Hallgassa élőben!

Az STI Petőfi Nyomda a jövőben is mindent megtesz a dolgozóik egészsége védelmében

Egy csapatként harcoltak a járvány ellen.

A kecskeméti STI Petőfi Nyomda életét a koronavírus-járvány nem hátráltatta, sőt a kapacitásukat is növelni kellett a megnövekedett rendelői igények tükrében. Mindehhez nagyban hozzájárult, hogy a vezetőség mindent elkövetett annak érdekében, hogy a megbetegedéseket megfékezzék, és a dolgozók mindvégig fegyelmezettek voltak. A részletekről a cég vezetői adtak számot.

Kolozsvári György

– Hogyan hatott a cég tevékenységére a világjárvány? – kérdeztük meg Kolozsvári Györgyöt, az STI Petőfi Nyomda Kft. értékesítési igazgatóját.
– A koronavírus-járvány érdekes hatásokat mutatott. Míg számos iparágat nehéz helyzetbe hozott, számunkra kedvező volt a gazdasági hatása. Elsősorban fogyasztási cikkek és gyógyászati termékek csomagolóanyagát gyártjuk, mely termékekre szinte minden élethelyzetben szüksége van az embernek. Sőt, némelyik termékre hirtelen sokkal nagyobb lett kereslet, egy-két országban pillanatnyi hiány is fellépett. A megnövekedett igénnyel lépést tudtunk tartani, mely nagyon fontos volt megrendelőink, partnereink számára.

– Hogyan tudták kezelni a megbetegedéseket?
– A járvány és a korlátozások ellenére munkatársaink végig megőrizték a munkaképességüket és nagyon fegyelmezetten viselkedtek. Az esetleges fertőzéses eseteket rendre izolálni tudtuk, így megelőztük a szélesebb érintettséget és cégünk termelése nem került veszélybe. Sokan azt gondolhatják, hogy ez csak egy csomagolóanyag, miért fontos ez?! Azonban azt látni kell, hogy például egy gyógyszergyár esetében mindegy, hogy egy fontos összetevő hiányzik, vagy a csomagolóanyag, a terméket nem lehet a beteghez eljuttatni. Számunkra küldetés volt, hogy a megszokott napi fogyasztási cikkeket a vásárlók elérhessék, ha már számos egyéb területen korlátozottak a lehetőségeik. Ezt a célt megfelelően teljesítettük.

Szebellédi István

– Milyen intézkedésekkel reagáltak a megváltozott körülményekre? – adtuk át a szót Szebellédi Istvánnak, a nyomda környezetvédelmi menedzserének.
– A járvány magyarországi kirobbanása előtt, a hírekre reagálva, 2020 januárjától a dolgozóinknak a belépésnél már biztosítottunk C és D vitaminokat. Amint 2020 márciusában Magyarországon az első pozitív esetet kimutatták, megalapítottuk a helyi operatív teamet. Felmértük a dolgozóinkat érő kockázatokat, a célunk egyértelműen az volt, hogy a fertőzést kapun kívül tartsuk.

– A vírus megjelenésével milyen újabb döntések születtek?
– Számos újabb intézkedést hoztunk; például egészségügyi maszk, majd a 3. hullámban az ffp2-maszkhasználatot kötelezővé tettük, kontakt kutatásokat végeztünk és végzünk a mai napig. Ha valaki potenciálisan elkaphatta a fertőzést, azt 5 napig nem engedjük a cég területére, az 5. napon antigén teszttel megmérjük, és ha negatív, akkor jöhet dolgozni. Azokon a munkaterületeken, ahol sűrű a személyes kontaktus vagy védőtávolságokat nem tudnak tartani, a mai napig rendszeresen műszakciklus megkezdése előtt COVID-szűréseket végzünk. A fertőtlenítést fokoztuk minden területen, például műszakonként történik a munkaállomásokon, és műszakonként többször a közös tereken. A közös terek, mint büfé, ebédlő korlátoztuk a létszámokat, beosztottuk az embereket, hogy egyszerre azok legyenek egy légtérben, akik egyébként is együtt dolgoznak egy egységen belül. A kritikus időszakokban bevezettük a home office intézményét, amikor 50 százaléka az irodai dolgozóknak bent, 50 százaléka otthonról dolgozik és hetente cserélődnek a csoportok, így nincs keveredés. Ahol lehetett, ott a légcserét fokoztuk, elválasztó paravánokat alkalmaztunk.

– Az óvintézkedések elérték a kívánt hatást? Érezhető volt a dolgozók megbetegedési arányának alakulásában?
– Igen, meghozták a kellő eredményt, a kontaktkutatások alapján egyértelműen kijelenhetjük, hogy a Petőfi Nyomda Kft. nem lett járványgóc, fertőzési forrás. Aki dolgozóink közül elkapta a fertőzést, az nem itt kapta el, hanem a munkahelyén kívül. Jelenleg a közel 700 fős kollektívából nincs aktív fertőzöttünk. Sőt, a szigorú intézkedéseknek és a kollektíva fegyelmezettségének, együttműködésének köszönhetően 2021. március 21-én már leszálló ágba került az aktív fertőzöttek száma a cég dolgozói között, szemben az országos átlaggal, ahol 2021. április 15. környékén történt meg ez a fordulat.

– Milyen arányban voltak megbetegedések cégen belül?
– A kontaktkutatásunk alapján a fertőzöttek aránya 2 százalék alatti, ami azt jelenti, hogy a WHO 5 százalékos ajánlása alatt volt/van, azaz kontroll alatt tudtuk tartani a járványt. Mi nem dugtuk a fejünket a homokba, szűrtük a dolgozóinkat, melyben a dolgozóink együtt működtek velünk. Ha valaki találkozott Covid-os személlyel, de még tünetmentes volt, mi lemértük és ha pozitív volt, nem jöhetett be dolgozni, így nem fertőzhette meg a többieket. Ez is mutatja: meghozta az eredményt, de rengeteg erőforrást kellet ráfordítanunk, hogy megvédjük dolgozóink egészségét. Mi itt így dolgozunk, hosszú távon számítunk a kollégákra. Igyekszünk mindent megtenni, melyre lehetőségünk van, hogy az egészségüket megvédjük.

Fábián Endre

– Milyen segítséget kapnak a dolgozóik egészségük megőrzéséhez? – érdeklődtünk Fábián Endre ügyvezető igazgatótól.
– Cégünk mindig kiemelt figyelmet fordított a dolgozók egészségmegőrzésére, melyet a koro­navírus-járvány csak megerősített. Biztosítjuk kollégáink számára a szükséges védőeszközöket, fertőtlenítőszereket és a biztonságos munkakörnyezetet. Az elmúlt egy évben több mint 5000 Covid-tesztet végeztünk el házon belül. Dolgozóink minden nap a munkába érkezéskor többféle vitamint és új, tiszta maszkot vehetnek fel a portán, valamint biztosítjuk számukra a szükséges fertőtlenítőszereket, nem csupán munkahelyi, de otthoni használatra is. Év elején új, foglalkozás-egészségügyi koordinátori pozíciót hoztunk létre és középtávon további célokkal, egészségmegőrző intézkedésekkel erősítjük dolgozóink vitalitását. Terveink között szerepel egy egészségmegőrző csomag biztosítása. Ennek keretein belül lehetőséget adunk a kollégáknak az orvosi eszközparkunkhoz tartozó mérések igénybevételére, mellyel a kor jellemző betegségei megelőzhetők, korai fázisukban kiszűrhetők lesznek. Ennek kidolgozásán jelenleg még dolgozunk. A vírus mindannyiunk életét befolyásolta, egy csapásra változtatta meg a megszokott hétköznapjainkat, melyet van, aki könnyebben, egyesek nehezebben viseltek. Így nem csak a fizikai, de a mentális egészségmegőrzésről is gondoskodunk, melyben szervezetfejlesztő munkatársunk nyújt segítséget.

Hogyan ösztönzik kollégáikat az oltás felvételére?
– Ez egy kényes téma, hiszen az oltás felvétele nem kötelező, erről mindenki szabadon dönthet. Ebben a kérdésben nem szerettük volna presszionálni a dolgozókat, de úgy döntöttünk, bruttó 50.000 forinttal jutalmazzuk meg azokat, akik felvették mindkét védőoltást, hiszen ezzel sokat tesznek a közösségünkért is, hogy minél előbb visszatérhessünk a normál kerékvágásba. Kérés esetén a regisztrációban is segítséget nyújt az üzemorvosi asszisztensünk és május közepétől dolgozóinknak a nyomdán belül is lehetőségük van felvenni a védőoltást. Emellett fokozatos enyhítéseket vezetünk be. Például azokon a területeken, ahol az összes dolgozó megkapta a 2. védőoltást vagy 6 hónapon belül átestek igazoltan a fertőzésen és érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, ott elengedjük a maszk használatának kötelezettségét.

 

Hozzászólások

VÍZILABDA
Egyetlen kapott gól, férfi vízilabdázóink lelépték Dél-Afrikát
császártöltés / 30 perce
Szeretnék, ha Márk megtanulhatna járni
A nyolcéves Down-szindrómás Márk folyamatos ellátást igényel, a család mindent megtesz, de a legfontosabb még hátravan: járássegítő géppel kellene fejleszteni a mozgását.
Gyász
"Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk de lesz, kit örökké szeretünk." VRAVUSKA MIHÁLY halálának 2. évfordulójára. Soha el nem múló szeretettel gondolunk rád: szerető családod és a Keménymag.
"Aki szeretteink szívében él, Az nem hal meg, csak távol van." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MODOK IMRE nyugalmazott rendőr alezredes kecskeméti lakos, életének 89. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Búcsúztatása 2021. augusztus 2-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető Szóróparcellájánál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SINDULA ZOLTÁN búcsúztatásán megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
17. SÁRKÖZY MISI 1977.04.04.-2004.07.27.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RUPPÁNERNÉ KÓSA EDIT kecskeméti lakos, 70. életévében, 2021. július 20-án elhunyt. Temetése 2021. július 30-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉSZÁROS JÓZSEFNÉ Horváth Erzsébet Kecskemét, Felsőszéktói lakos, életének 83. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. július 29-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy DR. NAGY JÓZSEFNÉ Támmer Éva könyvtáros bajai lakos, temetése Baján, a Bokodi úti Köztemetőben 2021. július 27-én, 15.00 órakor lesz. A gyászoló család.
"Az én időm előbb lejárt, mint szerettem volna Bocsássatok meg, nem tehetek róla, Ne sírjatok, többé már nem szenvedek, Fájdalmam az, hogy többé nem lehetek Veletek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy fiam, testvérünk KOVÁCS PÉTER a Megyei Kórház dolgozója kecskeméti lakos, 36 éves korában szíve örökre megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 28-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy PROF. DR. DÖMÖTÖR ENDRE baleseti sebész, osztályvezető főorvos életének 94. évében, 2021. július 21-én elhunyt. Temetése 2021. július 29-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik BÁLIND ENDRE temetésén megjelentek, részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy (B.) SZABÓ ISTVÁN katonatelepi (korábban Bugac, felsőmonostori) lakos, életének 89. évében végső nyugovóra tért. Temetése 2021. július 29-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit nagyon szerettek." (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÖNDÖR SÁNDOR kecskeméti lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 28-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit nagyon szeretnek." (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy küzdelmes és munkás életútja végén, türelemmel viselt, hosszan tartó betegsége után CSILLAG JÓZSEF 2021. július 15-én, életének 71. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. július 28-án, 9.45 órakor a hetényegyházi temetőben búcsúzunk. Kegyeletüket, kérjük egy szál virággal fejezzék ki és a részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szerettünk SZABÓ BALÁZSNÉ Lipóczi Sára temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Istennek köszönjük, hogy a miénk volt és maradt, mert aki szeretettel szívünkben tovább él, nem halt meg csak távol van." (Szent Ágoston) Mély fájdalommal tudatjuk hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédnagypapánk, apósunk, testvérem NÉMETH ANTAL nyárlőrinci lakos, életének 91. évében, házasságának 65. évében 2021. július 17-én örök nyugalomra tért. Utolsó útjára 2021. július 28-án, 9.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FERENCZ ENDRE kecskeméti lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 26-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük! A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DORCSÁK JÓZSEF fülöpházi lakos, 70 éves korában elhunyt. Temetése 2021. július 26-án, 10.00 órakor lesz a fülöpházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY GERGELY volt MÁV dolgozó kecskeméti lakos, 90 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 26-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Pihenj te drága szív, már megszűntél dobogni, Szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni téged soha nem lehet, Csak meg kell tanulnunk ezután élni nélküled." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SINDULA ZOLTÁN kecskeméti lakos, 92 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. július 27-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Gyászmise ugyanazon a napon a temetés előtt 8.00 órakor lesz a kecskeméti Nagytemplomban. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
baja / 30 perce
A járvány után ismét megtelt élettel a város
Márton Anna
galériával / 31 perce
A Győr otthonában kezdi az NB. II-es bajnokságot a Tiszakécske
Szentirmay Tamás
erre költenek / 59 perce
Karácsony Gergelyék fővárosi közpénzből támogatják az LMBTQ-propagandát
irigylésre méltó / 1 órája
Megdöbbentő titkokat árult el a családi életéről Szinetár Dóra
Vegyem, ne vegyem? / 1 órája
30 percen belüli pénzvisszatérítést vezetnek be
biciklis halt meg / 1 órája
Halálos baleset a 75-ös főúton