szponzorált tartalom

2019.07.01. 15:23

Elismerések a legjobbaknak

A megyei iparkamara évek óta anyagi elismerésben részesíti a szakmai tanulmányi versenyeken legjobban teljesítő diákokat és felkészítő tanáraikat. Az elismerések átadására a közelmúltban került sor Kecskeméten.

A jutalmazott diákok és az oktatóik a megyei iparkamara dísztermében

A legtehetségesebb diákokat és felkészítő tanáraikat jutalmazták a közelmúltban a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (BKMKIK). A Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny megyében tanuló dobogósai kaptak anyagi elismerést. Az idei országos megmérettetésen három tanuló arany-, kettő ezüst-, másik három pedig bronzérmet szerzett. Az első helyezés nettó 200 ezer, a második 150 ezer, míg a harmadik hely 100 ezer forintos anyagi elismerést jelentett a már végzett szakmunkásoknak, illetve az oktatóiknak.

A megyei iparkamara évekkel ezelőtt vezette be azt az ösztönzőrendszert, amelynek keretében a legjobbakat jutalmazzák, ezzel is növelni kívánja a szervezet a kétkezi hivatások elismertségét. Az országos versenyekre az idén 65 szakképesítésben 6841 diák jelentkezett az országból. Bács-Kiskunból 20 iskola tanulói neveztek. Ők 39 szakmából 396-an írták meg az írásbelit. Közülük 28-an a középdöntőbe, majd 12 versenyző a döntőbe jutott, melyet március 12–14. között Budapesten rendeztek meg. Közülük szerzett nyolc diák szépen csillogó érmeket, ők a kiváló eredményeiknek köszönhetően már hetekkel ezelőtt megszerezték a szakmunkás-bizonyítványt.

A jutalmakat a megyei iparkamara általános alelnöke, Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. elnök vezérigazgatója, Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja, Ignácz Bence, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója és Vikker József, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója adta át a fiataloknak és az oktatóiknak.

A jutalmazott diákok és az oktatóik a megyei iparkamara dísztermében

Üdvözlőbeszédében Kurdi Viktor elmondta: szakközépiskolába járt, és egy jól sikerült versenyeredmény után egy hónappal hamarabb végzett, mint a társai. Ám nem pihenhetett, hanem dolgoznia kellett a vízművállalat munkatársaival. Ezalatt a hetek alatt rengeteget tanult a gyakorlatban, mely a felsőoktatási tanulmányai, később pedig a vezetői munkája során hasznosult. Hangsúlyozta: a kamara büszke a sikeres diákokra. A BKMKIK évekkel ezelőtt ezért is hozott létre 5 millió forintos támogatási alapot, amelyből jutalmazza az érmes diákokat, illetve a felkészítőiket. Az alap nyitott, amelyhez bárki – önkormányzat, vállalkozás – csatlakozhat.

Az ünnepi esemény azért is volt különleges, mert stílusosan keretet adott a Kecskeméti Szakképzési Centrum pedagógusnapi rendezvényének is. A szakgimnáziumokban és szakiskolákban oktató – nevelőtanárok elismeréseket vettek át az intézmény vezetőitől.

Labáth Ferenc mérnök-tanár, Kecskemét, Kandó Kálmán Szakgimnázium

A mérnök-tanár Varsányi Gábor felkészítője volt. A mechatronikai technikus hivatás népszerű a diákok között Kecskeméten. Az országban egyre több helyen keresik az ilyen ismeretekkel rendelkező szakembereket. Az idei SZKTV megyei fordulóján 30 tanulója írta az írásbeli feladatokat. A pedagógus pályafutásának egyik legkiválóbb diákja volt Varsányi Gábor, aki első helyezést ért el. A felkészítő tanár kiemelte: a szakmai tárgyakon kívül jól elboldogul idegen nyelveken is, német felsőfokú, angol középfokú nyelvvizsgát tett le. Összesen 461 ponttal várja, hogy felvegyék a BME mechatronikai mérnöki szakára.

Nemes Zoltán szakoktató, Kiskunfélegyháza, Kossuth L. Szakképző Iskola

A szakoktató Zsolnai Balázs festő-mázoló-tapétázó felkészítője volt. Hangsúlyozta, hogy alapos, igényes a diákja, de csak így lehet sikert elérni. A dobogó csúcsára vezető út nem volt egyszerű, különböző versenyeken – Euroskills-, Worldskills válogatókon – vett részt a tanulója, ahol a zsűritagok megismerhették a munkáját. Nemes Zoltán azt is elmondta: a diákja fejlődésében az is fontos szerepet játszott, hogy figyelték, követték a szakmai trendeket, és új ötleteket vezettek be. A színek harmóniáját, használatát nagyon jól elsajátította. A verseny után Balázsnak javasolta az érettségi megszerzését a munka mellett.

Az országos szakmai tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján a megyei iparkamara anyagi elismerésében részesült diákok és felkészítőik

Első helyezett diákok és oktatóik:

  • Zsolnai Balázs festő, mázoló, tapétázó. Elméleti oktató: Erdélyiné Szabadi Ibolya, gyakorlati oktató: Nemes Zoltán (Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma).
  • Veszelovszki Tamás járműfényező. Elméleti oktató: Kovács József, (Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) gyakorlati oktató: Mészáros József egyéni vállalkozó.
  • Varsányi Gábor mechatronikai technikus. Elméleti és gyakorlati oktató: Labáth Ferenc (Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Kecskeméti Szakképzési Centrum).
  • Második helyezett diákok és oktatóik:

  • Szabó Viktor szerszámkészítő. Elméleti oktató: Raj Ferenc, (Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), gyakorlati oktató: Mózer Ferenc (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.).
  • Tóth Zoltán gépjármű-mechatronikus. Elméleti oktató: Sári Zoltán, (Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), gyakorlati oktató: Maurer Zsolt (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.).
  • Harmadik helyezett diákok és oktatóik:

  • Lakatos Dániel Kálmán gépjármű-mechatronikus. Elméleti oktató: Sári Zoltán, (Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája), gyakorlati oktató: Maurer Zsolt (Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.).
  • Kökény Gábor kőműves és hidegburkoló. Elméleti oktató: Szabadi József, (Kiskunhalasi SZC Vári Szabó István Szakképző Iskolája és Kollégiuma), gyakorlati oktató: Barkóczi János (Konstruktív-B KFT.).
  • Balogh Zsolt mechatronikai technikus. Elméleti és gyakorlati oktató: Varga Tamás (Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Kecskeméti Szakképzési Centrum).
  • Címkék#hirdetés

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában