Hallgassa élőben!

Az STI Petőfi Nyomda a jövőben is mindent megtesz a dolgozóik egészsége védelmében

Egy csapatként harcoltak a járvány ellen.

A kecskeméti STI Petőfi Nyomda életét a koronavírus-járvány nem hátráltatta, sőt a kapacitásukat is növelni kellett a megnövekedett rendelői igények tükrében. Mindehhez nagyban hozzájárult, hogy a vezetőség mindent elkövetett annak érdekében, hogy a megbetegedéseket megfékezzék, és a dolgozók mindvégig fegyelmezettek voltak. A részletekről a cég vezetői adtak számot.

Kolozsvári György

– Hogyan hatott a cég tevékenységére a világjárvány? – kérdeztük meg Kolozsvári Györgyöt, az STI Petőfi Nyomda Kft. értékesítési igazgatóját.
– A koronavírus-járvány érdekes hatásokat mutatott. Míg számos iparágat nehéz helyzetbe hozott, számunkra kedvező volt a gazdasági hatása. Elsősorban fogyasztási cikkek és gyógyászati termékek csomagolóanyagát gyártjuk, mely termékekre szinte minden élethelyzetben szüksége van az embernek. Sőt, némelyik termékre hirtelen sokkal nagyobb lett kereslet, egy-két országban pillanatnyi hiány is fellépett. A megnövekedett igénnyel lépést tudtunk tartani, mely nagyon fontos volt megrendelőink, partnereink számára.

– Hogyan tudták kezelni a megbetegedéseket?
– A járvány és a korlátozások ellenére munkatársaink végig megőrizték a munkaképességüket és nagyon fegyelmezetten viselkedtek. Az esetleges fertőzéses eseteket rendre izolálni tudtuk, így megelőztük a szélesebb érintettséget és cégünk termelése nem került veszélybe. Sokan azt gondolhatják, hogy ez csak egy csomagolóanyag, miért fontos ez?! Azonban azt látni kell, hogy például egy gyógyszergyár esetében mindegy, hogy egy fontos összetevő hiányzik, vagy a csomagolóanyag, a terméket nem lehet a beteghez eljuttatni. Számunkra küldetés volt, hogy a megszokott napi fogyasztási cikkeket a vásárlók elérhessék, ha már számos egyéb területen korlátozottak a lehetőségeik. Ezt a célt megfelelően teljesítettük.

Szebellédi István

– Milyen intézkedésekkel reagáltak a megváltozott körülményekre? – adtuk át a szót Szebellédi Istvánnak, a nyomda környezetvédelmi menedzserének.
– A járvány magyarországi kirobbanása előtt, a hírekre reagálva, 2020 januárjától a dolgozóinknak a belépésnél már biztosítottunk C és D vitaminokat. Amint 2020 márciusában Magyarországon az első pozitív esetet kimutatták, megalapítottuk a helyi operatív teamet. Felmértük a dolgozóinkat érő kockázatokat, a célunk egyértelműen az volt, hogy a fertőzést kapun kívül tartsuk.

– A vírus megjelenésével milyen újabb döntések születtek?
– Számos újabb intézkedést hoztunk; például egészségügyi maszk, majd a 3. hullámban az ffp2-maszkhasználatot kötelezővé tettük, kontakt kutatásokat végeztünk és végzünk a mai napig. Ha valaki potenciálisan elkaphatta a fertőzést, azt 5 napig nem engedjük a cég területére, az 5. napon antigén teszttel megmérjük, és ha negatív, akkor jöhet dolgozni. Azokon a munkaterületeken, ahol sűrű a személyes kontaktus vagy védőtávolságokat nem tudnak tartani, a mai napig rendszeresen műszakciklus megkezdése előtt COVID-szűréseket végzünk. A fertőtlenítést fokoztuk minden területen, például műszakonként történik a munkaállomásokon, és műszakonként többször a közös tereken. A közös terek, mint büfé, ebédlő korlátoztuk a létszámokat, beosztottuk az embereket, hogy egyszerre azok legyenek egy légtérben, akik egyébként is együtt dolgoznak egy egységen belül. A kritikus időszakokban bevezettük a home office intézményét, amikor 50 százaléka az irodai dolgozóknak bent, 50 százaléka otthonról dolgozik és hetente cserélődnek a csoportok, így nincs keveredés. Ahol lehetett, ott a légcserét fokoztuk, elválasztó paravánokat alkalmaztunk.

– Az óvintézkedések elérték a kívánt hatást? Érezhető volt a dolgozók megbetegedési arányának alakulásában?
– Igen, meghozták a kellő eredményt, a kontaktkutatások alapján egyértelműen kijelenhetjük, hogy a Petőfi Nyomda Kft. nem lett járványgóc, fertőzési forrás. Aki dolgozóink közül elkapta a fertőzést, az nem itt kapta el, hanem a munkahelyén kívül. Jelenleg a közel 700 fős kollektívából nincs aktív fertőzöttünk. Sőt, a szigorú intézkedéseknek és a kollektíva fegyelmezettségének, együttműködésének köszönhetően 2021. március 21-én már leszálló ágba került az aktív fertőzöttek száma a cég dolgozói között, szemben az országos átlaggal, ahol 2021. április 15. környékén történt meg ez a fordulat.

– Milyen arányban voltak megbetegedések cégen belül?
– A kontaktkutatásunk alapján a fertőzöttek aránya 2 százalék alatti, ami azt jelenti, hogy a WHO 5 százalékos ajánlása alatt volt/van, azaz kontroll alatt tudtuk tartani a járványt. Mi nem dugtuk a fejünket a homokba, szűrtük a dolgozóinkat, melyben a dolgozóink együtt működtek velünk. Ha valaki találkozott Covid-os személlyel, de még tünetmentes volt, mi lemértük és ha pozitív volt, nem jöhetett be dolgozni, így nem fertőzhette meg a többieket. Ez is mutatja: meghozta az eredményt, de rengeteg erőforrást kellet ráfordítanunk, hogy megvédjük dolgozóink egészségét. Mi itt így dolgozunk, hosszú távon számítunk a kollégákra. Igyekszünk mindent megtenni, melyre lehetőségünk van, hogy az egészségüket megvédjük.

Fábián Endre

– Milyen segítséget kapnak a dolgozóik egészségük megőrzéséhez? – érdeklődtünk Fábián Endre ügyvezető igazgatótól.
– Cégünk mindig kiemelt figyelmet fordított a dolgozók egészségmegőrzésére, melyet a koro­navírus-járvány csak megerősített. Biztosítjuk kollégáink számára a szükséges védőeszközöket, fertőtlenítőszereket és a biztonságos munkakörnyezetet. Az elmúlt egy évben több mint 5000 Covid-tesztet végeztünk el házon belül. Dolgozóink minden nap a munkába érkezéskor többféle vitamint és új, tiszta maszkot vehetnek fel a portán, valamint biztosítjuk számukra a szükséges fertőtlenítőszereket, nem csupán munkahelyi, de otthoni használatra is. Év elején új, foglalkozás-egészségügyi koordinátori pozíciót hoztunk létre és középtávon további célokkal, egészségmegőrző intézkedésekkel erősítjük dolgozóink vitalitását. Terveink között szerepel egy egészségmegőrző csomag biztosítása. Ennek keretein belül lehetőséget adunk a kollégáknak az orvosi eszközparkunkhoz tartozó mérések igénybevételére, mellyel a kor jellemző betegségei megelőzhetők, korai fázisukban kiszűrhetők lesznek. Ennek kidolgozásán jelenleg még dolgozunk. A vírus mindannyiunk életét befolyásolta, egy csapásra változtatta meg a megszokott hétköznapjainkat, melyet van, aki könnyebben, egyesek nehezebben viseltek. Így nem csak a fizikai, de a mentális egészségmegőrzésről is gondoskodunk, melyben szervezetfejlesztő munkatársunk nyújt segítséget.

Hogyan ösztönzik kollégáikat az oltás felvételére?
– Ez egy kényes téma, hiszen az oltás felvétele nem kötelező, erről mindenki szabadon dönthet. Ebben a kérdésben nem szerettük volna presszionálni a dolgozókat, de úgy döntöttünk, bruttó 50.000 forinttal jutalmazzuk meg azokat, akik felvették mindkét védőoltást, hiszen ezzel sokat tesznek a közösségünkért is, hogy minél előbb visszatérhessünk a normál kerékvágásba. Kérés esetén a regisztrációban is segítséget nyújt az üzemorvosi asszisztensünk és május közepétől dolgozóinknak a nyomdán belül is lehetőségük van felvenni a védőoltást. Emellett fokozatos enyhítéseket vezetünk be. Például azokon a területeken, ahol az összes dolgozó megkapta a 2. védőoltást vagy 6 hónapon belül átestek igazoltan a fertőzésen és érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, ott elengedjük a maszk használatának kötelezettségét.

 

Hozzászólások

Olimpia
Rasovszky Kristóf Szilágyi Áronnak „üzent” az ezüstérmével
Olimpia / 2 órája
Rasovszky Kristóf ezüstérmes 10 km-en!
A férfiak 10 kilométeres nyílt vízi úszásában jó esély mutatkozik az újabb magyar éremre.
Gyász
"Elindulunk, elindulunk, az éjbe megy a vonatunk, egy utazás az életünk, azt mondtad hát, megint megyünk, nagy utazás az életünk…” /Bereményi Géza/ Szomorú szívvel értesítjük mindazokat, akik ismerték, szerették őt, hogy 2021. július 24-én, életének 80. évében elhunyt NEMCSIK SÁNDOR. 2021. augusztus 9-én, 10.45-kor kezdődő polgári szertartás keretében veszünk tőle búcsút a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik temetésén megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BUZÁS ISTVÁNNÉ Katona Ilona kecskeméti lakos, 90 éves korában, súlyos betegségben, 2021. július 30-án elhunyt. Temetése 2021. augusztus 5-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARAGÓ MIHÁLYNÉ Illés Mária nyárlőrinci lakos, 90 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 6-án 9.00 órakor lesz a nyárlőrinci köztemetőben. A gyászmise 2021. augusztus 6-án 10.00 órakor lesz a Nyárlőrinci Római Katolikus templomban.
"Búcsú mit nem mondtál ki nekünk, elmaradt, elmentél tőlünk hirtelen, de gondolatainkban és szívünkben örökre velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROMPOS VINCE kecskeméti lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 12.00 órakor lesz a helvécai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KEREKES JÓZSEF kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 5-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BODRI FERENC festőművész kecskeméti lakos, 2021. július 25-én, életének 78. évében elhunyt. Drága emlékű halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. augusztus 5-én, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. Emlékét szívünkben megőrizzük! Gyászoló tisztelői, barátai.
"Nincs már holnap, Ennyi volt az élet, Sirassatok csendben, Szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ISTVÁNNÉ Muhari Sára Erzsébet kerekegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Emlékük, mint lámpafény az estben, Kitündököl és ragyog egyre szebben, És melegít, mint kandalló a télben, Derűs szelíden és örök fehéren." (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PAJKÓ ISTVÁN életének 94. évében elhunyt. Temetése 2021. augusztus 4-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GÁL MIHÁLY jakabszállási lakos temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAROZSI IMRE kecskeméti lakos, 93 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, pénteken 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmukban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Értünk többé nem aggódsz, nem fáradsz, és nem dolgozol. Örök álom zárja le szemed. Megpihenni tér két dolgos kezed. Drága jó szívét, dolgos két kezét áldd meg Atyám, s megköszönjük, hogy Ő lehetett az Édesapánk. Emléked él, s így velünk maradsz örökké.” /Reményik Sándor/ Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL MIHÁLY jakabszállási lakos 76. életévében, 2021. július 24-én elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 17.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Hogy fiatalon tört ketté életed. A múltba visszatérve valami fáj, Valakit keresünk, aki nincs már."   Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ SÁNDOR jakabszállási lakos, 47 éves korában, 2021. július 24-én, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2021. augusztus 2-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés  helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család. 
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik CSÖNDÖR SÁNDOR temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk de lesz, kit örökké szeretünk." VRAVUSKA MIHÁLY halálának 2. évfordulójára. Soha el nem múló szeretettel gondolunk rád: szerető családod és a Keménymag.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MODOK IMRE nyugalmazott rendőr alezredes kecskeméti lakos, életének 89. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Búcsúztatása 2021. augusztus 2-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető Szóróparcellájánál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SINDULA ZOLTÁN búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
17. SÁRKÖZY MISI 1977.04.04.-2004.07.27.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RUPPÁNERNÉ KÓSA EDIT kecskeméti lakos, 70. életévében, 2021. július 20-án elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik BÁLIND ENDRE temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A gyászoló család.
BL-selejtező / 5 órája
Kétgólos előnyben a Ferencváros
Kecskemét / Kiskunmajsa / 7 órája
Tapasztalatcserére érkeztek a szakemberek a Biztos Kezdet Gyerekházba
Sebestyén Hajnalka
elképesztő / 7 órája
Sokkoló látvány: katicabogár mászkált egy férfi vastagbelében
Ágasegyháza / galériával / 7 órája
Mentőkutyás bemutatót tartott a Hetedhét táborban a Hírös Rescue Team
Sebestyén Hajnalka
Kecskemét / 7 órája
Rejtélyes zsákok a buszmegállókban: mi a titok nyitja?
Hraskó István
közeledik / 8 órája
Itt a negyedik hullám kezdődátuma: Rusvai Miklós lerántotta a leplet