Fogorvos segíthet a pattanásokon?

Manapság már nem ritka, hogy makacs bőrproblémák, allergiás kiütések, fejfájás, ízületi fájdalmak, hajhullás esetén a háziorvos vagy szakorvos a fogászatra irányít minket tovább.

A gócbetegség gyanúja ugyanis akkor merül fel, ha a tünetek a hagyományos kezelésre nem igazán reagálnak. De mi is ez a titokzatos betegség, amely a legváltozatosabb panaszokat okozhatja?

Dr. Kovács Kitti mint az Uniklinik fogászat mikroszkópos gyökérkezelés specialistája gyakran találkozik ezzel a jelenséggel.

Mit takar a gócbetegség?

Viszonylag új felfedezés, hogy a szervezet valamelyik részén kialakult gyulladásos folyamat (ezt hívjuk gócnak) a test egy másik, távoli pontján vált ki betegséget. Első hallásra valóban meghökkentőnek tűnhet, hogy például egy fogászati gyulladás áll a pattanásos bőr vagy a vesegyulladás hátterében. Pedig sokszor ez az igazság: a gyulladást okozó baktériumok vagy az általuk termelt méreganyagok a vérrel vagy a nyirokrendszeren át eljutnak a test különböző pontjaira, és ott megbetegíthetik valamelyik szervünket.

Hogyan jöhetünk rá, hogy van egy góc a szervezetünkben? Fájdalom figyelmeztet rá?

Nem feltétlenül. Sőt, a gyulladás sokáig teljesen észrevétlen maradhat, és amennyiben fogászati gócról beszélünk, esetleg csak egy röntgenfelvétellel tudjuk kimutatni.

Akkor hogyan védekezhetünk ellene?

Ha a háziorvos vagy szakorvos gócra gyanakszik, góckutatásra küldhet bennünket. Ez abból áll, hogy felkeressük a különböző szakrendeléseket, és ott alaposan kivizsgálnak bennünket, van-e valahol gyulladás a szervezetben. Mivel a magyar lakosság szájhiginiéje sok kívánnivalót hagy maga után, sokszor a fogászat az első állomás.

Mik a leggyakoribb panaszok/tünetek, amivel gondolnunk kell arra, ideje lenne meglátogatni fogorvosunkat?

Legtöbbször olyan ízületi fájdalmak, bőrkiütések, hajhullás, szemészeti problémák, fejfájás esetén merülhet fel a gyanú, amelyek nem igazán reagálnak a hagyományos kezelésekre, vagy makacsul vissza-visszatérnek. De a gócbetegség gondot okozhat a vesék működésében, légzőrendszerben, bélrendszerben is, előidézhet indokolatlan hőemelkedést, nőgyógyászati vagy prosztataproblémákat, de akár fáradékonyságban is megnyilvánulhat vagy alvászavarban. Szóval elég széles a paletta.

Hogyan zajlik egy fogászati góckutatás?

A góckutatás gyakorlatilag egy konzultáció a fogorvossal. Ilyenkor mindig készül valamilyen felvétel (panorámaröntgen vagy CT-felvétel), és a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogaink, ínyünk állapotát.

Milyen elváltozásokat keres ilyenkor a szakember?

A fogbélgyulladás miatt elhalt fogakat keressük, a rosszul gyökérkezelt fogakat, ahol a gyökércsúcs körül már látható elváltozás van. Gócnak számít továbbá a fogakat tartó szövetek gyulladása, vagy ki nem nőtt bölcsességfogak, amiknek kisebb-nagyobb kapcsolata van már a szájüreggel.

Mi van akkor, ha a fogorvos (vagy éppen egy másik terület szakorvosa) rábukkan a gócra?

Ilyenkor a következő lépés, hogy meg kell szüntetni a gyulladást. A gyökércsúcs körüli gyulladás például gyökérkezeléssel kezeljük, de természetesen minden attól függ, melyik szerv vagy szövet gyulladásáról van szó. A gyulladás megszűntével rendszerint a gócbetegség tünetei is csökkennek vagy teljesen megszűnnek.

Előfordul, hogy valaki nem is tudja, hogy gócbetegségben szenved, ám egy fogászati kezelés után hirtelen eltűnnek a pattanásai vagy elmúlik a krónikus fejfájása?
Hogyne, ilyesmiről gyakran beszámolnak a pácienseim! Tisztább lesz a bőrük, enyhülnek az ízületi panaszaik, nem hullik a hajuk… Egyszóval, érdemes akkor is felkeresni a fogorvost, ha éppen nincs fogászati panaszunk!

 

Hozzászólások

Vitorlák, napfény, magyar tenger
Melyik magyar város lesz idén a Balaton királya?
röplabda / 15 perce
Tarolt idei első meccsén a Röpke
Idei első mérkőzését játszotta hazai pályán vasárnap este a HÉP-Röpke SE, ellenfele a miskolci MVSC-MVSI volt. Jó kezdést ígértek, jó kezdésben reménykedtek, és végül simán győztek.
Gyász
Köszönetet mondunk mindazoknak a rokonoknak, ismerősöknek, barátoknak, szomszédoknak, akik fájdalmunkban osztozva szerettünk UBRIZSY LÁSZLÓ temetésén velünk voltak, sírjára virágot, koszorút helyeztek. Gyászoló felesége és gyermekei.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KOVÁCS ÁDÁM a Mezőgép nyugdíjasa 2019. január 10-én, életének 92. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait hamvasztás után 2019. január 25-én, pénteken 11.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesapánk id. PARÉ PÁL a volt Fémmunkás Vállalat dolgozója életének 89. évében elhunyt. Temetése 2019. január 24-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A család kéri a részvétnyilvánítás mellőzését. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, volt munkatársaknak, ismerősöknek, akik HARNOS FERENC temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték, ismerték, KOVÁCS GYULA színművész Magyar Érdemrend Lovagkereszttel kitüntetett 70 esztendős korában elhunyt. Búcsúztatása a Római Katolikus szertartás szerint 2019. január 25-én, pénteken 10.00 órakor, a kecskeméti Katona József Színház aulájában lesz. Elhunytunkat a kecskeméti Katona József Színház saját halottjának tekinti. Kérjük, hogy tiszteletüket egy szál virággal róják le. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emlékét mindörökre megőrizzük.
Felejthetetlen Férjet veszítettünk el és Drága Jó Apát, Többé nem láthatod már, gyermekeid mosolyát... Sírják utánad az angyalok dalát: "Soha nem ölelhetjük már az Édes Apukát!" Fájó szívvel emlékezünk CSŐSZ TIBOR halálának 1. évfordulóján (2018. január 20.). Gyermekei és Édesanyjuk.
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet és az emlékezés." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÁSZÁR IMRÉNÉ Jolika Édességbolt vezető kecskeméti lakos, 79 éves korában hosszantartó betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. január 24-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül, szívetekben élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HOLLÓ JÓZSEFNÉ Seres Ágnes kecskeméti lakos, életének 89. évében, hosszantartó betegség után csendesen elhunyt. Temetése 2019. január 22-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy nagybátyánk MEISZINGER FRIGYES a volt Kádgyár egykori dolgozója életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. január 23-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek." özv. GÁNGOL IGNÁCNÉ Héjjas Zsuzsanna halálának 15. évfordulójára. Szerető családja.
"Nincs már holnap, ennyi volt az élet. Sirassatok csendben, szívetekben élek." Megtört szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága jó párom, édesapánk, nevelő apám BALÁZSOVICS PÉTER (Tito) életének 73. évében, január 7-én eltávozott közülünk. Temetése 2019. január 21-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, a kegyelet virágait elhelyezik és mély gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYURIS JÓZSEF kecskeméti lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2019. január 21-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet a hetényegyházi Idősek Otthona dolgozóinak áldozatos munkájukért. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik BORBÉLY KÁROLYNÉ Magonyi Erzsébet Rózsa temetésén megjelentek, sírjára virágot helyeztek és enyhítették számunkra a gyász nehéz perceit. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. SZITTYAHEGYI IMRE kecskeméti lakos, 66 éves korában elhunyt. Végakarata szerint szűk családi körben vettünk tőle búcsút. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik CSORBA ANTAL búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondok köszönetet mindazoknak, akik Drága Édesanyám VÉN ANTALNÉ temetésén megjelentek, mély gyászomban velem együtt éreztek. Gyászoló leánya.
"Szívedben nem volt más csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk, dédipapánk BALOGH MIHÁLY orgoványi lakos, 85 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2019. január18-án, pénteken 14.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy UBRIZSY LÁSZLÓ az egykori Növényvédő Állomás dolgozója életének 77. évében rövid, súlyos betegségben 2019. január 1-jén elhunyt. Búcsúztatása 2019. január 18-án, 14.00 órakor lesz kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te soha nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." A Gyászoló Család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SINKOVICS FERENCNÉ Kovács Gabriella 2019. január 6-án, életének 90. évében elhunyt. Drága halottunkat 2019. január 18-án, 13.00 órakor a római katolikus egyház szertartása szerint kísérjük utolsó útjára a lajosmizsei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emlékét szívünkben őrizzük.
Fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédikénk PAPP SÁNDORNÉ Küzmös Margit kecskeméti lakos, életének 94. évében elhunyt. Szeretett halottunkat 2019. január 18-án, 11.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Református Temetőben. A gyászoló család.
arany málna / 22 perce
Ezek lehetnek az előző év legrosszabb filmjei
vitaminforrás / 24 perce
Sikeres volt a nagy citromléteszt
Közérzet / 29 perce
Szörnyen érzi magát? Nos, nem akármilyen hétfő van
labdarúgás / 38 perce
Mind a négy meccsét megnyerte a TVSE NB II.-es együttese
Szentirmay Tamás
Visszanyerte színeit / 47 perce
Restaurálták Molnár C. Pál Angyali üdvözlet című festményét
extrém / 57 perce
Léc helyett fürdőkáddal síelnek a kalandvágyó svájciak