26°
25°
14°

Harmadik országbeli toborzás a munkaerőhiány megoldására

Emberközpontú hozzáállással

Közhely, hogy Magyarországon munkaerőhiány van. Bács-Kiskun megye sem kivétel. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint közel 5000 bejelentett üres álláshely* volt a megyében, amelynek mintegy felét töltötték be egy hónapon belül. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a szám csak a megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályánál bejelentett pozíciókat mutatja meg, a cégek által saját módszerekkel betöltendő álláshelyeket nem. Azaz ez csak a jéghegy csúcsa.

Hazánkban az első hat hónapban felmondó, továbbálló munkavállalók aránya 60%. Azaz a felvett dolgozók csaknem kétharmada legfeljebb fél évig marad egy munkahelyen. A fluktuáció óriási terheket ró a vállalatokra. A cégek általában béremeléssel, a műszakok átszervezésével vagy atipikus foglalkoztatási formák (pl. diákmunka, nyugdíjasok foglalkoztatása, munkaerő-kölcsönzés) révén igyekeznek megküzdeni ezzel a kihívással. Már ez is jó irány, azonban van egy újabb lehetőség, amelyre a régióban eddig kevesen gondoltak. Ez pedig a szerb és ukrán munkavállalók foglalkoztatása.

Az ukrán állampolgárok előnye, hogy 2016 óta könnyített eljárásban juthatnak munkavállalási célú tartózkodási engedélyhez. Sőt, 3 hónapig nincs is szükség ilyen dokumentumra, pusztán be kell jelenteni az itt tartózkodásukat. Az engedély egyébként általában 8-10 nap alatt elkészül; főleg, ha egy rutinos munkaerő-kölcsönzőre bízzuk a papírmunkát.

Kovács (Gyifkó) Anita, a Viapan Dologidő Kft. kecskeméti kirendeltségvezetője kérdésünkre elmondta, hogy már több száz ukrán állampolgárt helyeztek el betanított munkakörökben, de bőven van még munkaerő-tartalék. Kiemelte: tévhit, hogy a külföldiek a magyaroktól „vennék el” a munkát. Jellemzően a túlóra veszélyét hárítják el azzal, hogy körükben minimális (10% alatti) a fluktuáció. Kovács (Gyifkó) Anita képletes példával magyarázta el ezt. Ha egy vállalatnak 30 dolgozója van 100 db termék legyártására, akkor egy főre több mint 3 termék jut. Azonban, ha 20 felmond (ami reális veszély), akkor 10 személynek kell megküzdenie a többiek által gyártandó 20 darabbal is, ami csak túlórával lehetséges. Mint tudjuk, a túlóra hosszú távon sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem jó.

A kedvező törvényi feltételeken kívül az ukránok foglalkoztatása mellett szól az is, hogy Ukrajnában nagy az elvándorlási kedv. A 42 milliós országnak 24 millió aktív munkavállalója van, tehát széles a potenciális bázis. Egy ukrán könyvelő 40-50 ezer forintnak megfelelő hrivnyát keres, ezért a magyar bérek vonzóak a számukra. Aki pedig motivált arra, hogy a saját és a családja életét jobbá tegye, az nagy erőbedobással dolgozik.

Egyes számítások szerint már 20 ezer ukrán dolgozik Magyarországon. Vannak, akik tartanak ennek következményeitől. Megkérdeztük a Viapan Dologidő Kft. projektvezetőjét, Halasi Károlyt, hogy milyenek a tapasztalatai az ukrán munkavállalókkal.
– Jelenleg körülbelül 150 ukrán dolgozik a hozzám tartozó projektben. Egy termelő cégnél állnak alkalmazásban, és közülük mindössze egy fő beszél magyarul. Mégsincs konfliktus a cégnél. Az ukránok örömmel mesélik, hogy jól be tudtak illeszkedni, a magyar kollégák is elfogadták őket. Ebben az is szerepet játszik, hogy mi hetente tartunk fogadóórát, ahol rögtön megoldjuk a felmerülő kérdéseket, problémákat. Saját tolmáccsal járunk, hogy gördülékenyen menjen a kommunikáció. Az ukránok dolgozni jönnek; az motiválja őket, hogy pénzt és ajándékokat küldhetnek haza. Egyébként a szállásukat is mi intézzük; az engedélyeket, TAJ- és adószámot szintúgy – tette hozzá.

Kovács (Gyifkó) Anita hangsúlyozta azt is, hogy az odafigyelés a kulcs: a Viapan Dologidő Kft. egyfelől felméri a reménybeli vagy már meglevő partnercégének pontos munkaerőigényét, és amennyiben ezt ukrán, esetleg szerb állampolgárokkal lehet biztosítani, akkor megkezdődik a gondos, körültekintő toborzás. A projektvezetők és a tolmácsok empatikus munkája is kell ahhoz, hogy az eddig toborzott ukrán dolgozók mindegyike kiválóan megállja a helyét.

*Forrás: A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának havi gyakorisággal megjelenő Munkaerő-piaci helyzetképe

Hozzászólások

gyász
Meghalt Chris Kraft, a NASA egyik kulcsembere
vizes vb / 16 perce
Elődöntőbe jutott a férfi vízilabda-válogatott
Nagy csatában, izgalmas meccsen sikerült 10-9-re legyőzni Ausztráliát.
Gyász
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik VARGA JÓZSEF temetésén megjelentek, fájdalmunkban osztoztak. Külön köszönet a Dialízis Központ orvosainak, ápolóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk Tóth-Pál Andrásné Esztikenéni életének 92. évében távozott közülünk. Végső nyughelyére július 19-én 15.00 órakor helyezzük a Szabadszállás Balázspusztai Temetőben. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGYES FERENC kecskeméti lakos, 71 éves korában, 2019. július 14-én elhunyt. Hamvasztási utáni búcsúztatása 2019. július 26-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"El sem köszöntél, s itt hagytad mindened, Semmi egyéb, csak életed az, mi bevégeztetett. Tragikus keresztút, te elindultál rajta, először egyedül, minket hátrahagyva." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RUZSA JÓZSEFNÉ Lajos Rozália Kecskemét-kadafalvi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 24-én, 9.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakiket keresünk, akik nincsenek már. Nélkülük szomorú, üres a házunk, mert tudjuk, hogy őket hiába várjuk." Fájó szívvel emlékezünk Édesapánk és Édesanyánk halálának 3. évfordulóján. GYULAI ELEK és GYULAI ELEKNÉ Szerető családjuk.
"Nem ezt akartam, nem így akartam, szerettem volna még élni, de a halál könyörtelen volt, el kellett menni. Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj ha látom könnyetek. Ha rólam szóltok, mosolyogjatok, emlékem így áldás lesz rajtatok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TENKE SÁNDORNÉ Tóth Éva helvéciai lakos, 73. életévében elhunyt. Temetése 2019. július 23-án, 12.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÓSNÉ MARGIT MÁRIA kecskeméti lakos, 65 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak ,akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Olyan gyorsan elmentél, hogy még búcsúzni sem volt időnk." Fájó szívvel tudatjuk, hogy UNGVÁRI ÉVA kecskeméti lakos, életének 59. évében elhunyt. Temetése 2019. július 23-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy MÓCZA ISTVÁN kecskeméti lakos, életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. július 22-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk, nevelőapám KÁLMÁN ANDRÁS fényképész mester kecskeméti lakos, életének 77. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 22-én, hétfőn 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden egyéb külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet, Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA JÓZSEF kecskeméti lakos, 64 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. július 22-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH JÁNOS kecskeméti lakos, 64 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 22-én, 9.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet a hetényi Idősek Otthona (Kmét-Belsőnyír) dolgozóinak az odaadó gondozásért. A gyászoló család.
"Nincs már holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendben, szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KIRÁLY SÁNDOR kecskeméti lakos, 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. július 22-én, 13.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétüket kérjük, csak egy szál virággal fejezzék ki! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk TÓTH-PÁL ANDRÁSNÉ Esztike néni életének 92. évében távozott közülünk. Végső nyughelyére 2019. július 19-én, 15.00 órakor helyezzük a Szabadszállás Balázspusztai Temetőben. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondok köszönetet mindazoknak, akik szeretett Édesanyám MOLNÁR JÓZSEFNÉ Bán Irén búcsúztatásán megjelentek, fájdalmamban osztoztak. Gyászoló lánya.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesapánk FÜLÖP MIHÁLY kecskeméti lakos, életének 80. évében hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2019. július 22-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Nem az hal meg, akit szeretünk, hanem az, akit elfeledünk." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZÉKEDI KÁROLYNÉ Turi Erzsébet volt kecskeméti lakos, 87 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. július 19-én, 9.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÉPLŐ GYULA kecskeméti lakos, 63 éves korában, 2019. július 04-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 19-én, 11.00 órakor lesz a Szent Család Plébánián. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyám MORVAY TERÉZIA (Pálóczi Gyuláné) a Megyei Kórház volt szülésznője 2019. június 17-én, életének 84. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunkat 2019. július 18-án, 12.00 órakor helyezzük végső nyugalomra Budapesten a Fiumei úti Sírkertben. Emlékét szívünkben őrizzük! A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. HAJAGOS SÁNDOR ballószögi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 22-én, 14.30 órakor lesz a ballószögi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély gyászunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
különlegesség / 37 perce
Barokk csodát rejtett az Esterházy-kastély szobra
pech / 1 órája
Milyen a tökéletes bűntény? Egyáltalán nem ilyen
féltékenység / 1 órája
Naomi Campbell félt Tyra Bankstől
A Huawei miatt / 1 órája
Kanosszát járnak Trumpnál a tech óriások
a tapsért csinálják / 1 órája
Emberi csúcsteljesítményeket láthatnak a nézők (videó)
támogatás / 1 órája
Autót is vehetünk a babaváró hitelből