Harmadik országbeli toborzás a munkaerőhiány megoldására

Emberközpontú hozzáállással

Közhely, hogy Magyarországon munkaerőhiány van. Bács-Kiskun megye sem kivétel. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint közel 5000 bejelentett üres álláshely* volt a megyében, amelynek mintegy felét töltötték be egy hónapon belül. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a szám csak a megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályánál bejelentett pozíciókat mutatja meg, a cégek által saját módszerekkel betöltendő álláshelyeket nem. Azaz ez csak a jéghegy csúcsa.

Hazánkban az első hat hónapban felmondó, továbbálló munkavállalók aránya 60%. Azaz a felvett dolgozók csaknem kétharmada legfeljebb fél évig marad egy munkahelyen. A fluktuáció óriási terheket ró a vállalatokra. A cégek általában béremeléssel, a műszakok átszervezésével vagy atipikus foglalkoztatási formák (pl. diákmunka, nyugdíjasok foglalkoztatása, munkaerő-kölcsönzés) révén igyekeznek megküzdeni ezzel a kihívással. Már ez is jó irány, azonban van egy újabb lehetőség, amelyre a régióban eddig kevesen gondoltak. Ez pedig a szerb és ukrán munkavállalók foglalkoztatása.

Az ukrán állampolgárok előnye, hogy 2016 óta könnyített eljárásban juthatnak munkavállalási célú tartózkodási engedélyhez. Sőt, 3 hónapig nincs is szükség ilyen dokumentumra, pusztán be kell jelenteni az itt tartózkodásukat. Az engedély egyébként általában 8-10 nap alatt elkészül; főleg, ha egy rutinos munkaerő-kölcsönzőre bízzuk a papírmunkát.

Kovács (Gyifkó) Anita, a Viapan Dologidő Kft. kecskeméti kirendeltségvezetője kérdésünkre elmondta, hogy már több száz ukrán állampolgárt helyeztek el betanított munkakörökben, de bőven van még munkaerő-tartalék. Kiemelte: tévhit, hogy a külföldiek a magyaroktól „vennék el” a munkát. Jellemzően a túlóra veszélyét hárítják el azzal, hogy körükben minimális (10% alatti) a fluktuáció. Kovács (Gyifkó) Anita képletes példával magyarázta el ezt. Ha egy vállalatnak 30 dolgozója van 100 db termék legyártására, akkor egy főre több mint 3 termék jut. Azonban, ha 20 felmond (ami reális veszély), akkor 10 személynek kell megküzdenie a többiek által gyártandó 20 darabbal is, ami csak túlórával lehetséges. Mint tudjuk, a túlóra hosszú távon sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem jó.

A kedvező törvényi feltételeken kívül az ukránok foglalkoztatása mellett szól az is, hogy Ukrajnában nagy az elvándorlási kedv. A 42 milliós országnak 24 millió aktív munkavállalója van, tehát széles a potenciális bázis. Egy ukrán könyvelő 40-50 ezer forintnak megfelelő hrivnyát keres, ezért a magyar bérek vonzóak a számukra. Aki pedig motivált arra, hogy a saját és a családja életét jobbá tegye, az nagy erőbedobással dolgozik.

Egyes számítások szerint már 20 ezer ukrán dolgozik Magyarországon. Vannak, akik tartanak ennek következményeitől. Megkérdeztük a Viapan Dologidő Kft. projektvezetőjét, Halasi Károlyt, hogy milyenek a tapasztalatai az ukrán munkavállalókkal.
– Jelenleg körülbelül 150 ukrán dolgozik a hozzám tartozó projektben. Egy termelő cégnél állnak alkalmazásban, és közülük mindössze egy fő beszél magyarul. Mégsincs konfliktus a cégnél. Az ukránok örömmel mesélik, hogy jól be tudtak illeszkedni, a magyar kollégák is elfogadták őket. Ebben az is szerepet játszik, hogy mi hetente tartunk fogadóórát, ahol rögtön megoldjuk a felmerülő kérdéseket, problémákat. Saját tolmáccsal járunk, hogy gördülékenyen menjen a kommunikáció. Az ukránok dolgozni jönnek; az motiválja őket, hogy pénzt és ajándékokat küldhetnek haza. Egyébként a szállásukat is mi intézzük; az engedélyeket, TAJ- és adószámot szintúgy – tette hozzá.

Kovács (Gyifkó) Anita hangsúlyozta azt is, hogy az odafigyelés a kulcs: a Viapan Dologidő Kft. egyfelől felméri a reménybeli vagy már meglevő partnercégének pontos munkaerőigényét, és amennyiben ezt ukrán, esetleg szerb állampolgárokkal lehet biztosítani, akkor megkezdődik a gondos, körültekintő toborzás. A projektvezetők és a tolmácsok empatikus munkája is kell ahhoz, hogy az eddig toborzott ukrán dolgozók mindegyike kiválóan megállja a helyét.

*Forrás: A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának havi gyakorisággal megjelenő Munkaerő-piaci helyzetképe

Hozzászólások

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
Határtalanul
Dupla CD és könyv jelent meg, Pély Barna dala is hallható
ritka gyűjtemény / 32 perce
Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tesz közzé az OSZK (videó)
Új tartalomszolgáltatást indít az Országos Széchényi Könyvtár a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS LÁSZLÓNÉ Lantos Erzsébet kecskeméti lakos, életének 86. évében elhunyt. Temetése 2020. június 9-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Fogtuk a kezedet, úgy zokogtunk Érted, hittük, hogy erőnk visszatart Téged. Nem leszel magányos, odafenn már várnak, Adj Uram nyugalmat drága édesanyánknak, nagymamánknak és dédnagymamánknak." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VERÉB FERENCNÉ Gulyás Anna lakiteleki lakos, 84 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2020. június 5-én, 10.00 órakor kísérjük a lakiteleki Köztemetőben. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy OLÁH IMRÉNÉ Oroszi Julianna kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 8-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
BEKE FERENC (élt 45 évet) halálának 50. BEKE FERENCNÉ Rácz Etelka (élt 73 évet) halálának 25. évfordulójára Szeretettel gondolnak rájuk gyermekeik: Ferenc, Mária, Etelka unokáik: Erika, Antia, László, Péter
Fájó szívvel tudatjuk,hogy Sebestyén Imre kalocsai volt keceli lakos életének 60.-ik évében 2020.05,22-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsuztatása szűk családi körben lesz a kecskeméti Szent Család Plébánián 2020.06.05-én 14.00 órakor.Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését.Gyászoló család
"Tiéd a csend a nyugalom, Miénk a könny a fájdalom. Akartunk mi annyi jó és szépet, De sors mindent összetépett. Mély fájdalommal és végtelen szomorúsággal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy BALOG FERENC életének 71. évében csendesen elhunyt. Drága halottunkat június 5-én, pénteken 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben kísérjük utolsó útjára. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÁGI LÍDIA kecskemét-úrréti lakos, 86 éves éves korában, 2020. május 27-én elhunyt. Temetése 2020. június 8-án, 9.45 órakor lesz kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
„A halállal csak az élet ér véget, a szeretet nem” Szomorú szívvel tudatja a család, hogy Dr. ÉDES ISTVÁN sebész főorvos 2020. május 31-én, életének 97. életévében itt hagyott bennünket. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatásával kapcsolatban később intézkedünk. A temetés szülőfalujában a Heves megyei Apc község temetőjében lesz. Drága emléke örökké szívünkben él! A gyászoló család.
"Feledni Téged nem lehet, csak meg kell tanulni élni Nélküled." Már 1 éve alussza örök álmát LATOS PÁL. A gyászoló család.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza." Megrendült szívvel tudatjuk, hogy NÁNÁSI ELEMÉR a volt Bács-Kiskun Megyei Vám- és Pénzügyőrség nyugalmazott főelőadója, százados 2020. május 19-én, életének 85. évében elhunyt. Búcsúztatása a római katolikus egyház szertartása szerint 2020. június 5-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető arany Ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet a gyászunkban osztozóknak. A helyszíni részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek. Hiába szállnak álmok, árnyak, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HERÓDEK SÁNDOR orgoványi lakos, 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 5-én, 14.00 órakor lesz az orgoványi római katolikus temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYENES LÁSZLÓ kecskeméti lakos, 2020. május 25-én, 76 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 3-án, 15.00 órakor lesz a szentkirályi Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy AGÁRDI JÁNOS okleveles üzemmérnök a Technocar MC 2003 Kft. üzemvezetője életének 72. évében türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 4-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Dolgos két kezét álld meg Atyánk, S mi megköszönjük, hogy Ő lehetett az Édesanyánk." Fájdalomtól összetört szívvel tudatjuk mindenkivel, hogy SZINKÓ MIHÁLYNÉ Túri Erzsébet sokak Pötyi óvónénije életének 82. évében hirtelen elhunyt. Szerettünk búcsúztatása 2020. május 29-én, pénteken 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A jelenlévők egy szál virággal róhatják le kegyeletüket. Tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mélységes fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BORSOS PÁLNÉ Pál Eszter a valamikori BM. Gyermekotthon vezető óvónője kecskeméti lakos, életének 78. évében súlyos betegségben csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUCZIK GYÖRGY MIHÁLY 73 éves korában, 2020. május 8-án, rövid, súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatására szűk családi körben került sor. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS LÁSZLÓ ágasegyházi lakos, 82 éves korában megpihent. Temetése 2020. május 29-én, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BARTEK LEHEL a Zalaszám Informatika Kft. dolgozója a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium egykori diákja életének 60. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. május 28-án, 13.30 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Szerető Felesége és Fia, Judit és András.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMET MIHÁLYNÉ Szabó Irén kecskeméti lakos, 66 éves korában, rövid de súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. május 28-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Ne búsúljatok, Nekem már nem fáj semmi, ha eljön az este, csillagként tudok nektek üzenni. Tekintsetek fel az égre, ott fogok ragyogni, szívetek egy darabja voltam, amit nem lehet pótolni." Fájó szívvel emlékezünk BERÉNYI MIHÁLY halálának 1. évfordulójára. Felesége, lányai, unokái és dédunokái.
Felelősök vagyunk egymásért / 45 perce
Gulyás Gergely: túl tudtunk élni, mert túl akartunk élni (videó)
kék hírek / 56 perce
Három helyszínen tartottak akciót a halasi és majsai rendőrök
police.hu
Hazai fejlesztés / 58 perce
Újabb kínai várost hódított meg a magyar okosparkolás
eljárás indult / 1 órája
Védett papagájt akart eladni egy bajai férfi
police.hu
A maja kultúra titkai / 1 órája
Különleges építményre bukkantak a mexikói dzsungelben
BÁCS-KISKUN / 1 órája
„A vadászat nem az ölésről szól”
Bajáki Zsanett