Fogorvos segíthet a pattanásokon?

Manapság már nem ritka, hogy makacs bőrproblémák, allergiás kiütések, fejfájás, ízületi fájdalmak, hajhullás esetén a háziorvos vagy szakorvos a fogászatra irányít minket tovább.

A gócbetegség gyanúja ugyanis akkor merül fel, ha a tünetek a hagyományos kezelésre nem igazán reagálnak. De mi is ez a titokzatos betegség, amely a legváltozatosabb panaszokat okozhatja?

Dr. Kovács Kitti mint az Uniklinik fogászat mikroszkópos gyökérkezelés specialistája gyakran találkozik ezzel a jelenséggel.

Mit takar a gócbetegség?

Viszonylag új felfedezés, hogy a szervezet valamelyik részén kialakult gyulladásos folyamat (ezt hívjuk gócnak) a test egy másik, távoli pontján vált ki betegséget. Első hallásra valóban meghökkentőnek tűnhet, hogy például egy fogászati gyulladás áll a pattanásos bőr vagy a vesegyulladás hátterében. Pedig sokszor ez az igazság: a gyulladást okozó baktériumok vagy az általuk termelt méreganyagok a vérrel vagy a nyirokrendszeren át eljutnak a test különböző pontjaira, és ott megbetegíthetik valamelyik szervünket.

Hogyan jöhetünk rá, hogy van egy góc a szervezetünkben? Fájdalom figyelmeztet rá?

Nem feltétlenül. Sőt, a gyulladás sokáig teljesen észrevétlen maradhat, és amennyiben fogászati gócról beszélünk, esetleg csak egy röntgenfelvétellel tudjuk kimutatni.

Akkor hogyan védekezhetünk ellene?

Ha a háziorvos vagy szakorvos gócra gyanakszik, góckutatásra küldhet bennünket. Ez abból áll, hogy felkeressük a különböző szakrendeléseket, és ott alaposan kivizsgálnak bennünket, van-e valahol gyulladás a szervezetben. Mivel a magyar lakosság szájhiginiéje sok kívánnivalót hagy maga után, sokszor a fogászat az első állomás.

Mik a leggyakoribb panaszok/tünetek, amivel gondolnunk kell arra, ideje lenne meglátogatni fogorvosunkat?

Legtöbbször olyan ízületi fájdalmak, bőrkiütések, hajhullás, szemészeti problémák, fejfájás esetén merülhet fel a gyanú, amelyek nem igazán reagálnak a hagyományos kezelésekre, vagy makacsul vissza-visszatérnek. De a gócbetegség gondot okozhat a vesék működésében, légzőrendszerben, bélrendszerben is, előidézhet indokolatlan hőemelkedést, nőgyógyászati vagy prosztataproblémákat, de akár fáradékonyságban is megnyilvánulhat vagy alvászavarban. Szóval elég széles a paletta.

Hogyan zajlik egy fogászati góckutatás?

A góckutatás gyakorlatilag egy konzultáció a fogorvossal. Ilyenkor mindig készül valamilyen felvétel (panorámaröntgen vagy CT-felvétel), és a fogorvos alaposan megvizsgálja a fogaink, ínyünk állapotát.

Milyen elváltozásokat keres ilyenkor a szakember?

A fogbélgyulladás miatt elhalt fogakat keressük, a rosszul gyökérkezelt fogakat, ahol a gyökércsúcs körül már látható elváltozás van. Gócnak számít továbbá a fogakat tartó szövetek gyulladása, vagy ki nem nőtt bölcsességfogak, amiknek kisebb-nagyobb kapcsolata van már a szájüreggel.

Mi van akkor, ha a fogorvos (vagy éppen egy másik terület szakorvosa) rábukkan a gócra?

Ilyenkor a következő lépés, hogy meg kell szüntetni a gyulladást. A gyökércsúcs körüli gyulladás például gyökérkezeléssel kezeljük, de természetesen minden attól függ, melyik szerv vagy szövet gyulladásáról van szó. A gyulladás megszűntével rendszerint a gócbetegség tünetei is csökkennek vagy teljesen megszűnnek.

Előfordul, hogy valaki nem is tudja, hogy gócbetegségben szenved, ám egy fogászati kezelés után hirtelen eltűnnek a pattanásai vagy elmúlik a krónikus fejfájása?
Hogyne, ilyesmiről gyakran beszámolnak a pácienseim! Tisztább lesz a bőrük, enyhülnek az ízületi panaszaik, nem hullik a hajuk… Egyszóval, érdemes akkor is felkeresni a fogorvost, ha éppen nincs fogászati panaszunk!

 

Hozzászólások

atyafiság
A bunyós Balzsayék rokona a kivégzett aradi mártír
jelmezbe is bújhattak / 23 perce
Nyílt napot rendezett a kecskeméti színház
A Színházak Éjszakája keretében családi nyílt napot szervezett a teátrum társulata a Kelemen László Kamaraszínházban szombat este.
Gyász
"Nem az a fájdalom, amitől könnyes lesz a szem, hanem amit viselni kell éveken át csendesen." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KŐSZEGI LÁSZLÓ kecskeméti lakos, a Sion nyugdíjasház lakója, 81 éves korában, 2019. szeptember 10-én hosszú betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 27-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok Templomában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet a Sion nyugdíjasház dolgozóinak áldozatos munkájukért. Gyászoló felesége.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HODOSI ISTVÁN kecskeméti lakos, 74 éves korában, 2019. szeptember 18-án váratlanul elhunyt. Temetése 2019. szeptember 26-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Nem foghatjuk már dolgos két kezed, Nem simogathatjuk őszülő fejed. Nem tekint ránk aggódó szemed, Marad a csend, mindent köszönünk neked! Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél Nem hagytál el minket csak álmodni mentél, Szívünkben itt él emléked mindörökké." TORMÁSSY GYÖRGY 5 év óta fájó szívvel emlékezünk. Szerető felesége, fia, menye.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik BALOGH GÁBOR búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Ama nemes harczot megharczoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam." Csel.20.24 Megtört szívvel tudatjuk, hogy SZELEI KÁROLY 2019. szeptember 17-én, életének 68. évében hirtelen körülmények között elhunyt. Temetése 2019. szeptember 27-én, pénteken 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben evangélikus szertartás szerint. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, s pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSŐSZ SÁNDOR fülöpházi lakos, 88 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. szeptember 24-én, 15.00 órakor lesz a fülöpázi temetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TERCSI JÁNOS kecskeméti lakos, 58 éves korában elhunyt. Hamvasztás utánni temetése 2019. szeptember 24-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló unokatestvérei.
"Szíved már nem fáj, a miénk vérzik, a fájdalmat az élők érzik." Fájó szívvel tudatjuk, hogy ERDŐS FERENCNÉ Boda Mária kecskeméti lakos, életének 87. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 23-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"A földbe térünk mindahányan, s az évek szállnak, mint a percek, véred kiontott harmatával irgalmazz nékünk, Jézus Herceg!" (Villon) A gyászolók szomorúan tudatják, hogy a hajdani ZIM nyugalmazott bérelszámolási osztályvezetője CS. TÓTH LÁSZLÓNÉ Ambrus Mária sokak Manci nénije 95 esztendősen, 2019. szeptember 15-én szerettei körében békésen elbúcsúzott a földi élettől. Temetése 2019. szeptember 24-én, de. 11.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben, engesztelő szentmise 2019. szeptember 26-án, 18.00 órakor a Nagytemplomban lesz.
Szeretettel és fájdalommal emlékezünk SZABADSZÁLLÁSI FERENCNÉ Molnár Ceciliára aki már 10 éve, hogy nincs közöttünk.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." ifj. FÖLDHÁZI TAMÁS halálának 10. évfordulóján. Szerető családja, motoros és BMW-s barátai, mindazok akik szerették.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOSIK FERENCNÉ Schwasta Mária életének 64. évében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Az érte való szentmise szeptember 27-én, 16.00 órakor lesz a Barátok Templomában. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SALLAI MIHÁLY temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TANCZER LAJOS aranydiplomás mérnök 74. életévében elhunyt. Temetése 2019. szeptember 23-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Nem múlnak el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak álmok, évek." Fájó szívvel emlékezünk SZÖLLŐSI LAJOS halálának 1. évfordulóján. Szerető felesége, fia, lánya, veje és unokái.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KEMÉNY ENDRE 77 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 20-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Búcsúztatja a család, testvére és családja, rokonok, ismerősök.
"Tiéd a csend a nyugalom, Miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUGI JÓZSEF ISTVÁN ágasegyházi lakos, 90 éves korában elhunyt. Temetése 2019. szeptember 19-én, 11.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY SÁNDORNÉ Pinviczki Mária kecskeméti lakos, 89 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, Fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, Szeretetünk elkísér égi otthonodba." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy SALLAI MIHÁLY 84 évesen, 2019. szeptember 9-én elhunyt. Drága halottunk temetése 2019. szeptember 17-én, 13.00 órakor lesz a kunszállási temetőben, a római katolikus egyház szertartása szerint. Lelki üdvéért az engesztelő szentmisét 2019. szeptember 17-én, 14.00 órakor a kunszállási templomban mutattatjuk be. Búcsúztatja a gyászoló család, rokonok, ismerősök.
videó+galéria / 36 perce
Országos fogathajtó bajnokságot rendeztek Tiszakécskén
Koós Kata
nagyvilág / 50 perce
Balassi-versek örményül – először
mentőakció? / 1 órája
Kicsinosítják a New York-i Central Parkot
az ital dicsérete / 1 órája
Négy nemzet énekesei lépnek fel a 23. Európai Bordalfesztiválon
adózás / 2 órája
Izer Norbert: jövő héten indul az evások tájékoztatása
Pszichológia / 2 órája
Nem legenda az életközepi válság