Hallgassa élőben!

Az STI Petőfi Nyomda a jövőben is mindent megtesz a dolgozóik egészsége védelmében

Egy csapatként harcoltak a járvány ellen.

A kecskeméti STI Petőfi Nyomda életét a koronavírus-járvány nem hátráltatta, sőt a kapacitásukat is növelni kellett a megnövekedett rendelői igények tükrében. Mindehhez nagyban hozzájárult, hogy a vezetőség mindent elkövetett annak érdekében, hogy a megbetegedéseket megfékezzék, és a dolgozók mindvégig fegyelmezettek voltak. A részletekről a cég vezetői adtak számot.

Kolozsvári György

– Hogyan hatott a cég tevékenységére a világjárvány? – kérdeztük meg Kolozsvári Györgyöt, az STI Petőfi Nyomda Kft. értékesítési igazgatóját.
– A koronavírus-járvány érdekes hatásokat mutatott. Míg számos iparágat nehéz helyzetbe hozott, számunkra kedvező volt a gazdasági hatása. Elsősorban fogyasztási cikkek és gyógyászati termékek csomagolóanyagát gyártjuk, mely termékekre szinte minden élethelyzetben szüksége van az embernek. Sőt, némelyik termékre hirtelen sokkal nagyobb lett kereslet, egy-két országban pillanatnyi hiány is fellépett. A megnövekedett igénnyel lépést tudtunk tartani, mely nagyon fontos volt megrendelőink, partnereink számára.

– Hogyan tudták kezelni a megbetegedéseket?
– A járvány és a korlátozások ellenére munkatársaink végig megőrizték a munkaképességüket és nagyon fegyelmezetten viselkedtek. Az esetleges fertőzéses eseteket rendre izolálni tudtuk, így megelőztük a szélesebb érintettséget és cégünk termelése nem került veszélybe. Sokan azt gondolhatják, hogy ez csak egy csomagolóanyag, miért fontos ez?! Azonban azt látni kell, hogy például egy gyógyszergyár esetében mindegy, hogy egy fontos összetevő hiányzik, vagy a csomagolóanyag, a terméket nem lehet a beteghez eljuttatni. Számunkra küldetés volt, hogy a megszokott napi fogyasztási cikkeket a vásárlók elérhessék, ha már számos egyéb területen korlátozottak a lehetőségeik. Ezt a célt megfelelően teljesítettük.

Szebellédi István

– Milyen intézkedésekkel reagáltak a megváltozott körülményekre? – adtuk át a szót Szebellédi Istvánnak, a nyomda környezetvédelmi menedzserének.
– A járvány magyarországi kirobbanása előtt, a hírekre reagálva, 2020 januárjától a dolgozóinknak a belépésnél már biztosítottunk C és D vitaminokat. Amint 2020 márciusában Magyarországon az első pozitív esetet kimutatták, megalapítottuk a helyi operatív teamet. Felmértük a dolgozóinkat érő kockázatokat, a célunk egyértelműen az volt, hogy a fertőzést kapun kívül tartsuk.

– A vírus megjelenésével milyen újabb döntések születtek?
– Számos újabb intézkedést hoztunk; például egészségügyi maszk, majd a 3. hullámban az ffp2-maszkhasználatot kötelezővé tettük, kontakt kutatásokat végeztünk és végzünk a mai napig. Ha valaki potenciálisan elkaphatta a fertőzést, azt 5 napig nem engedjük a cég területére, az 5. napon antigén teszttel megmérjük, és ha negatív, akkor jöhet dolgozni. Azokon a munkaterületeken, ahol sűrű a személyes kontaktus vagy védőtávolságokat nem tudnak tartani, a mai napig rendszeresen műszakciklus megkezdése előtt COVID-szűréseket végzünk. A fertőtlenítést fokoztuk minden területen, például műszakonként történik a munkaállomásokon, és műszakonként többször a közös tereken. A közös terek, mint büfé, ebédlő korlátoztuk a létszámokat, beosztottuk az embereket, hogy egyszerre azok legyenek egy légtérben, akik egyébként is együtt dolgoznak egy egységen belül. A kritikus időszakokban bevezettük a home office intézményét, amikor 50 százaléka az irodai dolgozóknak bent, 50 százaléka otthonról dolgozik és hetente cserélődnek a csoportok, így nincs keveredés. Ahol lehetett, ott a légcserét fokoztuk, elválasztó paravánokat alkalmaztunk.

– Az óvintézkedések elérték a kívánt hatást? Érezhető volt a dolgozók megbetegedési arányának alakulásában?
– Igen, meghozták a kellő eredményt, a kontaktkutatások alapján egyértelműen kijelenhetjük, hogy a Petőfi Nyomda Kft. nem lett járványgóc, fertőzési forrás. Aki dolgozóink közül elkapta a fertőzést, az nem itt kapta el, hanem a munkahelyén kívül. Jelenleg a közel 700 fős kollektívából nincs aktív fertőzöttünk. Sőt, a szigorú intézkedéseknek és a kollektíva fegyelmezettségének, együttműködésének köszönhetően 2021. március 21-én már leszálló ágba került az aktív fertőzöttek száma a cég dolgozói között, szemben az országos átlaggal, ahol 2021. április 15. környékén történt meg ez a fordulat.

– Milyen arányban voltak megbetegedések cégen belül?
– A kontaktkutatásunk alapján a fertőzöttek aránya 2 százalék alatti, ami azt jelenti, hogy a WHO 5 százalékos ajánlása alatt volt/van, azaz kontroll alatt tudtuk tartani a járványt. Mi nem dugtuk a fejünket a homokba, szűrtük a dolgozóinkat, melyben a dolgozóink együtt működtek velünk. Ha valaki találkozott Covid-os személlyel, de még tünetmentes volt, mi lemértük és ha pozitív volt, nem jöhetett be dolgozni, így nem fertőzhette meg a többieket. Ez is mutatja: meghozta az eredményt, de rengeteg erőforrást kellet ráfordítanunk, hogy megvédjük dolgozóink egészségét. Mi itt így dolgozunk, hosszú távon számítunk a kollégákra. Igyekszünk mindent megtenni, melyre lehetőségünk van, hogy az egészségüket megvédjük.

Fábián Endre

– Milyen segítséget kapnak a dolgozóik egészségük megőrzéséhez? – érdeklődtünk Fábián Endre ügyvezető igazgatótól.
– Cégünk mindig kiemelt figyelmet fordított a dolgozók egészségmegőrzésére, melyet a koro­navírus-járvány csak megerősített. Biztosítjuk kollégáink számára a szükséges védőeszközöket, fertőtlenítőszereket és a biztonságos munkakörnyezetet. Az elmúlt egy évben több mint 5000 Covid-tesztet végeztünk el házon belül. Dolgozóink minden nap a munkába érkezéskor többféle vitamint és új, tiszta maszkot vehetnek fel a portán, valamint biztosítjuk számukra a szükséges fertőtlenítőszereket, nem csupán munkahelyi, de otthoni használatra is. Év elején új, foglalkozás-egészségügyi koordinátori pozíciót hoztunk létre és középtávon további célokkal, egészségmegőrző intézkedésekkel erősítjük dolgozóink vitalitását. Terveink között szerepel egy egészségmegőrző csomag biztosítása. Ennek keretein belül lehetőséget adunk a kollégáknak az orvosi eszközparkunkhoz tartozó mérések igénybevételére, mellyel a kor jellemző betegségei megelőzhetők, korai fázisukban kiszűrhetők lesznek. Ennek kidolgozásán jelenleg még dolgozunk. A vírus mindannyiunk életét befolyásolta, egy csapásra változtatta meg a megszokott hétköznapjainkat, melyet van, aki könnyebben, egyesek nehezebben viseltek. Így nem csak a fizikai, de a mentális egészségmegőrzésről is gondoskodunk, melyben szervezetfejlesztő munkatársunk nyújt segítséget.

Hogyan ösztönzik kollégáikat az oltás felvételére?
– Ez egy kényes téma, hiszen az oltás felvétele nem kötelező, erről mindenki szabadon dönthet. Ebben a kérdésben nem szerettük volna presszionálni a dolgozókat, de úgy döntöttünk, bruttó 50.000 forinttal jutalmazzuk meg azokat, akik felvették mindkét védőoltást, hiszen ezzel sokat tesznek a közösségünkért is, hogy minél előbb visszatérhessünk a normál kerékvágásba. Kérés esetén a regisztrációban is segítséget nyújt az üzemorvosi asszisztensünk és május közepétől dolgozóinknak a nyomdán belül is lehetőségük van felvenni a védőoltást. Emellett fokozatos enyhítéseket vezetünk be. Például azokon a területeken, ahol az összes dolgozó megkapta a 2. védőoltást vagy 6 hónapon belül átestek igazoltan a fertőzésen és érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, ott elengedjük a maszk használatának kötelezettségét.

 

Hozzászólások

francia bajnokság
Az RC Lens igazgatója nem számít pontlevonásra a szurkolói összecsapás miatt
KEREKEGYHÁZA / 10 perce
A „falu költőjének” fontos a népies, falusi hang
A „falu költője”, Virágh József tanár úr mutatkozott be nemrégiben a kerekegyházi Szecsődi Udvarházban.
Gyász
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel emlékezünk BALOG MIHÁLY halálának első évfordulójára. Szerető fia, menye, unokái, sógora, testvére.
"Mindenhol csend van, béke és nyugalom, Csak a szívünkben van igazi fájdalom. Csak állunk a sírnál és arra gondolunk, hogy valamikor egyszer ismét találkozunk." Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyám, szeretett feleségem BERENTE FERENCNÉ Szabó Ilona életének 72. és házasságának 49. évében, 2021. szeptember 9-én elhunyt. Jakabszálláson helyezzük örök nyugalomra 2021. szeptember 18-án, 10.00 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló férje és fia.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SERES JÁNOSNÉ Amler Rózsa volt kunadacsi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Valaki végleg elmehet..., Őrizd meg emlékét és el ne feledd, Igy majd veled lesz mindig, lelke szabadon száll, Vár a túlsó parton, hol nincsen határ." Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk SZABÓ MIHÁLYNÉ Rajnai Éva halálának 5. évfordulóján. (1948-2016) Szerető családja.
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik POLNER TIBOR temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, sírjára virágot helyeztek, részvétnyilvánításukkal mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CSERNUS SÁNDORNÉ Kis Erzsébet a Petőfi Nyomda nyugdíjasa 2021. szeptember 4-én, 90 éves korában elhunyt. 2021. szeptember 17-én, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy NÉMETH LÁSZLÓNÉ Habran Anna életének 86. évében, 2021. szeptember 8-án, hosszantartó, küzdelmes betegségben elhunyt. Szeretett halottunkat 2021. szeptember 17-én, pénteken 11.45 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VERDON JÁNOS kecskeméti lakos, 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 17-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Kezdetben azt gondoltam, hogy a halálod veszteség volt és pusztulás, fájdalom és bánat, melyet aligha lehet elviselni. Csak most kezdek rádöbbeni, hogy az életed ajándék volt, s egyre erősödő szeretet maradt utána." Marjorie Pizer Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SOMOGYI ENDRE 2021. szeptember 1-jén, életének 51. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben veszünk végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VARGA JÓZSEF ny. főügyészségi gk. vez. 2021. szeptember 8-án, életének 81. évében, rövid súlyos betegségben elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. szeptember 16-án, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy NAGY VILMOS nyug. honvéd alezredes kecskeméti lakos, 91 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 16-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Mert a kiszabott esztendők letelnek, és én útra kelek, és nem térek vissza." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH LÁSZLÓ helvéciai lakos, 87 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 15-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvényilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Ki mindig fáradott, most pihenni tér, Földi jóságáért várja az égi bér." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYENES ISTVÁNNÉ Sápi Anna nyárlőrinci lakos, 2021. szeptember 05-én csendben megpihenni tért. Felejthetetlen halottunkat 2021. szeptember 16-án, 14.00 órakor helyezzük örökké nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Drága emléke örökk szívünkben él. Egyben köszönetet mondunk mindenkinek, aki megjelenik sírjánál, elhozza a kegyelet virágait. A részvétnyilvánítást kérjük mellőzni. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünk MORVAI NÁNDOR temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Örök az arcod, nem múlik el szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ ANTAL halálának 1. évfordulójára. Szerető családja.
"Tiéd a csend a nyugalom, miénk a könny a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy drága kislányunk SZALAI SZILVIA kecskeméti lakos, 34 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 14-én, 10.00 órakor lesz széchenyivárosi Szent Család Plébánia kápolnájában. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább, még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák." (Hemingway) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, papánk DÁVID GYULA életének 85. évében, 2021. szeptember 3-án, otthonában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 10-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy POLNER TIBOR kiskunfélegyházi testnevelő tanár 2021. augusztus 3-án életének 77. évében váratlanul itt hagyott bennünket. Utolsó útjára 2021. szeptember 13-án, 15.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemető ravatalozójából. (6000 Kecskemét, Béke fasor 71/A.) Hamvait polgári szertartás szerint helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGYGYÖRGY KÁROLYNÉ Poór Lídia kecskeméti lakos, 93 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 10-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen a két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PETRÓCZKI ISTVÁNNÉ Bagi Mária kecskeméti lakos, 2021. augusztus 29-én, 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 10-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Bácsalmás / galériával / 22 perce
Futással és kulturális műsorral emlékeztek az elhunyt anyára és lányára
Juhász Jenő
bács-kiskun / 28 perce
Veszteséges szüretre számíthatnak a gazdák
Barta Zsolt
rendkívüli alkotások / 45 perce
A világ legrégebbi nagyméretű állati domborművei lehetnek a tevefaragványok
hátborzongató felvétel / 47 perce
Életveszély! Forgalommal szemben hajtott fel egy nő az autópályára, gyerek is volt a kocsiban (videó)
szívmelengető / 1 órája
Elképesztő: ilyen cukin lépked már az SMA-s kis Zente (videó)
filmművészet / 1 órája
Filmklubokat indít a Nemzeti Filmintézet