27°
25°
12°

Fogorvos segíthet a pattanásokon?

Manapság már nem ritka, hogy makacs bőrproblémák, allergiás kiütések, fejfájás, ízületi fájdalmak, hajhullás esetén a háziorvos vagy szakorvos a fogászatra irányít minket tovább.

A gócbetegség gyanúja ugyanis akkor merül fel, ha a tünetek a hagyományos kezelésre nem igazán reagálnak. De mi is ez a titokzatos betegség, amely a legváltozatosabb panaszokat okozhatja?

Dr. Kovács Kitti mint az Uniklinik fogászat mikroszkópos gyökérkezelés specialistája gyakran találkozik ezzel a jelenséggel.

Mit takar a gócbetegség?

Viszonylag új felfedezés, hogy a szervezet valamelyik részén kialakult gyulladásos folyamat (ezt hívjuk gócnak) a test egy másik, távoli pontján vált ki betegséget. Első hallásra valóban meghökkentőnek tűnhet, hogy például egy fogászati gyulladás áll a pattanásos bőr vagy a vesegyulladás hátterében. Pedig sokszor ez az igazság: a gyulladást okozó baktériumok vagy az általuk termelt méreganyagok a vérrel vagy a nyirokrendszeren át eljutnak a test különböző pontjaira, és ott megbetegíthetik valamelyik szervünket.

Hogyan jöhetünk rá, hogy van egy góc a szervezetünkben? Fájdalom figyelmeztet rá?

Nem feltétlenül. Sőt, a gyulladás sokáig teljesen észrevétlen maradhat, és amennyiben fogászati gócról beszélünk, esetleg csak egy röntgenfelvétellel tudjuk kimutatni.

Akkor hogyan védekezhetünk ellene?

Ha a háziorvos vagy szakorvos gócra gyanakszik, góckutatásra küldhet bennünket. Ez abból áll, hogy felkeressük a különböző szakrendeléseket, és ott alaposan kivizsgálnak bennünket, van-e valahol gyulladás a szervezetben. Mivel a magyar lakosság szájhiginiéje sok kívánnivalót hagy maga után, sokszor a fogászat az első állomás.

Mik a leggyakoribb panaszok/tünetek, amivel gondolnunk kell arra, ideje lenne meglátogatni fogorvosunkat?

Legtöbbször olyan ízületi fájdalmak, bőrkiütések, hajhullás, szemészeti problémák, fejfájás esetén merülhet fel a gyanú, amelyek nem igazán reagálnak a hagyományos kezelésekre, vagy makacsul vissza-visszatérnek. De a gócbetegség gondot okozhat a vesék működésében, légzőrendszerben, bélrendszerben is, előidézhet indokolatlan hőemelkedést, nőgyógyászati vagy prosztataproblémákat, de akár fáradékonyságban is megnyilvánulhat vagy alvászavarban. Szóval elég széles a paletta.

Hogyan zajlik egy fogászati góckutatás?

A góckutatás gyakorlatilag egy konzultáció a fogorvossal. Ilyenkor mindig készül valamilyen felvétel (panorámaröntgen vagy CT-felvétel), és a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogaink, ínyünk állapotát.

Milyen elváltozásokat keres ilyenkor a szakember?

A fogbélgyulladás miatt elhalt fogakat keressük, a rosszul gyökérkezelt fogakat, ahol a gyökércsúcs körül már látható elváltozás van. Gócnak számít továbbá a fogakat tartó szövetek gyulladása, vagy ki nem nőtt bölcsességfogak, amiknek kisebb-nagyobb kapcsolata van már a szájüreggel.

Mi van akkor, ha a fogorvos (vagy éppen egy másik terület szakorvosa) rábukkan a gócra?

Ilyenkor a következő lépés, hogy meg kell szüntetni a gyulladást. A gyökércsúcs körüli gyulladás például gyökérkezeléssel kezeljük, de természetesen minden attól függ, melyik szerv vagy szövet gyulladásáról van szó. A gyulladás megszűntével rendszerint a gócbetegség tünetei is csökkennek vagy teljesen megszűnnek.

Előfordul, hogy valaki nem is tudja, hogy gócbetegségben szenved, ám egy fogászati kezelés után hirtelen eltűnnek a pattanásai vagy elmúlik a krónikus fejfájása?
Hogyne, ilyesmiről gyakran beszámolnak a pácienseim! Tisztább lesz a bőrük, enyhülnek az ízületi panaszaik, nem hullik a hajuk… Egyszóval, érdemes akkor is felkeresni a fogorvost, ha éppen nincs fogászati panaszunk!

 

Hozzászólások

útfelújítás
Pozsgai Ákos
Lezárják a forgalom elől a Szabadkai út egy részét Halason
a király visszatér / 12 perce
Kiderült, ki játssza Elvist az életrajzi filmben
Több színész is pályázott a szerepre.
Gyász
"Aki szeretteink szívében él, az nem hal meg, csak távol van." Szeretettel emlékezünk ifj. GYÖNGYÖSI PAP FERENC halálának 10. évfordulóján. Ani
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KÖNYVES LÁSZLÓ szabadszállási lakos, életének 52. évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. július 19-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
"Nem az hal meg, akit szeretünk, hanem az, akit elfeledünk." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZÉKEDI KÁROLYNÉ Turi Erzsébet volt kecskeméti lakos, 87 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. július 19-én, 9.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÉPLŐ GYULA kecskeméti lakos, 63 éves korában, 2019. július 04-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 19-én, 11.00 órakor lesz a Szent Család Plébánián. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyám MORVAY TERÉZIA (Pálóczi Gyuláné) a Megyei Kórház volt szülésznője 2019. június 17-én, életének 84. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunkat 2019. július 18-án, 12.00 órakor helyezzük végső nyugalomra Budapesten a Fiumei úti Sírkertben. Emlékét szívünkben őrizzük! A gyászoló család.
"Hirtelen rabolt el tőlünk a halál, távozásod, még élünk, örökké fáj." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. HAJAGOS SÁNDOR ballószögi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 22-én, 14.30 órakor lesz a ballószögi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély gyászunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"A múlt nem veszik el. A lélek nem ismer időt." Drága Testvérem URBÁN ISTVÁN ma 8 éve hagyta el földi létét. EMBER volt, küzdő, tiszta ember. Emlékeimben tovább él - mindörökre. Nagyon hiányzol! Nővéred: Katalin
"Búcsú mit nem mondtál ki nekünk, elmaradt, elmentél tőlünk hirtelen, de örökre velünk maradsz." Fájó szívvel tudatjuk, hogy PUTNOKI FERENC kecskeméti lakos, 59 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 16-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Fájó szívvel emlékezünk SZAKÁLLAS MIHÁLYNÉ Káldi Irma Éva halálának 1. évfordulóján. Szerető családja.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik SZIRTES JÁNOSNÉ Halász Klára temetésén megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÉKÁNY JENŐNÉ Polyák Gizella kecskeméti lakos, 91 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 12-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Aki azt hiszi, hogy mindennél jobban fájhatnak a szavak, még nem hallotta a csendet ordítani." Fájó szívvel tudatjuk, hogy HAJDU SÁNDOR építészmérnök 2019. június 29-én, élete 75. esztendejében elhunyt. A temetésre 2019. július 12-én, 16.00 órakor a szalkszentmártoni temetőben kerül sor. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik PLATTNER ANTAL temetésén megjelentek, gyászunkban osztoztak. A gyászoló család.
"Ki mindig fáradott, most pihenni tér, földi jóságáért várja az égi bér. Édesanyánk, Isten veled, legyen áldott nyugvóhelyed!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HALCSIK ANDRÁSNÉ Kósa Julianna kerekegyházi lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 12-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Édesanyánk GYENES ISTVÁNNÉ Révay Melinda 100. születésnapja és halálának 16. évfordulója alkalmából. Szerető gyermekei és családjuk.
Köszönetet mondunk mindazon rokonnak, ismerősnek, szomszédoknak, akik FRANCZIA-KIS JÁNOS temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
"Búcsú mit nem mondtál ki nekünk, elmaradt. Elmentél tőlünk hirtelen, de gondolatainkban és szívünkben örökké velünk maradsz." Fájó szívvel tudadjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉSZÁROS ZOLTÁN kecskeméti lakos, 58 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 11-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Te aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk voltál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIDA FERENC JÓZSEF kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. július 12-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál. Kérjük szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet és az emlékezés." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TERBÉNÉ TOHAI PIROSKA (volt Szabó Tiborné) kecskeméti lakos, 2019. június 30-án 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 12-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerettünktől kérjük, hogy egy szál rózsával búcsúzzanak. A gyászoló család.
"Nincs már holnap, ennyi volt az élet. Sirassatok csendben, szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZITÁS SÁNDOR szobafestő mázoló kecskeméti lakos, 62 éves korában elhunyt. Temetése 2019. július 11-én, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
metgátor / 23 perce
Drogos aligátoroktól tartanak Amerikában
mire jó ez nekik? / 32 perce
Kiderült, hogy a lódarazsak meglepően jól emlékeznek a szagokra
Határidő: Augusztus 1. / 34 perce
Tehetséges diákok jelentkezését várja az MCC egyetemi programja
korszerűsítés / 1 órája
Milliárdos értékben kaptak új eszközöket a mentők
horvát autópálya-baleset / 1 órája
Többféle kábítószert is fogyasztott a súlyos balesetet okozó sofőr
jövőkép / 1 órája
Dárdai szerint a szlovákok elleni meccsen múlhat az Eb-részvétel