PR

2018.03.09. 16:34

Fél évvel hamarabb készülhet el a Material-Plastik Kft. óriás csarnoka

Soltvadkert legnagyobb ipari beruházása a nyáron már termel

Soltvadkert történetének legnagyobb beruházása készül ezekben a hónapokban a Material-Plastik Kft. telephelyén. Tízmillió euró értékben épül meg el egy 6000 négyzetméteres új csarnok. Még az idén új műanyagipari gépeket állítanak termelésbe, a vállalkozás 66 új dolgozót vesz fel folyamatosan.

A Material-Plastik Kft. családi vállalkozás, amelyet Garami Zoltán és felesége, Magdolna alapított a rendszerváltás kezdetén. A műanyagipari gyár öt éve a legtöbb adót fizető cég Soltvadkerten, és a legtöbb munkahelyet biztosító vállalkozás a városban. A dinamikusan fejlődő társaság tavaly felkerült a 100 legnagyobb megyei vállalkozás listájára, melyet a kecskeméti Mercedes-gyár vezet. A megyei iparkamara által jegyzett TOP 100 Bács-Kiskun Megye Gazdasága című kiadványban a 90. helyre sorolták árbevétele alapján a kft.-t.

Garami Zoltán és Font Sándor országgyűlési képviselő az új csarnok előtt

A minap Garami Zoltán cégvezető területbejárásra hívta meg Font Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét. Ennek az adta az apropóját, hogy 2019. január 1-jén kellene elkészülnie a nagy beruházásnak. Az ügyvezető igazgató szerint már a nyáron befejeződhetnek a munkálatokkal, így akár fél évvel korábban beindíthatják a termelést az új üzemcsarnokban. Tavaly júniusban rakta le az új csarnok alapkövét Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, akinél Font Sándor járt közbe, a projekt sikere érdekében.

Ez nagyobb bevételhez juttatja a céget, több családnak nyújt biztos megélhetést Soltvadkerten és a környéken. Illet­ve mivel a cég exportja évről évre dinamikusan nő, erősíti az ország gazdasági egyensúlyát.

A beruházás idő előtti befejezése szimbolikusan azt is jelzi, hogy a kormány jó döntést hozott, amikor, a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) javaslata alapján, a költségek 43 százalékával járult hozzá az építkezéshez. Font Sándor érdeklődésünkre elmondta, hogy a történet 2016 elejére kanyarodik vissza. Mint a térség országgyűlési képviselője támogatta a Material-­Plastik Kft. terveit. A vállalkozás ugyanis egy olyan pályázaton vett részt, amelyet az említett Nemzeti Befektetési Ügynökség bírált el. Fél évig vizsgálták a HIPA szakemberei a céget, a helyszínen is megfordultak, a forgalom, a tervek alapján elemezték a családi vállalkozás fejlesztési lehetőségeit, annak megtérülését és a jövőképet. Ezt követően tettek pozitív javaslatot a kormány felé. A magyar kormány pedig ez alapján – látva a cég elmúlt évtizedekben a térség gazdaságában betöltött szerepét – a társaságot méltónak találta arra, hogy 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő hazai költségvetési összeggel támogassa a cég terveit. A vállalat a magyar gazdaság stratégiai céljait erősíti azzal, hogy növeli a foglalkoztatottságot 66 fővel. Emeli az átlagbért, és bővíti az exporttevékenységét. A feltételek között szerepel, hogy 10 év alatt a cég termelését a duplájára kell növeli. Amikor a HIPA vizsgálta a Material-Plastik Kft.-t, akkor 3,75 milliárdos árbevételt produkált 2015-ben a cég. Ezt kell majd 7,5 milliárd forintra emelnie. Ehhez kell az új 6000 négyzetméteres csarnok az új gépekkel és a 66 új dolgozóval. Hogy a Garami család miért vállalta a kemény feltételek mellett a fejlesztést? Garami Zoltán ügyvezető igazgató azt mondja, hogy az elmúlt években dinamikusan fejlődik a vállalkozás, új technológiát, új gépeket vásároltak. A piacuk dinamikusan bővül, és a már jelzett rendelési állomány tudatában teljesülni fognak 10 éven belül a kormánytámogatásért vállalt feltételek.

A kft. gyárépületének hátsó területén kapott helyet a hamarosan működő – RTO – környezetvédelmi berendezés

Fejlesztés környezet­tudatos szemlélettel

A Material-Plastik Kft. kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. Garami Zoltán azt mondta, hogy a vállalat ugrásszerű növekedése mellett a környezeti terhelés csökkentésére is jelentős erőforrásokat fordítanak. Egy különleges ipari-­technológiai eljárás segítségével, a Regeneratív Termikus Oxidáció (RTO) bevezetésével, mely az egyik leghatékonyabb és egyben az egyik legköltségesebb eljárás is, jelentősen csökken a károsanyag-­kibocsátás az üzem területén még az idén. A berendezés kiépítése már elkezdődött a telephelyen. Az RTO indítását követően a vállalat minimalizálja a környezeti terhelést. Ez a lépés a szerves részét képezi annak a filozófiának, amelyet a cégalapító Garami család vall: mindent meg kell tenni a környezetvédelem eszközeivel azért, hogy a földi lét fenntarthatóvá váljék. A cég, miközben számottevően növeli a gyártását, nagyságrendekkel csökkenti a növekedésből származó károsanyag-kibocsátást. A kft. területén működő RTO-t végző készülék a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő környezetvédelmi berendezés.

Világszínvonalú gépek termelnek a Material-Plastik Kft.-nél

Tíz hónapja tették le az alapkövet

Tavaly május 4-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette le az új csarnok alapkövét egy ünnepség keretében. A miniszter akkor hangsúlyozta: aki sikeres akar lenni, annak bátor döntéseket kell meghoznia. Erre jó példa Soltvadkert legnagyobb cége, mely egy 1989-ben, 4 fővel indult garázsvállalkozásból mára egyebek mellett a Szentkirályi Kékkúti Ásványvíz Kft. és Coca-Cola beszállítójává nőtte ki magát. Piaci pozíció­inak fenntartásához, erősítéséhez a Materiál-Plastik Kft.-nek is folyamatosan fejlesztenie, fejlődnie kell. A cég most induló, 3,1 milliárd forint összértékű beruházásához a kormány 1,4 milliárd forint pénzügyi támogatást nyújtott. Ezzel a bővítéssel

Magyarország vezető fóliagyártó bázisa alakul ki Soltvadkerten és a vállalat előtt megnyílik a lehetőség, hogy betörjön az amerikai és orosz piacra.

Csomagolóanyagok világszínvonalon

A Material-Plastik Kft. fő profilja polietilén (PE) alapanyagból csomagolóanyagok előállítása, elsősorban táskák, tasakok, zsákok, szeméttároló-bélelők, tömlők, síkfóliák, zsugorfóliák és ezek fotóminőségben nyomdázott változatai. Az alkalmazott eljárással termékeiket európai színvonalon és minőségben tudják előállítani, mellyel mára Magyarország vezető PE-fólia gyártó/­feldolgozó termelő­bázisává váltak. A termelés elsősorban a vevők egyedi megrendelései alapján folyik, de a mindennapi használatra szánt tömegcikkek gyártása is folyamatos. A piaci trendek és a megrendelési állományok nagysága, valamint a folyamatosan növekvő megrendelések kiszolgálása érdekében egy új, 5 rétegű fóliafúvó berendezés (extruder), valamint egy 10 színes központi nyomóműves nyomdagép üzembe helyezése is megvalósul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában