Árnyékoló háló tuja helyett?

A tuják, pikkelylevelű örökzöldek tartásához komoly odafigyelés szükséges (erről részletesen a cikk további részében írunk). Ha a célunk a növénnyel az, hogy a kerítésünk mellett ne láthassanak be mindenképp célszerű egy árnyékoló hálót a kerítésünkre tenni, hiszen egyrészt ez addig is takarást biztosít, amíg megnőnek a növényeink illetve akkor is, ha azok közül egy vagy több kipusztulna.

Árnyékoló hálókat először a mezőgazdaságban kezdtek el használni. Rengeteg előnyös tulajdonsággal bírnak, amelyek alkalmassá teszik erre. Többek között az új árnyékolók – más néven belátáskorlátozók – UV álló adalékkal készülnek, így több éven keresztül sem foszlanak szét. A mezőgazdaságban leginkább a növények védelmét szolgálja. Megóvja a növényeket a nap káros sugaraitól, csökkenti az erős napsütés okozta perzselésektől, véd az erős szél ellen.

Árnyékoló háló tuja helyett?

Árnyékoló háló felrakása

Az árnyékoló hálók (raschel hálók) szépen lassan megjelentek már Magyarországon is a kertesházakban, lakások teraszán is. Ahogy a tujasorok kezdenek eltűnni, úgy jelennek meg sorra az árnyékoló hálók. Felhelyezése nagyon egyszerű. Gyorskötözővel , madzaggal vagy Fixatex rögzítő kapoccsal lehet felhelyezni.

Az árnyékoló hálónak a kertekben, teraszokon is nagy hasznát vesszük. Célja a kerítésen történő átlátás megakadályozása illetve az árnyékolás. Emellett esztétikai, dekorációs célt is betölt. Elmúltak azok az idők, amikor raschel zsák szerű anyagokból feltettünk zöldhálót a kerítésr. Ma már nagyon szép és masszív árnyékolóhálók kaphatóak a piacon. A Nortene márkájú árnyékolóhálók például garanciát jelentenek a minőségre.

Néhány példa az árnyékoló háló otthon történő felhasználására

Árnyékoló háló tuja helyett?Nézzük meg milyen nehézségekkel kell szembenéznünk, mire kell odafigyelnünk, ha a tujákat, pikkelylevelű örökzöldeket választjuk az árnyékoló hálók helyett

Pikkelylevelű örökzöldek száradását és barnulását okozó tényezők:

Sajnos gyakori jelenség, hogy örökzöld növényeink kezdetben száradnak vagy barnulnak, később pedig teljesen ki is pusztulnak. A kialakult helyzetet okozhatják élettani problémák vagy valamilyen károsító esetleg károsítók, de az sem egyedülálló jelenség, hogy ezek együttesen gyengítik a növényünket.

Árnyékoló háló tuja helyett?

A leggyakoribb élettani problémák a teljesség igénye nélkül a következők:

 • Túl kevés víz, légköri aszály
  Különösen fontos odafigyelnünk arra, hogy ezek a növények a téli időszakban is igénylik a csapadékot. Egy nagyon száraz téli időszakot követően a tavaszi egyébként természetes lombhullás ijesztő méretek ölthet. A légköri aszály hatására a hajtások elkezdhetnek száradni.
 • Túl sok vizet kap a növény, pangó víz
  Hasonlóan nagy gond lehet a túlzott csapadék. Mély fekvésű helyre kerül a növény ahol megáll a csapadék vagy egy eresz közelébe, ahol egy tartósan csapadékos időszakban megáll a víz.
 • Nem kap elegendő napfényt
  Ha túl árnyékos helyre ültetjük a növényünket akkor előfordulhat, hogy a belső részek és a fényhez nem jutó részek elszáradnak.
 • Gyomirtók nem megfelelő használata
  Elsodródott gyomirtó szer a házi kertben okozhat száradást, deformációt a hajtásokon. Nem csak a gyomirtó szerek, hanem általánosságban a növényvédő szerek rendeltetéstől eltérő használata okozhat ilyen problémát.
 • Kipufogó gáz
  A rendszeres forró kipufogó gáz okozhat perzseléses tüneteket.
 • Kutyavizelet
  Sokszor megfeledkezünk róla, azonban ez is egy gyakori oka a növények száradásának. Értelemszerűen ilyenkor csak a vizelet által érintett területen alakulnak ki a tünetek, nem az egész növény szárad, pusztul de az esztétikai kár így is igen jelentős lehet.
 • Tápanyag hiány
  Ahogy az összes növénynél itt is nagyon kényes egyensúlyt kell fenntartanunk a tápanyagellátásban, szerencsére kiváló komplex örökzöld trágyák léteznek, amelyek megkönnyítik a dolgunkat ezen a téren.

A fenti felsorolásból jól látszik, hogy nagyon igényes növényekről van szó, amelyek ráadásul nem őshonosak, tehát gyakran a talaj minősége vagy szerkezete sem a legmegfelelőbb számukra.

Az élettani okokon kívül természetesen rengeteg kór és kártevő nehezíti azok dolgát akik valamilyen pikkelylevelű örökzöldet szeretnének a kertjük díszeként tartani.

Ezen növényeken a következő betegségek alakulhatnak ki:

 • A tuja didimaszcellás pikkelylevél barnulása
  Tujafélék betegsége, leginkább a nyugati tuja és az óriás tuja fogékony rá. Kora tavasszal kezdődően tapasztalhatjuk a pikkelylevelek sárgulását, barnulását később pedig egész hajtások mutathatják a tüneteket. A fertőzött részeket erősen vágjuk vissza tavasszal, növényvédelmi kezelés is ajánlott.
 • A tuja kabatíniás hajtás- és ágpusztulása
  Tujaféléken, borókán és hamisciprusokon fordul leginkább elő. Már februártól megjelenhetnek a tünetek, a hajtáscsúcsok sárgulnak, szürkés-barnás elszíneződést mutatnak, elhalnak. A fás részeken besüppedő foltok jelennek meg. A kórokozó kedveli a csapadékos időt és a magas páratartalmat, valamint érdemes tudni azt is, hogy a betegség gyakran kálcium és magnézium hiányos növényeken alakul ki. Célszerű elkerülni a túl sűrű növényállományt. Védekezés képpen először is távolítsuk el a fertőzött növényi részeket, majd 7-10 naponként végezzünk növényvédő szeres kezelést is.
 • A tuja pesztalóciopsziszos hajtás- és ágpusztulása
  Gyengült, idős növények jellemző betegsége. Hajtáscsúcsból induló sárgulás, barnulás jellemzi. A fertőzött részeken apró fekete pontok jelennek meg. A betegség könnyen megelőzhető optimális tápanyag-ellátással és az élettani stresszorok kiiktatásával.
 • A leylandi ciprus szeirídiumos hajtás- és ágpusztulása
  A törzstől induló, a hajtáscsúcsok felé tartó elhalás. Mivel sebeken keresztül fertőz, gyakori velejárója a rákos sebek kialakulása és a mézgafolyás. Meleg, párás időben nagyobb a veszélye a betegség kialakulásának. Fontos hogy a fertőzött részeket eltávolítsuk és a sebeket kezeljük.

 

Ezeken felül természetesen több kártevő is van, amely akár teljes növények pusztulását is okozhatja.

A legfontosabb kártevők a pikkelylevelű örökzöldeken a következők:

 • Pajzstetvek
  Szívogatásukkal rontják a növény általános kondícióját és mézharmatot termelnek amin könnyen megtelepszik a korompenész. Az ellenük való védekezés igen nehéz, felszívódó növényvédő szereket tudunk csak alkalmazni.
 • Tujafúró aranymoly
  A pikkelyek közé helyezi a tojásait, majd az ezekből kelő lárvák berágnak és üregessé teszik a hajtást. A károsított hajtás elhal. Az ellene való védekezés szintén nehéz, fontos a szellős növényállomány, a növények megfelelő tápanyag és vízellátása továbbá nyírása, a növényvédelmi kezeléseket pedig időzíteni kell.
 • Boróka-tarkadíszbogár
  A legyengült növényeket kedveli. A lárvái kezdetben a kéreg alatt, később a fatestben rágnak. Jellegzetes „D” alakú röpnyílása van. Gyakorlatilag az egyetlen jelenleg ismert megfelelő védekezési mód ellene a károsított növény megsemmisítése.
 • Borókaszú
  Egészséges növényeken a hajtásokat károsítja, a legyengült növényeken azonban egyéb részeken is károsíthat. Legnagyobb kárt azzal okoz, hogy terjeszti a leylandi ciprus szeirídiumos hajtás- és ágpusztulását okozó kórokozót. A rovar elleni védekezés sajnos itt is rendkívül körülményes, célszerű elpusztítani a károsított részeket, végső esetben az egész növényt.
 • Takácsatka
  Jellemzően a meleg száraz nyarakon jelenik meg tömegesen. Jellegzetes szövedéket készít. Szívogat, ezzel felborítja a növény vízháztartását, a túlzott párologtatás miatt a növény kiszárad. Kémiai védekezés alkalmazható, fontos hogy specifikus atkaölő szert használjunk.

A fentiekből jól érzékelhető, hogy a pikkelylevelű örökzöldek tartásához komoly odafigyelés szükséges. Ha a célunk a növénnyel az, hogy a kerítésünk mellett ne láthassanak be mindenképp célszerű egy árnyékoló hálót a kerítésünkre tenni, hiszen egyrészt ez addig is takarást biztosít, amíg megnőnek a növényeink illetve akkor is, ha azok közül egy vagy több kipusztulna.

Hozzászólások

Jánoshalma Pozsgai Ákos
Elkészíti fejlesztési stratégiáját a város önkormányzata
tisztességtelen üzelmek / 39 perce
A GVH szigorúan fellép a gyerekeket célzó reklámok ellen
Tilos a gyermekkorúakat közvetlen felszólítani a hirdetett áru megvásárlására.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik PATIK FERENC temetésén megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Fájdalom költözött 3 éve szívünkbe, nem múlik el soha, itt marad örökre. Most sírod előtt állunk, talán te is látod, körülötted van szerető családod. Könnyes szemmel nézünk fel az égre, szeretünk téged most és mindörökre." BÖRÖCZKI ZOLTÁN halálának 3. évfordulóján. Szerető édesanyja, édesapja és testvére.
"Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH JÓZSEF kerekegyházi lakos, 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 28-án, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk KOVÁCS PÉTER PÁL bugaci lakos, 84 éves korában, 2020. február 15-én elhunyt. Temetése 2020. február 28-án, 14.30 órakor lesz a bugaci temetőben a római katolikus egyház szertartása szerint. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, sírjára virágot, koszorút helyeznek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LABANCZ KORNÉL nyug. rendőr alezredes kecskeméti lakos, 52 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben az evangélikus egyház szertartása szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA IMRE okleveles építészmérnök kecskeméti lakos, a 80. születésnapján, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Részvétüket kérjük, hogy egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JÓZSEFNÉ Ancika (volt Szuknovits Jánosné) kecskeméti lakos, 2020. február 18-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án, 15.00 órakor lesz a Szentcsalád Plébánia urnatemetőjében. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatásán megjelennek, utolsó útján elkísérik. A gyászoló család.
"Könnyes az út, mely hozzád vezet, örökké érezzük emlékedet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH MIHÁLY kecskeméti lakos, 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 27-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél, fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadba. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓSZEGI PÁL hetényegyházi lakos, 70 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 26-án, 9.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." SZTANA BÉLÁNÉ Nagy Mária halálának 30. évfordulóján. Szerető leánya Katalin.
"Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni, Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk, ezután élni Nélküled!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANCSIN SÁNDORNÉ Elek Edit szíve életének 79. évében örökre megszűnt dobogni. Utolsó útjára 2020. február 24-én, 11.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u. 17/b) kísérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család tisztelettel kéri a szertartást követő részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2020. január 15-én PAPP JÁNOS ny. rendőr alezredes temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Szívetek ne eméssze fájdalom. Vigasz legyen, hogy örökké vidáman álmodom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁBICZKI BÉLA, volt kecskeméti BÁCSVÍZ dolgozó 66 éves korában elhunyt. Hamvasztásos temetése 2020. február 25-én, 9.00 órakor lesz Parád Nagyközség temetőjében. Búcsúzik nővére és családja.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS JÓZSEF városföldi lakos, 80 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 26-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Örökre velünk maradsz, ragyogsz mint a csillagok..." A gyászoló család tudatja a rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal, hogy felejthetetlen kislányunk, húgom, anyukám DUBECZ DÓRA 35 éves korában, hosszantartó súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2020. február 26-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemtőben. Ezúton köszönjük, akik részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy PATIK FERENC kecskeméti lakos, 74 éves korában türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2020. február 25-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szomorú az út mely sírodhoz vezet, megpihen a drága apai szíved. Virágot viszünk egy néma sírra, de ezzel téged nem hozhatunk vissza. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, hazudni a szívnek, hogy ne tudjon fájni." BORSODI FERENC halálának 15. évfordulóján. Soha el nem felejt feleséged, fiad, lányod, menyed és az unokák, István, Szabolcs, Ferenc, Tamás, Ildikó.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy LÉGRÁDI IMRE ny. honvéd zászlós kecskeméti lakos, életének 89. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 27-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÁFÁR JÁNOSNÉ Ági Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 24-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Veled vagyunk most is, te pedig velünk vagy Mert szeretetünk irántad oly végtelenül nagy." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk BERENTE ISTVÁNNÉ Nagy Márta halálának 6. évfordulójára. Szerető családja.
Kiskunhalas / 1 órája
A gazdáknak volt okuk az ünneplésre
Pozsgai Ákos
jó tudni / 1 órája
Nem jelölt allergén összetevő miatt visszahívtak egy levesport
KECSKEMÉT / 1 órája
Szkeptikus az LMP a kormány klímavédelmi akciótervével kapcsolatban
Hraskó István
kalandvadászat / 1 órája
Kedvezményes áron barlangászhatunk márciusban
Koronavírus / 1 órája
Jól vannak a budapesti kórházi karanténban lévők
út a zenéhez / 2 órája
Magyarországi bemutatóra készül az Óbudai Danubia Zenekar