Hallgassa élőben!

Árnyékoló háló tuja helyett?

A tuják, pikkelylevelű örökzöldek tartásához komoly odafigyelés szükséges (erről részletesen a cikk további részében írunk). Ha a célunk a növénnyel az, hogy a kerítésünk mellett ne láthassanak be mindenképp célszerű egy árnyékoló hálót a kerítésünkre tenni, hiszen egyrészt ez addig is takarást biztosít, amíg megnőnek a növényeink illetve akkor is, ha azok közül egy vagy több kipusztulna.

Árnyékoló hálókat először a mezőgazdaságban kezdtek el használni. Rengeteg előnyös tulajdonsággal bírnak, amelyek alkalmassá teszik erre. Többek között az új árnyékolók – más néven belátáskorlátozók – UV álló adalékkal készülnek, így több éven keresztül sem foszlanak szét. A mezőgazdaságban leginkább a növények védelmét szolgálja. Megóvja a növényeket a nap káros sugaraitól, csökkenti az erős napsütés okozta perzselésektől, véd az erős szél ellen.

Árnyékoló háló felrakása

Az árnyékoló hálók (raschel hálók) szépen lassan megjelentek már Magyarországon is a kertesházakban, lakások teraszán is. Ahogy a tujasorok kezdenek eltűnni, úgy jelennek meg sorra az árnyékoló hálók. Felhelyezése nagyon egyszerű. Gyorskötözővel , madzaggal vagy Fixatex rögzítő kapoccsal lehet felhelyezni.

Az árnyékoló hálónak a kertekben, teraszokon is nagy hasznát vesszük. Célja a kerítésen történő átlátás megakadályozása illetve az árnyékolás. Emellett esztétikai, dekorációs célt is betölt. Elmúltak azok az idők, amikor raschel zsák szerű anyagokból feltettünk zöldhálót a kerítésr. Ma már nagyon szép és masszív árnyékolóhálók kaphatóak a piacon. A Nortene márkájú árnyékolóhálók például garanciát jelentenek a minőségre.

Néhány példa az árnyékoló háló otthon történő felhasználására

Nézzük meg milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, mire kell odafigyelnünk, ha a tujákat, pikkelylevelű örökzöldeket választjuk az árnyékoló hálók helyett

Pikkelylevelű örökzöldek száradását és barnulását okozó tényezők:

Sajnos gyakori jelenség, hogy örökzöld növényeink kezdetben száradnak vagy barnulnak, később pedig teljesen ki is pusztulnak. A kialakult helyzetet okozhatják élettani problémák vagy valamilyen károsító esetleg károsítók, de az sem egyedülálló jelenség, hogy ezek együttesen gyengítik a növényünket.

A leggyakoribb élettani problémák a teljesség igénye nélkül a következők:

 • Túl kevés víz, légköri aszály
  Különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy ezek a növények a téli időszakban is igénylik a csapadékot. Egy nagyon száraz téli időszakot követően a tavaszi egyébként természetes lombhullás ijesztő méretek ölthet. A légköri aszály hatására a hajtások elkezdhetnek száradni.
 • Túl sok vizet kap a növény, pangó víz
  Hasonlóan nagy gond lehet a túlzott csapadék. Mély fekvésű helyre kerül a növény ahol megáll a csapadék vagy egy eresz közelébe, ahol egy tartósan csapadékos időszakban megáll a víz.
 • Nem kap elegendő napfényt
  Ha túl árnyékos helyre ültetjük a növényünket akkor előfordulhat, hogy a belső részek és a fényhez nem jutó részek elszáradnak.
 • Gyomirtók nem megfelelő használata
  Elsodródott gyomirtó szer a házi kertben okozhat száradást, deformációt a hajtásokon. Nem csak a gyomirtó szerek, hanem általánosságban a növényvédő szerek rendeltetéstől eltérő használata okozhat ilyen problémát.
 • Kipufogó gáz
  A rendszeres forró kipufogó gáz okozhat perzseléses tüneteket.
 • Kutyavizelet
  Sokszor megfeledkezünk róla, azonban ez is egy gyakori oka a növények száradásának. Értelemszerűen ilyenkor csak a vizelet által érintett területen alakulnak ki a tünetek, nem az egész növény szárad, pusztul de az esztétikai kár így is igen jelentős lehet.
 • Tápanyag hiány
  Ahogy az összes növénynél itt is nagyon kényes egyensúlyt kell fenntartanunk a tápanyagellátásban, szerencsére kiváló komplex örökzöld trágyák léteznek, amelyek megkönnyítik a dolgunkat ezen a téren.

A fenti felsorolásból jól látszik, hogy nagyon igényes növényekről van szó, amelyek ráadásul nem őshonosak, tehát gyakran a talaj minősége vagy szerkezete sem a legmegfelelőbb számukra.

Az élettani okokon kívül természetesen rengeteg kór és kártevő nehezíti azok dolgát akik valamilyen pikkelylevelű örökzöldet szeretnének a kertjük díszeként tartani.

Ezen növényeken a következő betegségek alakulhatnak ki:

 • A tuja didimaszcellás pikkelylevél barnulása
  Tujafélék betegsége, leginkább a nyugati tuja és az óriás tuja fogékony rá. Kora tavasszal kezdődően tapasztalhatjuk a pikkelylevelek sárgulását, barnulását később pedig egész hajtások mutathatják a tüneteket. A fertőzött részeket erősen vágjuk vissza tavasszal, növényvédelmi kezelés is ajánlott.
 • A tuja kabatíniás hajtás- és ágpusztulása
  Tujaféléken, borókán és hamisciprusokon fordul leginkább elő. Már februártól megjelenhetnek a tünetek, a hajtáscsúcsok sárgulnak, szürkés-barnás elszíneződést mutatnak, elhalnak. A fás részeken besüppedő foltok jelennek meg. A kórokozó kedveli a csapadékos időt és a magas páratartalmat, valamint érdemes tudni azt is, hogy a betegség gyakran kálcium és magnézium hiányos növényeken alakul ki. Célszerű elkerülni a túl sűrű növényállományt. Védekezés képpen először is távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, majd 7-10 naponként végezzünk növényvédő szeres kezelést is.
 • A tuja pesztalóciopsziszos hajtás- és ágpusztulása
  Gyengült, idős növények jellemző betegsége. Hajtáscsúcsból induló sárgulás, barnulás jellemzi. A fertőzött részeken apró fekete pontok jelennek meg. A betegség könnyen megelőzhető optimális tápanyag-ellátással és az élettani stresszorok kiiktatásával.
 • A leylandi ciprus szeirídiumos hajtás- és ágpusztulása
  A törzstől induló, a hajtáscsúcsok felé tartó elhalás. Mivel sebeken keresztül fertőz, gyakori velejárója a rákos sebek kialakulása és a mézgafolyás. Meleg, párás időben nagyobb a veszélye a betegség kialakulásának. Fontos hogy a fertőzött részeket eltávolítsuk és a sebeket kezeljük.

 

Ezeken felül természetesen több kártevő is van, amely akár teljes növények pusztulását is okozhatja.

A legfontosabb kártevők a pikkelylevelű örökzöldeken a következők:

 • Pajzstetvek
  Szívogatásukkal rontják a növény általános kondícióját és mézharmatot termelnek amin könnyen megtelepszik a korompenész. Az ellenük való védekezés igen nehéz, felszívódó növényvédő szereket tudunk csak alkalmazni.
 • Tujafúró aranymoly
  A pikkelyek közé helyezi a tojásait, majd az ezekből kelő lárvák berágnak és üregessé teszik a hajtást. A károsított hajtás elhal. Az ellene való védekezés szintén nehéz, fontos a szellős növényállomány, a növények megfelelő tápanyag és vízellátása továbbá nyírása, a növényvédelmi kezeléseket pedig időzíteni kell.
 • Boróka-tarkadíszbogár
  A legyengült növényeket kedveli. A lárvái kezdetben a kéreg alatt, később a fatestben rágnak. Jellegzetes „D” alakú röpnyílása van. Gyakorlatilag az egyetlen jelenleg ismert megfelelő védekezési mód ellene a károsított növény megsemmisítése.
 • Borókaszú
  Egészséges növényeken a hajtásokat károsítja, a legyengült növényeken azonban egyéb részeken is károsíthat. Legnagyobb kárt azzal okoz, hogy terjeszti a leylandi ciprus szeirídiumos hajtás- és ágpusztulását okozó kórokozót. A rovar elleni védekezés sajnos itt is rendkívül körülményes, célszerű elpusztítani a károsított részeket, végső esetben az egész növényt.
 • Takácsatka
  Jellemzően a meleg száraz nyarakon jelenik meg tömegesen. Jellegzetes szövedéket készít. Szívogat, ezzel felborítja a növény vízháztartását, a túlzott párologtatás miatt a növény kiszárad. Kémiai védekezés alkalmazható, fontos hogy specifikus atkaölő szert használjunk.

A fentiekből jól érzékelhető, hogy a pikkelylevelű örökzöldek tartásához komoly odafigyelés szükséges. Ha a célunk a növénnyel az, hogy a kerítésünk mellett ne láthassanak be mindenképp célszerű egy árnyékoló hálót a kerítésünkre tenni, hiszen egyrészt ez addig is takarást biztosít, amíg megnőnek a növényeink illetve akkor is, ha azok közül egy vagy több kipusztulna.

Hozzászólások

baja baon.hu
Bajai anyakönyvi hírek
fontos odafigyelni / 10 perce
A hőségben betartandó munkavédelmi előírásokra hívja fel a figyelmet az ITM államtitkára
A munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szólalt fel az államtitkár.
Gyász
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik HERCZEG FERENC búcsúztatásán megjelentek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal, megrendülten tudatjuk, hogy szeretett férjem PLESKÓ LŐRINC 2021. június 9-én, életének 59. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvait 2021. június 23-án, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben, az evangélikus egyház szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család. Mosolygós tekintetére, kedves szavaira egyetlen szál virággal emlékezzünk!
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KONCZ IMRE ny. százados kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 23-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben katonai tiszteletadással. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik HORVÁTH IMRE temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretetet, munka és küzdelem volt egész életed." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, édesapánk, apósom, nagyapánk KÓCSÓ ISTVÁN 2021. június 10-én, életének 74. évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. június 22-én, 10.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünk temetésén részt vesznek és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HERCZEG FERENC kecskeméti lakos, 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 18-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Hálás szívvel fejezzük ki köszönetünket a rokonoknak, barátoknak, munkatársaknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik SZAKÁL ISTVÁNT utolsó útjára elkísérték, sírjára koszorút, virágot helyeztek, gyászunkban együtt éreztek velünk. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FÜLÖP JÁNOSNÉ Szántai Rozália kunadacsi lakos, 80. életévében elhunyt. Temetése 2021. június 18-án, 10.00 órakor lesz a kunadacsi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HATÁR MIHÁLYNÉ Kiss Mária 2021. június 7-én, 86. évében elhunyt. Szerettünket szűk családi körben kisértük utolsó útjára. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH IMRE kecskeméti lakos, 70 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 18-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Gyászmise a temetés után 11.00 órakor lesz a Barátok templomában. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDŰ-TORMA BÉLÁNÉ Messzi-Szabó Ilona a Margaréta Nyugdíjas Otthon lakója életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. június 18-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló gondviselője.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédmamám UNGVÁRI JÓZSEFNÉ Varga Ágnes a Barnevál egykori művezetője kecskeméti lakos, életének 71. évében hosszú, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. június 17-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Nem múlnak ők el, Kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek..." (Juhász Gyula) Fájó szívvel emlékezünk LÓCZI FERENC halálának 15. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek..." (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÉL PÁL városföldi lakos, 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 15-én, 11.00 órakor lesz a városföldi Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRÁLIK GYÖRGY nyugalmazott őrnagy kecskeméti lakos, 91 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 16-án, 11.00 órakor lesz a Szentcsalád Plébánián. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Tiszteletüket egy szál virággal fejezhetik ki. A gyászoló család.
"Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk, de lesz, kit örökké szeretünk." BENDE PÁLNÉ Kovács Matild halálának 10. évfordulójára. Szerető családod.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SERSÉNYI SÁNDORNÉ szül: Hajagos Mária, 82 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 18-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatásán megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÖLDI GYÖRGY kecskeméti lakos, életének 87. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. június 14-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló szerettei.
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. SZABÓ PÁLNÉ Gugyeta Archondula 82 éves korában hirtelen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 14-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus szertartása szerint. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS DEZSŐNÉ Marozsi Rozália kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 14-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük mindazoknak, aki a temetésen részt vesznek, mély gyászunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
hőség / 31 perce
A kecskeméti vasútállomáson is osztanak vizet a MÁV-START munkatársai
baon.hu
nehéz időszak / 47 perce
A terhes Mihalik Enikő megtört: úgy érzi, nincs remény
baleset / 48 perce
Két autó karambolozott az M5-ösön, Ócsánál
baon.hu
30 éve szabadon / 49 perce
Kövesse itt élőben a magyar függetlenség napjáról szóló konferenciát!
közlekedés / 1 órája
Forgalomkorlátozásra kell számítanunk Kecskemét és Jakabszállás között
baon.hu
kvíz / 1 órája
Mennyire ismeri a magyar labdarúgó-válogatottat?
baon.hu