Hallgassa élőben!
Fotó: shutterstock

Hogyan találjon kedvező hitelt induló vállalkozásához?

Egy sikeres vállalkozáshoz elég néha egy jó ötlet. Ez azonban a legtöbb esetben kevésnek bizonyul, kell hozzá nem kevés pénz is. Most egy olyan hitelkonstrukciót mutatunk be, amelynél tényleg a jó ötlet okozza a nagyobb fejtörést, nem pedig a pénz megszerzése. Kérdéseinkre Jánossy András, az UniCredit Bank kkv termék- és folyamatfejlesztési vezetője válaszol.

– Olyan hitel híre terjed futótűzként a vállalkozók között, amelyet egy induló vállalkozás is megkaphat, ráadásul nem kell hozzá sem tárgyi fedezet, sem önrész. Igaz ez?

– Igen, azonban egy jó vállalkozási ötletet leíró egyszerű üzleti terv is kell hozzá.

– Kik igényelhetik?

– Bármely egyéni vállalkozó, Bt., Kft., szövetkezet, ha kezdő, vagy 5 éven belül indult vállalkozás és nem alkalmaz egyszerűsített adót, azaz nem KATA-s, vagy EVA-s, legfeljebb 9 főt foglalkoztat és legfeljebb évi 100 millió forint bevétele van.

– Mekkora hitelösszeget kaphatnak ezek a vállalkozások?

– Legfeljebb 5 millió forintot, maximum 5 év futamidővel. Ebből az első év lehet türelmi idő, amikor tőkét nem, csak kamatot kell fizetni. A hitel kamata változó, 1 havi BUBOR+3,6%, ami jelenleg évi 5,25 százalékot jelent.

– Ez tehát jóval kedvezőbb, mint egy személyi kölcsön, amelyben jellemzően gondolkodhat még egy kezdő vállalkozó. Milyen követelményeknek kell még megfelelni?

– Elég egy egyszerű üzleti terv, amelyben látjuk, hogy működőképes az elképzelés, jó az ötlet. A vállalkozásnak – akár frissen kiváltott – adószámmal kell rendelkeznie, de nem kell lezárt üzleti évének lennie, sőt még bevételének sem.

– Ha nincs tárgyi fedezet, honnan tudhatja a bank, hogy biztosan egy prosperáló vállalkozáshoz kerül a pénz?

– A hitel visszafizetésére kezességet kell vállalnia a tulajdonosnak, amit a hitelbe épített intézményi kezesség fedez, mi pedig évente áttekintjük vele a pénzügyi helyzetét.

Fotó: shutterstock

– Hol igényelhető a Mikrohitel nevű konstrukció?

– Országszerte az UniCredit Bank fiókjaiban.

– Mekkora törlesztőrészlettel számolhatnak a vállalkozók?

– A maximális ötmillió forinttal és a maximális öt év futamidővel számolva egy kezdő vállalkozásnak 12 hónapos türelmi idővel igényelt hitelnél az első 12 hónapban csak a kamatot kell fizetie, ez a mostani kamatszinteken jelenleg 22 ezer Ft, a türelmi idő lejárata után pedig a tőkével együtt havi 126 ezer Ft-ot. A kamat egyhavi BUBOR plusz évi fix 3,6 százalék. Az 1 hónapos BUBOR kamata változó, jelenleg évi 1,65 százalék.

– Hitelhez jutni általában nehéz. Miért juthatnak az induló vállalkozások viszonylag könnyű feltételekkel hitelhez az UniCredit Banknál?

– Ez bankunk hozzájárulása a vállalkozások fejlesztéséhez: a konstrukció társadalmi hatását is nézzük. Nem csak induló vállalkozások, de a már működők is megkaphatják, ha megfelelnek a kritériumoknak és megfelelő üzleti tervet nyújtanak be. Még a pandémia utáni újraindulásra is használható. Az üzleti tervnek nem kell klasszikusnak lennie, elég ha látjuk belőle, hogy sikeres lesz a vállalkozás.

– Egy egyéni vállalkozó személyi kölcsönt is mérlegelhet vállalkozása indításához, vagy olcsó jelzáloghitelt, de ahhoz kell a tehermentes ingatlanfedezet. Itt viszont nincsenek ilyen akadályok.

– Valóban, a hitelt felvevőt vállalkozónak tekintjük, tehát nincs klasszikus hitelbírálat a magánszemélyre nézve, és azt sem vizsgáljuk, hogy elmaradott kistérségből érkezik-e. Nem csak könnyebb hozzájutni, de olcsóbb is ez a hitel, mint a személyi kölcsön, utóbbit ráadásul jövedelmi vizsgálat alapján adják a bankok, így ez a termék a kezdő vállalkozók többségénél nem jelent megoldást a finanszírozásra. Induló vállalkozáshoz ezért mindenképpen az UniCredit Bank Mikrohitelét javaslom.

– Kötelező a hitel mellé vállalkozói bankszámlát is nyitni az UniCredit Banknál?

– Igen, de ehhez választható alacsony havidíjas számla, csupán havi 199 forintért, aminek a díját ráadásul a számlanyitás évében és az azt követő évben nem emeljük.

– Végül még érdemes pár szót ejteni arról is, hogy utólag csökkentheti, vagy növelheti-e a futamidőt a vállalkozó, ha az üzlet a vártnál jobban, esetleg nem épp a tervek szerint alakul?

– Fizetési nehézség esetén a legfontosabb, hogy időben jelezzen a banknak a vállalkozó, hogy minél gyorsabban kereshessünk megoldást. Ha viszont a vállalkozás a vártnál jobban működik, akkor a kintlévőség fél százalékának megfelelő díjért lehet előtörleszteni vagy végtörleszteni a hitelt. Emellett egyszeri szerződésmódosítással a futamidő is megváltoztatható.

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
két hét alatt minden kiderül
Karikó Katalin fontos dolgot mondott ki az új variánsról
foci / 3 órája
Mutatjuk a labdarúgó NB I mai eredményeit és a tabellát
Az Újpest február óta első idegenbeli sikerét aratta – a Honvéd otthonából hozta el a három pontot.
Gyász
Mélységes fájdalommal, de a feltámadás tudatában megnyugodva közlöm mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÍRÓ PÁLNÉ Fekete Mária kecskeméti lakos, életének 85. évében, 2021. november 19-én hosszú súlyos betegségben elhunyt. Drága feleségem temetése 2021. december 1-jén, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben, Jehova Tanúi szertartás szerint. Szomorú férje.
Fájó szívvel és megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy SÁROSI-SÁGI BERNADETT 43 éves korában, rövid, súlyos betegség következtében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. december 3-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
"A lélek mikor búcsúzva bontja szárnyait, visz magával a földről valamit, eszmét melyet világra ő hozott, virágot melyet ő virágoztatott... ...S ahol ösvénnyel vár az égi rét, zenét hallok majd, felséges zenét. Barátom, aki már előre ment, azt a zenét rég hallja odafenn..." (Áprily Lajos) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy K. SZABÓ IMRE 2021. november 10-én életének 94. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. november 30-án, kedden, 14.00 órakor az orgoványi temetőben, a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Az engesztelő szentmise áldozatot, az orgoványi katolikus templomban, 2021. november 30-án, 15.00 órakor mutatjuk be. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BÁLINT FERENC városföldi lakos, 80 éves korában, 2021. november 15-én váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztása 2021. december 1-jén, 15.00 órakor lesz a városföldi temetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson részt vesznek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÓHÉR BÉLA ISTVÁNNÉ Sallai Ilona elhunyt, életének 93. évében. Drága szerettünket szűk családi körben eltemettük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉSZÁROS JÓZSEF JÁNOS életének 85. évében hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 29-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitemet megtartottam." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy GÁL JÓZSEFNÉ Borbély Zsuzsanna kecskeméti lakos, 90 éves korában szíve örökre megszűnt dobogni. Temetése 2021. november 30-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Nem ezt akartam, nem így akartam, szerettem volna még élni, de a halál könyörtelen volt, el kellett menni. Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj ha látom könnyetek. Ha rólam szóltok mosolyogjatok, emlékem így áldás lesz rajtatok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARTON JÓZSEFNÉ Bunyik Róza kecskeméti lakos, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 29-én, 9.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BASKI ANTAL kerekegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 26-án, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk, Nagymamánk, Anyósunk DUDÁS TIBORNÉ Kalics Mária szíve, 2021. november 22-én, 82 éves korában megszűnt dobogni. Drága szerettünket 2021. november 30-án, 11.45 órakor temetjük a kecskeméti Köztemetőben. Tudjuk hogy mindenki osztozik a fájdalmunkban, de kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
"Nélküled szomorú, üres a házunk még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." MÉNKŰ FERENC halálának 1. évfordulójára. Szerető családja.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÖRÖNTE PÁLNÉ Adamik Éva kecskeméti lakos, életének 90. évében súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2021. november 29-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A szíved nem fáj a miénk vérzik, a fájdalmat az élők érzik." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RAUSCHER ANTALNÉ Fazekas Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. november 25-én, 9.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! A gyászoló család.
"Mert nem ezt akartam, nem így akartam, szerettem volna élni még, de a sors másként döntött, el kellett menni." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOHÁCS FERENC "Manó a focista" kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 29-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TORNYAI GYULÁNÉ Virág Gizella életének 83. évében elhunyt. Búcsúztatására 2021. november 26-án, 11.45 órakor kerül sor a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben élhetek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BERA MIHÁLY kecskeméti lakos, 78 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. november 25-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
GRATULÁLUNK Válik Ferenc és Válik Ferencné Gyenes Eszter 60. házassági évfordulója és Válik Ferenc 90. születésnapja alkalmából! Hálás szívvel mondunk köszönetet értetek és kérjük, hogy áldjon és őrizzen meg benneteket az Úr közöttünk még sok éven át. Szerető családotok
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ROZSI ANTAL TIHAMÉRNÉ Énekes Judit kecskeméti lakos, 76 éves korában, 2021. november 16-án elhunyt. Temetése 2021. november 26-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MIKLÓSNÉ BÁRÁNY TERÉZIA oroszlói, volt kecskeméti lakos, 69 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. november 26-án, 14.00 órakor lesz a oroszlói templomban. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GÁL LÁSZLÓNÉ Domokos Eszter temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
szerencsejáték / 3 órája
Mutatjuk az ötös lottó nyerőszámait és nyereményeit
Trianon-legendák / 4 órája
Bemutatták Ablonczy Balázs történész új könyvét Halason
Pozsgai Ákos
ajánló / 5 órája
A hét ingatlana: gigantikus erkély Kecskemét egyik legjobb kilátásával!
baon.hu
eladási história / 5 órája
Tarlós szerint a rendőrségnek kellene vizsgálnia a Városháza-ügyet
Bundesliga / 5 órája
Dárdaiék az utolsó percben vesztettek pontokat
Nem mindennapi védelmező / 6 órája
Nagy fehér cápa védte meg a búvárt kisebb cápák támadásától (videó)