szponzorált tartalom

2018.04.13. 16:47

Gazdálkodj okosan a hulladékkal!

Zöldkonferenciát tartott márciusban Baján a Földművelésügyi Minisztérium. A Bácskai Kultúrpalotában pedagógusok számára előadások hangzottak el a környezettudatos nevelés és a szemléletformálás fontosságáról. Ezt követően a résztvevők workshopon vettek részt, amelyen a gyakorlatban, néhány példán keresztül is láthatták, hogy milyen kreatív módjai is lehetnek az újrahasznosításnak.

Környezettudatos és szemléletformálással kapcsolatos tanácsok pedagógusoknak Baján

A résztvevőket Zsigó Róbert, a környezetügyért is felelős Földművelésügyi Minisztérium Államtitkára, köszöntötte, aki kiemelte: ma már mindenki számára világos, miért fontos a környezetvédelem. „Otthonunkban is egyre több hulladékot termelünk, például a fölösleges vásárlások révén és egyes használati tárgyak idő előtti kidobásával. Helyet és időt kér a környezettudatosság a mindennapokban.”

Az FM az elmúlt évek során több környezettudatos programmal is felhívta a figyelmet a probléma fontosságára. Baján és környékén is nagy siker minden évben a TeSzedd! akció, sok résztvevő csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez és a zöldkonferenciával egyidejűleg szintén Baján, a Sugovica sportiskolában került megrendezésre az Ötkukás Játékok. Az államtitkár beszélt a 2016-ban, az FM és Nébih szervezésében elindult Maradék nélkül programról is, mely az élelmiszer hulladék keletkezésének megelőzését és csökkentését célozza. Az iskolákban idén ez is téma lesz. „Fontos, hogy minél több alkalommal, minél többek figyelmét hívjuk fel a környezetvédelem fontosságára. Ma, a megjelentek révén a gyerekekhez, illetve a családokhoz is eljutnak majd az információk.”

Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés Elnöke tartott előadást „Környezettudatosság a hétköznapokban” címmel. Kiemelte, hogy a gyerekeknek interaktív ismertetőkkel kell előállni, majd a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte az iskolákban októbertől májusig folyamatos papírgyűjtésre lenne szükség, otthon pedig komposztálni kellene a szerves hulladékot, visszakerüljön a természet körforgásába. Fontos a hulladék keletkezésének megelőzése, a tudatos vásárlás, fogyasztás és a komposztálás. A komposzttal a műtrágya is kiváltható. Kitért a szelektív hulladékgyűjtésre és a hulladék feldolgozókra is, szerinte érdemes Bajáról ellátogatni a vaskúti lerakóba nyílt napon a diákokkal.

Bozókyné Szabó Ildikó hódmezővásárhelyi óvodapedagógus a Klímanócskák programot mutatta be. Szerinte már óvodás korban el kell kezdeni a környezettudatos szemléletformálást. A környezettudatos magatartás kialakulása érdekében a gyerekek szeressék meg saját környezetüket, akkor később is megvédik. Erre jó a sok túra és a természetben megtartott foglalkozások.”

Délután a Bácskai Kultúrapalota emeletén „A hulladék nem szemét” címmel workshop-on vehettek részt az érdeklődők. Sok érdekesség mellett például a Bajai Festők és Kézművesek Baráti Egyesülete bonbonos dobozból ékszertartót, konzervdobozból fésűtartót, PET palackból és zipzárból neszesszert készített. Később az ARI Textilmánia patchwork technikával bemutatót tartott.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában