szponzorált tartalom

2019.07.02. 00:00

Így lehet rugalmassá tenni a munkaidőt

A„Nő az esély, nő a tét, nő a munka – Nő-Köz-Pont kialakítása és működtetése Bács-Kiskun megyében” projekt keretében elkészült „Gyakorlati útmutató az atipikus foglalkoztatás bevezetéséhez” című. kézikönyv módszereit mutatta be a foglalkoztatóknak az egyik szerző, a kalocsai könyvtár kis előadójában.

A rugalmas munkaidő-gazdálkodás izgalmas téma volt

Az anyag letölthető a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara weboldaláról.

– Az időalapú rugalmasság mellett nagyon sok olyan formát ki lehet találni, amely a munkavállalói igényekhez illeszkedik. Ez nem feltétlenül a munkaidő csökkentése szokott lenni, mert ez a jövedelem csökkenésével is jár, hanem olyan rugalmas forma, ami azt biztosítja, hogy a munkavállaló szabadabban gazdálkodjon az idejével – magyarázta a lapunknak adott interjúban az előadást tartó Major Lívia, a Coachingcentrum képzési vezetője, egyben az atipikus foglalkoztatásról szóló kézikönyv egyik szerzője. (A másik szerző Svéda Dóra). – Ezek lehetnek rövidített munkaidőformák, amikor a munkavállaló otthon fejezi be a teendőit, vagy egy olyan fajta keretmunkaidő, amikor a terheléshez mérten az egyik nap hosszabb, a másik nap rövidebb a munkaideje – fejtegette.

A rugalmas munkaidő-gazdálkodás izgalmas téma volt

A képzési vezető szerint a kézikönyv útmutató, és szerepelnek benne ún. „jó gyakorlatok” olyan munkahelyekről, ahol megvalósították a benne leírtakat, sőt, esetenként túl is mentek azon. Mint mondta, ezek a kezdeményezések mindig a munkáltatótól indulnak, mert a munkavállaló kérése vagy igénye általában kevés hozzá. Meggyőződéssel jelentette ki, hogy az újítást bevezető helyeken „mindenképpen nagyobb az elégedettség”, mivel jobban tudják szervezni például a gyerekek óvodába, iskolába utaztatását. Ez Major szerint nemcsak azért előnyös, mert a munkavállaló időtöbblethez jut, hanem azért is, mert kiderül számára, hogy a cége elismeri őt és a magánéletét, „amitől nem lehet és nem tud eltekinteni”.

– Mostanában a fluktuáció, a munkatársak lemorzsolódása a legnagyobb probléma, tehát a cégek számára már önmagában az fontos, ha kevesebb munkatársat kell toborozniuk, mert meg tudják tartani a régieket, akik ismerik a munkafolyamatokat – hangsúlyozta az eladó a módszer előnyét, aminek a költségoldalát is meg lehet becsülni.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában