Árnyékoló háló tuja helyett?

A tuják, pikkelylevelű örökzöldek tartásához komoly odafigyelés szükséges (erről részletesen a cikk további részében írunk). Ha a célunk a növénnyel az, hogy a kerítésünk mellett ne láthassanak be mindenképp célszerű egy árnyékoló hálót a kerítésünkre tenni, hiszen egyrészt ez addig is takarást biztosít, amíg megnőnek a növényeink illetve akkor is, ha azok közül egy vagy több kipusztulna.

Árnyékoló hálókat először a mezőgazdaságban kezdtek el használni. Rengeteg előnyös tulajdonsággal bírnak, amelyek alkalmassá teszik erre. Többek között az új árnyékolók – más néven belátáskorlátozók – UV álló adalékkal készülnek, így több éven keresztül sem foszlanak szét. A mezőgazdaságban leginkább a növények védelmét szolgálja. Megóvja a növényeket a nap káros sugaraitól, csökkenti az erős napsütés okozta perzselésektől, véd az erős szél ellen.

Árnyékoló háló felrakása

Az árnyékoló hálók (raschel hálók) szépen lassan megjelentek már Magyarországon is a kertesházakban, lakások teraszán is. Ahogy a tujasorok kezdenek eltűnni, úgy jelennek meg sorra az árnyékoló hálók. Felhelyezése nagyon egyszerű. Gyorskötözővel , madzaggal vagy Fixatex rögzítő kapoccsal lehet felhelyezni.

Az árnyékoló hálónak a kertekben, teraszokon is nagy hasznát vesszük. Célja a kerítésen történő átlátás megakadályozása illetve az árnyékolás. Emellett esztétikai, dekorációs célt is betölt. Elmúltak azok az idők, amikor raschel zsák szerű anyagokból feltettünk zöldhálót a kerítésr. Ma már nagyon szép és masszív árnyékolóhálók kaphatóak a piacon. A Nortene márkájú árnyékolóhálók például garanciát jelentenek a minőségre.

Néhány példa az árnyékoló háló otthon történő felhasználására

Nézzük meg milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, mire kell odafigyelnünk, ha a tujákat, pikkelylevelű örökzöldeket választjuk az árnyékoló hálók helyett

Pikkelylevelű örökzöldek száradását és barnulását okozó tényezők:

Sajnos gyakori jelenség, hogy örökzöld növényeink kezdetben száradnak vagy barnulnak, később pedig teljesen ki is pusztulnak. A kialakult helyzetet okozhatják élettani problémák vagy valamilyen károsító esetleg károsítók, de az sem egyedülálló jelenség, hogy ezek együttesen gyengítik a növényünket.

A leggyakoribb élettani problémák a teljesség igénye nélkül a következők:

 • Túl kevés víz, légköri aszály
  Különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy ezek a növények a téli időszakban is igénylik a csapadékot. Egy nagyon száraz téli időszakot követően a tavaszi egyébként természetes lombhullás ijesztő méretek ölthet. A légköri aszály hatására a hajtások elkezdhetnek száradni.
 • Túl sok vizet kap a növény, pangó víz
  Hasonlóan nagy gond lehet a túlzott csapadék. Mély fekvésű helyre kerül a növény ahol megáll a csapadék vagy egy eresz közelébe, ahol egy tartósan csapadékos időszakban megáll a víz.
 • Nem kap elegendő napfényt
  Ha túl árnyékos helyre ültetjük a növényünket akkor előfordulhat, hogy a belső részek és a fényhez nem jutó részek elszáradnak.
 • Gyomirtók nem megfelelő használata
  Elsodródott gyomirtó szer a házi kertben okozhat száradást, deformációt a hajtásokon. Nem csak a gyomirtó szerek, hanem általánosságban a növényvédő szerek rendeltetéstől eltérő használata okozhat ilyen problémát.
 • Kipufogó gáz
  A rendszeres forró kipufogó gáz okozhat perzseléses tüneteket.
 • Kutyavizelet
  Sokszor megfeledkezünk róla, azonban ez is egy gyakori oka a növények száradásának. Értelemszerűen ilyenkor csak a vizelet által érintett területen alakulnak ki a tünetek, nem az egész növény szárad, pusztul de az esztétikai kár így is igen jelentős lehet.
 • Tápanyag hiány
  Ahogy az összes növénynél itt is nagyon kényes egyensúlyt kell fenntartanunk a tápanyagellátásban, szerencsére kiváló komplex örökzöld trágyák léteznek, amelyek megkönnyítik a dolgunkat ezen a téren.

A fenti felsorolásból jól látszik, hogy nagyon igényes növényekről van szó, amelyek ráadásul nem őshonosak, tehát gyakran a talaj minősége vagy szerkezete sem a legmegfelelőbb számukra.

Az élettani okokon kívül természetesen rengeteg kór és kártevő nehezíti azok dolgát akik valamilyen pikkelylevelű örökzöldet szeretnének a kertjük díszeként tartani.

Ezen növényeken a következő betegségek alakulhatnak ki:

 • A tuja didimaszcellás pikkelylevél barnulása
  Tujafélék betegsége, leginkább a nyugati tuja és az óriás tuja fogékony rá. Kora tavasszal kezdődően tapasztalhatjuk a pikkelylevelek sárgulását, barnulását később pedig egész hajtások mutathatják a tüneteket. A fertőzött részeket erősen vágjuk vissza tavasszal, növényvédelmi kezelés is ajánlott.
 • A tuja kabatíniás hajtás- és ágpusztulása
  Tujaféléken, borókán és hamisciprusokon fordul leginkább elő. Már februártól megjelenhetnek a tünetek, a hajtáscsúcsok sárgulnak, szürkés-barnás elszíneződést mutatnak, elhalnak. A fás részeken besüppedő foltok jelennek meg. A kórokozó kedveli a csapadékos időt és a magas páratartalmat, valamint érdemes tudni azt is, hogy a betegség gyakran kálcium és magnézium hiányos növényeken alakul ki. Célszerű elkerülni a túl sűrű növényállományt. Védekezés képpen először is távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, majd 7-10 naponként végezzünk növényvédő szeres kezelést is.
 • A tuja pesztalóciopsziszos hajtás- és ágpusztulása
  Gyengült, idős növények jellemző betegsége. Hajtáscsúcsból induló sárgulás, barnulás jellemzi. A fertőzött részeken apró fekete pontok jelennek meg. A betegség könnyen megelőzhető optimális tápanyag-ellátással és az élettani stresszorok kiiktatásával.
 • A leylandi ciprus szeirídiumos hajtás- és ágpusztulása
  A törzstől induló, a hajtáscsúcsok felé tartó elhalás. Mivel sebeken keresztül fertőz, gyakori velejárója a rákos sebek kialakulása és a mézgafolyás. Meleg, párás időben nagyobb a veszélye a betegség kialakulásának. Fontos hogy a fertőzött részeket eltávolítsuk és a sebeket kezeljük.

 

Ezeken felül természetesen több kártevő is van, amely akár teljes növények pusztulását is okozhatja.

A legfontosabb kártevők a pikkelylevelű örökzöldeken a következők:

 • Pajzstetvek
  Szívogatásukkal rontják a növény általános kondícióját és mézharmatot termelnek amin könnyen megtelepszik a korompenész. Az ellenük való védekezés igen nehéz, felszívódó növényvédő szereket tudunk csak alkalmazni.
 • Tujafúró aranymoly
  A pikkelyek közé helyezi a tojásait, majd az ezekből kelő lárvák berágnak és üregessé teszik a hajtást. A károsított hajtás elhal. Az ellene való védekezés szintén nehéz, fontos a szellős növényállomány, a növények megfelelő tápanyag és vízellátása továbbá nyírása, a növényvédelmi kezeléseket pedig időzíteni kell.
 • Boróka-tarkadíszbogár
  A legyengült növényeket kedveli. A lárvái kezdetben a kéreg alatt, később a fatestben rágnak. Jellegzetes „D” alakú röpnyílása van. Gyakorlatilag az egyetlen jelenleg ismert megfelelő védekezési mód ellene a károsított növény megsemmisítése.
 • Borókaszú
  Egészséges növényeken a hajtásokat károsítja, a legyengült növényeken azonban egyéb részeken is károsíthat. Legnagyobb kárt azzal okoz, hogy terjeszti a leylandi ciprus szeirídiumos hajtás- és ágpusztulását okozó kórokozót. A rovar elleni védekezés sajnos itt is rendkívül körülményes, célszerű elpusztítani a károsított részeket, végső esetben az egész növényt.
 • Takácsatka
  Jellemzően a meleg száraz nyarakon jelenik meg tömegesen. Jellegzetes szövedéket készít. Szívogat, ezzel felborítja a növény vízháztartását, a túlzott párologtatás miatt a növény kiszárad. Kémiai védekezés alkalmazható, fontos hogy specifikus atkaölő szert használjunk.

A fentiekből jól érzékelhető, hogy a pikkelylevelű örökzöldek tartásához komoly odafigyelés szükséges. Ha a célunk a növénnyel az, hogy a kerítésünk mellett ne láthassanak be mindenképp célszerű egy árnyékoló hálót a kerítésünkre tenni, hiszen egyrészt ez addig is takarást biztosít, amíg megnőnek a növényeink illetve akkor is, ha azok közül egy vagy több kipusztulna.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
kárpát expressz
Kelemen László: minden eszközzel segítjük a határon túli közösségeket (videó)
garantálja a biztonságot / 4 perce
Elfogadta a parlament a 2021-es költségvetést
A jövő évi büdzsé a járványügyi készültség fenntartása mellett is tartalmazza a szükséges forrásokat.
Gyász
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága férjem, szeretett édesapánk BAKOS BÉLA kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2020. július 7-én, 11.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DARÁNYI ALBERTNÉ Könyves Erzsébet a Kecskeméti Konzervgyár volt dolgozója kecskeméti lakos, 86. életévében, 2020. június 29-én, méltósággal viselt betegségben elhunyt. Temetése 2020. július 6-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH IMRE kecskeméti lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 9-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Feledni Téged nem lehet, Csak meg kell tanulni élni Nélküled." TÓT ZOLTÁN halálának egy éves évfordulóján. Soha nem feledünk! Szerető szüleid.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LACZAY TAMÁS erdőfelügyelő kecskeméti lakos, 2020. június 27-én életének 71. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2020. július 6-án, hétfőn 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben, a református vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS ANDRÁS kecskeméti lakos, 68 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 3-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Amilyen rövid volt az életed, most éppolyan keserű fájdalom nélküled." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA JÓZSEF gitáros kecskeméti lakos, 57 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 3-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Édesanyád és nevelőapád.
"Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek, ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÖRÖSMARTY LÁSZLÓ kerekegyházi lakos, 67 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 1-jén, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk KAKÓ JÁNOSNÉ Vasadi Balázs Julianna 2020. június 24-én, életének 92. évében Isten akaratában megnyugodva örök nyugovóra tért. Drága szerettünktől 2020. július 2-án, csütörtökön 10.00 órakor veszünk búcsút a lakiteleki Köztemetőben, református vallás szerint. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik SÁNDOR FERENCNÉ Benda Ilona temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Fájó szívvel tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KATONA JÁNOS kecskeméti lakos, 92 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 2-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Mátrai Ildikó ~ Ferencz Ildikó egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Vízellátási és Csatornázási Tanszék oktatója 2020. június 22-én, 56 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. július 2-án 14 órakor veszünk búcsút a Véméndi temetőben. Gyászmiséjét 2020. julius 2-án 13 óra 15 perckor tartjuk. Drága emléke szívünkben él. Az elhunytat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem saját halottjának tekinti.
"Addig vagy boldog, míg van ki szeret, Aki a bajban megfogja a kezed, S hogy mily fontos is volt neked, Csak akkor tudod, ha már nincs veled." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKASINSZKY ISTVÁNNÉ Varga Margit kecskeméti lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 29-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. BACSA FERENC hetényegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 30-án, 15.00 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Vissza adom Uram bő ajándékodat Most, hogy végig jártam földi utamat. Szívetek ne fájjon soha érettem, Boldog voltam nagyon, míg köztetek éltem." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LACZKÓ JÓZSEF lajosmizsei lakos, életének 87. évében elhunyt. Drága halottunk hamvait 2020. június 26-án, 13.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a lajosmizsei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és fájdalmunban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁNDOR FERENCNÉ Benda Ilona helvéciai lakos, 94 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 26-án, 13.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy ZELENKA IGNÁC JÓZSEF kecskeméti (volt nyárlőrinci) lakos, 100 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 24-én, 10.00 órakor lesz a nyárlőrinci Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Minden külön értesítés helyett. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy MÁTRAI LÁSZLÓ gépészmérnök, munkavédelmi szakmérnök, munkavédelmi igazságügyi szakértő 2020. június 15-én, életének 88. évében elhunyt. Hamvait 2020. június 30-án, 9.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RITTGASZER LÁSZLÓ ágasegyházi lakos, 58 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 24-én, 15.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Ha nem fújod el, maguktól is elalszanak a gyertyák. A tegnap elmúlt, a holnapot talán meg se tartják. Ha lépned kell, azt úgy is érzed itt benn. Mire vársz még? Ma történik minden." (The Grenma) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ERDŐS LÁSZLÓ Via Nouve Bt. cégvezetője kecskeméti lakos, 59 éves korában, 2020. június 14-én elhunyt. Temetése 2020. június 23-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
GALÉRIÁVAL / 19 perce
Fegyvert ragadtak az újoncok a kecskeméti bázison
Hraskó István
Lakberendezés / 48 perce
Így alakítsa ki hálószobáját, hogy az a nyugodt pihenés helyszíne legyen
Eszement játék / 53 perce
Koronavírus-fertőzési versenyeket rendeznek amerikai diákok
Első lépések / 1 órája
Ingyenes kiadványt kapnak a várandósok Solton
Lencsés P. Anna
KECSKEMÉT / 1 órája
A dalszerző és dalszövegíró tábor ihletet ad a fiataloknak
Sebestyén Hajnalka
Hazai távközlés / 1 órája
Visszarendeződött az adatforgalom a járvány előtti szintre