szponzorált tartalom

2020.09.20. 16:33

Az EESZT segít mindenkinek

Ha egyszer valaki megtapasztalta, milyen hasznos számára az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), akkor biztosan nemcsak saját maga fogja használni, hanem rokonait és barátait is megismerteti vele. Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy érezzük, milyen előny, ha online érhetjük el az egészségügyi adatainkat, vagy a számunkra felírt recepteket, beutalókat és megtekinthetjük a labor- vagy más vizsgálati eredményeinket. Ha pedig orvosra van szükségünk, ki ne örülne, hogy kezelőorvosa minden olyan egészségügyi információhoz hozzájuthat, mellyel a legoptimálisabb terápiát tudja számára megválasztani?

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) már jól ismert a magyar egészségügyi dolgozók körében, hiszen 2017 novemberétől a közfinanszírozott ellátás során keletkezett adatok és receptek bekerültek az egészségügyi felhőbe és 2020 júniusától kezdődően már a magánegészségügyi szolgáltatók is feltöltik az adatokat. Ezzel az EESZT-hez csatlakozott egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nőtt, és teljessé vált az elérhető egészségügyi adatok köre. Ennek köszönhetően a kezelőorvosunk átfogó képet kap korábbi betegségeinkről, a számunkra felírt gyógyszerekről, az esetleges gyógyszerérzékenységünkről, vagy más krónikus betegségünkről. Elmúlt az az idő, hogy leletpaksamétákkal kellett orvoshoz mennünk, és precízen meg kellett tanulnunk minden gyógyszerünk nevét és a mennyiséget, amit eddig szedtünk. Mostantól az EESZT-ben minden olyan információt elér a kezelőorvosunk, mellyel a számunkra legoptimálisabb terápiát választhatja meg. Az adatainkat és egészségügyi dokumentumainkat mi magunk is online, bármikor megtekinthetjük. Az EESZT Lakossági portálja (www.eeszt.gov.hu) a legmagasabb biztonság mellett, ügyfélkapus azonosítással érhető el. Akinek még nincs ügyfélkapus azonosítója, bármely Kormányablakban elkészíttetheti. E mellett már csak a TAJ számot kell beírni és máris bebocsátást kapunk a saját EESZT portálfelületünkre, ahol megtekinthetjük az ellátási eseményeinket és az ott keletkezett egészségügyi dokumentumainkat, mint ambuláns lapok, zárójelentések, labor- vagy más vizsgálati eredmények, melyeket akár le is tölthetünk, ki is nyomtathatunk.

Nagyon sokan ismerik és szeretik már az eReceptet, hiszen a felírást követően azonnal ki is váltható a patikában, amit nemcsak mi magunk, de bármely ismerősünk is megtehet nekünk, ha bediktálja a TAJ számunkat és igazolja saját személyazonosságát. Mostanra már bizonyos gyógyászati segédeszközök, mint a vércukor tesztcsíkok, vagy kötszerek is rendelhetők eRecepten, melyek a gyógyszertárakban a megszokott módon válthatóak ki. Azonban eReceptjeink, az EESZT biztosította kommunikációnak köszönhetően, nemcsak a patikusok és kezelőorvosok számára láthatók, hanem mi magunk is elérhetjük az EESZT portál felületünkön, csoportosítva a szerint, hogy már kiváltottuk, vagy még arra vár, hogy elmenjünk érte a gyógyszertárba. Éppen ezért felírási igazolásra sincs szükségünk, csak a 14 év alatti betegek esetében. Külön kérésre a receptet bárkinek kinyomtathatják, ami a megszokottól eltérően akár A4-es papírra is készülhet. Amennyiben ezzel váltjuk ki a vényt, a felírási igazolást a patikának vissza kell adnia, és azon szerepelnie kell a kiváltás tényének is.

Portál felületünkön láthatjuk eBeutalóinkat is. Így már nem kell hívnunk az ellátó intézményt, hiszen orvosunk – a kiszemelt intézmény szabad kapacitásait figyelembe véve -, lefoglalta nekünk az időpontot, amit az eBeutalóban meg is tekinthetünk, az ellátó intézmény pedig előre felkészülhet a fogadásunkra.

Általános állapotunkat tükröző, alapvető egészségügyi információkat tartalmaz rólunk az eProfilunk, ami sürgősségi ellátás esetén akár az életünket is megmentheti. A digitális önrendelkezés alatt pedig beállíthatjuk, hogy új adat feltöltése esetén elektronikus értesítést kapjunk, kijelölhetünk meghatalmazottakat, akik elérhetik portálfelületünket, kiválthatják eReceptjeinket. Amennyiben szükségesnek tartjuk, meghatározhatjuk, mely kezelőorvosunk, milyen adatkörökhöz férhessen hozzá, így a számunkra érzékeny adatok rejtve maradhatnak előttük.

Mostanában a COVID-19 járványveszély meghatározza a mindennapjainkat. Az EESZT már bizonyította, hogy szolgáltatásai olyan feltételeket teremtenek a betegellátásban, amelyek a legnehezebb helyzetekben is biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az egészségügyi ellátás folyamatait. Segítségével jelentősen csökken a személyes találkozások száma az ellátásban, mivel lehetővé teszi a távoli vényfelírást, a leletek és egyéb egészségügyi dokumentumok digitális elérhetőségét, beutalók elektronikus továbbítását. Kialakult és meg is marad az eReceptek egyszerűsített kiváltási lehetősége, illetve biztonságosan és gyorsan elérhetővé válnak a COVID-tesztek eredményei is a portál felületünkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában