hirdetés

2021.01.18. 00:00

Gyakornokokból váltak munkatárssá a Mercedes-Benz gyárban

Évek óta sikeresen működik a gyakornokprogram a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A felsőfokú tanulmányaikat végző gyakornokok a vállalat több részlegén bővíthetik tudásukat, a termeléstől a szellemi területekig. Többen ma már a Mercedes-Benz gyár munkatársai.

PR cikk

Fotó: Dudar Szilard

– Melyek a legfontosabb előnyei a gyakornokprogramnak? – kérdeztük a cég HR-osztályát, többek között Szűcs Cintiát, aki néhány évvel ezelőtt maga is részt vett a gyakornoki programban, most pedig a gyakornokok mindennapjait koordinálja.

– A gyakornoki programunk nagyon jó lehetőség a pályakezdő, felsőfokú tanulmányaikat végző fiataloknak. A diploma megszerzése előtt komoly, magas színvonalú gyakornoki képzésben vehetnek részt gyárunkban, mely egyrészt tanulmányaik során, másrészt később a munkaerőpiacon sok pozitívummal jár számukra.

– Jellemzően honnan érkeznek a hallgatók?

– A fő partnerünk a kecskeméti Neumann János Egyetem, de az ország más egyetemeiről, főiskoláiról is érkeznek hozzánk hallgatók. Én szegedi egyetemistaként jelentkeztem évekkel ezelőtt a programra. Nagyon jól éreztem magam. Az itt szerzett szakmai tapasztalat arra ösztönzött, hogy a diploma után első munkahelyemként itt kamatoztassam tudásom.

– Milyen hosszú az időtartama a gyakornoki programnak?

– Minimum 6 hónap a program, de addig lehet nálunk gyakornok a hallgató, amíg rendelkezik aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal. Minimum 3 munkanapot kell vállalni, de ez lehet természetesen több is.

– A programban hozott változást a koronavírus-járvány?

– Minimalizálva a személyes találkozásokat, ez év őszétől a gyakornoki programra is kiterjesztettük a home office lehetőségét. Ezt az újdonságot jól fogadták a résztvevők, és sikerrel alkalmazzák is.

– Mekkora az igény a programra? – adtuk át a szót Valcsák Evelinnek, a cég toborzás-kiválasztásért felelős HR business partner munkatársának, aki egri egyetemistaként 2013-ban szintén a program keretében, gyakornokként kezdte meg karrierjét a cégnél.

– A létszám minden évben változik, de növekvő tendenciát mutat, jelenleg közel 40 gyakornok dolgozik cégünknél. A különböző szakterületek igényei azonban változnak, ezért hol több, hol kevesebb gyakornokot tudnak fogadni. A honlapunkon mindig közzé tesszük, hogy mely részlegekre lehet jelentkezni. A program ugyanis nemcsak gyártó és mérnöki területeket fed le, hanem szellemi területeket is, így a gyártóüzemektől kezdve a logisztikán át, a gazdasági és a HR-területekig fogadjuk a jelentkezéseket.

– Egy hallgató több programban is részt vehet az évek alatt?

– Igen, és gyakori is, hogy a gyár több területén kipróbálják magukat a fiatalok. Ennek köszönhetően minden alkalommal újabb és újabb tudással gyarapodhatnak. Először azonban főként olyan területre jelentkeznek, mely illeszkedik az egyetemi vagy főiskolai szakirányukhoz.

– A jelentkezésnek vannak kritériumai, kizáró okai?

– Csak olyan felsőoktatásban részt vevő hallgatóktól fogadjuk el a jelentkezést, akik aktív, nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, tehát még diploma megszerzése előtt állnak.

– A program kiválthatja az egyetem által előírt kötelező gyakorlati időt?

– Igen, ezzel a lehetőséggel többen élnek is.

– A résztvevőknek kell vizsgát tenniük a hat hónap letelte után? – érdeklődtünk Peszeki Gabriellától, a cég személyügyi menedzsment és toborzás-kiválasztás osztályának vezetőjétől.

– Nincs vizsga a végén, de bizonyítványt kiállítunk számukra, melyet a későbbiekben referenciáik között felmutathatnak egy-egy állásinterjúnál. Mindenképpen pozitívumként értékelik majd esetükben, hogy már van szakmai tapasztalatuk egy multinacionális nagyvállalati környezetben. Kiemelném továbbá azt is, hogy sokan választják a gyárat szakdolgozatuk témájául, ehhez is megadunk számukra minden segítséget.

– Milyen előnnyel jár a program a gyár számára?

– Mindamellett, hogy mi is sokat tanulunk a fiataloktól és segítik a szakemberek napi munkáját, fontos szerepet töltenek be a munkaerő-utánpótlásunkban minden szakterületen, amennyiben elégedettek vagyunk a gyakornok munkájával, és a szakterületnek van lehetősége tovább foglalkoztatni főállású munkavállalóként.

– Fizetést is kapnak a résztvevők?

– Igen, de nem diákszövetkezet keretében foglalkoztatjuk őket, hanem a Mercedes-Benz gyár által kínált munkaszerződést kötünk a gyakornokkal. Ennek keretében versenyképes juttatási csomagot biztosítunk számukra, mint például a napi munkába járást is támogatjuk.

Az aktuális nyitott pozíciókról itt tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában