21°
18°

Harmadik országbeli toborzás a munkaerőhiány megoldására

Emberközpontú hozzáállással

Közhely, hogy Magyarországon munkaerőhiány van. Bács-Kiskun megye sem kivétel. A legfrissebb rendelkezésre álló adatok szerint közel 5000 bejelentett üres álláshely* volt a megyében, amelynek mintegy felét töltötték be egy hónapon belül. Fontos hangsúlyozni, hogy ez a szám csak a megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályánál bejelentett pozíciókat mutatja meg, a cégek által saját módszerekkel betöltendő álláshelyeket nem. Azaz ez csak a jéghegy csúcsa.

Hazánkban az első hat hónapban felmondó, továbbálló munkavállalók aránya 60%. Azaz a felvett dolgozók csaknem kétharmada legfeljebb fél évig marad egy munkahelyen. A fluktuáció óriási terheket ró a vállalatokra. A cégek általában béremeléssel, a műszakok átszervezésével vagy atipikus foglalkoztatási formák (pl. diákmunka, nyugdíjasok foglalkoztatása, munkaerő-kölcsönzés) révén igyekeznek megküzdeni ezzel a kihívással. Már ez is jó irány, azonban van egy újabb lehetőség, amelyre a régióban eddig kevesen gondoltak. Ez pedig a szerb és ukrán munkavállalók foglalkoztatása.

Az ukrán állampolgárok előnye, hogy 2016 óta könnyített eljárásban juthatnak munkavállalási célú tartózkodási engedélyhez. Sőt, 3 hónapig nincs is szükség ilyen dokumentumra, pusztán be kell jelenteni az itt tartózkodásukat. Az engedély egyébként általában 8-10 nap alatt elkészül; főleg, ha egy rutinos munkaerő-kölcsönzőre bízzuk a papírmunkát.

Kovács (Gyifkó) Anita, a Viapan Dologidő Kft. kecskeméti kirendeltségvezetője kérdésünkre elmondta, hogy már több száz ukrán állampolgárt helyeztek el betanított munkakörökben, de bőven van még munkaerő-tartalék. Kiemelte: tévhit, hogy a külföldiek a magyaroktól „vennék el” a munkát. Jellemzően a túlóra veszélyét hárítják el azzal, hogy körükben minimális (10% alatti) a fluktuáció. Kovács (Gyifkó) Anita képletes példával magyarázta el ezt. Ha egy vállalatnak 30 dolgozója van 100 db termék legyártására, akkor egy főre több mint 3 termék jut. Azonban, ha 20 felmond (ami reális veszély), akkor 10 személynek kell megküzdenie a többiek által gyártandó 20 darabbal is, ami csak túlórával lehetséges. Mint tudjuk, a túlóra hosszú távon sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak nem jó.

A kedvező törvényi feltételeken kívül az ukránok foglalkoztatása mellett szól az is, hogy Ukrajnában nagy az elvándorlási kedv. A 42 milliós országnak 24 millió aktív munkavállalója van, tehát széles a potenciális bázis. Egy ukrán könyvelő 40-50 ezer forintnak megfelelő hrivnyát keres, ezért a magyar bérek vonzóak a számukra. Aki pedig motivált arra, hogy a saját és a családja életét jobbá tegye, az nagy erőbedobással dolgozik.

Egyes számítások szerint már 20 ezer ukrán dolgozik Magyarországon. Vannak, akik tartanak ennek következményeitől. Megkérdeztük a Viapan Dologidő Kft. projektvezetőjét, Halasi Károlyt, hogy milyenek a tapasztalatai az ukrán munkavállalókkal.
– Jelenleg körülbelül 150 ukrán dolgozik a hozzám tartozó projektben. Egy termelő cégnél állnak alkalmazásban, és közülük mindössze egy fő beszél magyarul. Mégsincs konfliktus a cégnél. Az ukránok örömmel mesélik, hogy jól be tudtak illeszkedni, a magyar kollégák is elfogadták őket. Ebben az is szerepet játszik, hogy mi hetente tartunk fogadóórát, ahol rögtön megoldjuk a felmerülő kérdéseket, problémákat. Saját tolmáccsal járunk, hogy gördülékenyen menjen a kommunikáció. Az ukránok dolgozni jönnek; az motiválja őket, hogy pénzt és ajándékokat küldhetnek haza. Egyébként a szállásukat is mi intézzük; az engedélyeket, TAJ- és adószámot szintúgy – tette hozzá.

Kovács (Gyifkó) Anita hangsúlyozta azt is, hogy az odafigyelés a kulcs: a Viapan Dologidő Kft. egyfelől felméri a reménybeli vagy már meglevő partnercégének pontos munkaerőigényét, és amennyiben ezt ukrán, esetleg szerb állampolgárokkal lehet biztosítani, akkor megkezdődik a gondos, körültekintő toborzás. A projektvezetők és a tolmácsok empatikus munkája is kell ahhoz, hogy az eddig toborzott ukrán dolgozók mindegyike kiválóan megállja a helyét.

*Forrás: A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának havi gyakorisággal megjelenő Munkaerő-piaci helyzetképe

Hozzászólások

izgalmas felfedezés
A vérrák kezelésénél alkalmazott gyógyszer segíthet az asztmásokon
felmérés / 2 perce
Nem törődnek az unió vezetői az emberekkel
Az uniós állampolgárok jelentős része egyetért abban, hogy Brüsszel egyik legfőbb célja, hogy még jobban kitömje mecénásai, politikusai és lobbistái zsebét.
Gyász
"A szív sajog, a fájdalom nő, nem hoz enyhülést a múló idő. Szomorú az út mely a sírodhoz vezet, hol megpinni tért jóságos szíved. Más lenne minden ha velünk lennél, tudjuk hogy nem jössz, de olyan jó várni, hazudni a szívnek hogy ne tudjon fájni." LOVAS LÁSZLÓNÉ Kéri Gizella halálának 6. évfordulójára. Szerető férjed és családod.
A feltámadás reményével tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, BOGNÁR FERENCNÉ Kátai Irént, hogy 84.évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. május 24-én, 15.30 órakor lesz: Budapest 1134, Váci út 51/a.
A gyászoló család mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BORBÉLY FERENC tanár életének 94. évében elhunyt. Kedves halottunktól 2019. május 24-én, 13.00 órakor veszünk búcsút a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BORSÓDY JULIANNA 2019. április 29-én hosszú, türelemmel viselt súlyos betegség után életének 66. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása polgári szertartás keretében 2019. május 24-én (péntek), 10.45 órakor kezdődik a kecskeméti Köztemetőben (Béke fasor 71.). Az együttérzést köszönjük, de tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
" Olyan csönd van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani." (Váci Mihály) Kimondhatatlan fájdalommal tudatjuk, hogy szerettünk Dr. SZEPES ATTILA ZOLTÁN életének 52. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatására 2019. május 27-én, 14.00 órakor a szegedi Belvárosi temető ravatalozójában családi körben kerül sor, innen kísérjük végső nyughelyére. Kérjük a szertartáson résztvevőket, hogy szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak, és a részvétnyilvánítást mellőzzék. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH JÓZSEF 2019. május 15-én, életének 65. évében elhunyt. Hamvai jelenlétében veszünk tőle végő búcsút gyászmise keretében a hetényegyházi római katolikus templomban 2019. május 23-án, csütörtökön 11.00 órakor. Temetése szülőfalujában, Zsámbokon, 2019. május 24-én, 11.45 órakor lesz. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL LÁSZLÓNÉ Kamasz Teréz ágasegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2019. május 24-én, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PARÁDI MIHÁLYNÉ Pásztor Piroska kecskeméti lakos, életének 94. évében elhunyt. Temetése 2019. május 24-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik MÁTRAVÖLGYI SÁNDORNÉ Jágfalvi Mária temetésén megjelentek, mély fájdalmunk velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." Fájó szívvel emlékezünk DINNYÉS LÁSZLÓNÉ Tóth Erzsébet halálának 2. évfordulójára. Szerető élettársa és családja.
"Az Úr az én pásztorom, nem szenvedek hiányt, zöldellő réteken legeltet. A nyugalom vizéhez terel és felüdíti lelkemet." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY GYULA a Kecskeméti Mentőállomás volt gazdasági vezetője kecskeméti lakos, életének 80. évében elhunyt. Temetése 2019. május 21-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Búcsúzom Tőletek kedves szeretteim, ne sirassatok, hisz már nem fáj semmi. Csak Tőletek elmenni fájt, de fájt nagyon, de a hideg sírban vár majd örök nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SUTUS GERGELYNÉ Bodor Ilona kecskeméti lakos, 82 éves korában, 2019. május 10-én elhunyt. Temetése 2019. május 20-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk HALMI DEZSŐNÉ Mikus Ilona kecskeméti lakos, 87 éves korában, hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen férjem, édesapám, nagyapám Ö. KOVÁCS SÁNDOR temetésén részt vettek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ JÓZSEF kecskeméti lakos, 76 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. május 17-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok templomában. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Ti, akik annyi szeretetet adtatok, Ti, akik mindig mellettünk álltatok, Ti, akik soha sem kértetek, csak adtatok, örökre elmentetek. Ti voltatok nekünk a biztató remény, nehéz napjainkban is az utat mutató fény. Múlik az idő, de a szívünkben a fájdalom nem csitul, szemünkből a könny naponta kicsordul. Bennünk örökké éltek egy életen át, s oda fentről vigyáztok reánk." Fájó szívvel emlékezünk drága jó Édesanyámra, Nagymamánkra, Dédimamánkra, Anyósomra PRIKKEL FERENCNÉ Cseh Julianna halálának 6. évfordulójára drága jó Édesapámra, Nagypapánkra, Dédipapánkra, Apósomra PRIKKEL FERENC halálának 16. évfordulójára. Összetört szívű Iduskátok és családja.
"Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni, Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk ezután élni Nélküled!" Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy MAGYAR JÓZSEFNÉ Balogh Ilona kecskeméti lakos, életének 87. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. május 17-én, 11.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. Az engesztelő szentmise a temetés után 12.00 órakor a jakabszállási templomban lesz. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély fájdalmunkban együtt éreznek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JÁVORKA GÉZÁNÉ Sebők Ilona ágasegyházi lakos, 79. életévében elhunyt. Temetése 2019. május 17-én, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, anyósom, nagymamám TÚRI MIHÁLYNÉ Csertő Terézia kecskeméti lakos, 86 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. május 17-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük.A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOHÁCS ÁDÁMNÉ Fercsi Ibolya jakabszállási lakos, 2019. május 6-án 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 17-én, 13.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. Gyászmise a temetés után 14.00 órakor lesz a római katolikus templomban. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
futsal / 44 perce
Kikapott, de ragyogó évet zárt a Scoregoal
Vincze Miklós
sokkos állapotban / 48 perce
Fél szemére megvakult Mel B
OTP-újdonság / 49 perce
Mától kártyás fizetésre is használható Magyarországon az iPhone
Kapás van / 1 órája
Újra kifogták Púpost, a 44 kilós óriáspontyot (fotó)
Európa Játékok / 1 órája
Új atlétikai csapatversenyt rendeznek
magyar honvédelem napja / 1 órája
Áder János: Magyarország legyen erős, független és szabad