Kiskőrös

2019.03.24. 13:32

A Takarék Csoport különleges figyelmet szentel az agráriumnak

A Takarék Csoporthoz tartozó Fókusz Takarék külön standdal jelent meg a Kiskőrösön megtartott X. Duna- Tisza Közi Agrár Expón.

A hétvégi rendezvényen a bank munkatársai tájékoztatták az érdeklődőket, köztük az agrárvállalkozókat a pénzintézet szolgáltatásairól. Dr. Kasler Györggyel, a Takarék Agrár Igazgatóság Bács – Kiskun megyei területi képviselőjével beszélgettünk:

„A megye legnagyobb agrárrendezvényén fontosnak tartottuk, hogy jelen legyünk, hiszen a Takarék Csoporton belül kiemelt figyelmet kapnak az agráriumban tevékenykedők. Csoportunk jelenleg 21 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az agráriumban. Ezzel ezen a területen a 3. legnagyobb szereplő ma a pénzintézeti piacon. „

„A gazdálkodók fokozott támogatás érdekében, a Takarékbankon belül kialakításra került egy Agrár Igazgatóság, melynek képviseletében országszerte agrárszakértő kollégák segítik partnereinket az egyéni célokhoz illeszkedő pénzügyi szolgáltatások megtalálásában. Az én szerepem is ez, karöltve a Fókusz Takarék agrárszakértőivel. Fokozottan törekszünk arra, hogy a lehető legtöbb olyan fórumon jelen legyünk, ahol a gazdákkal találkozhatunk. A hétvégi agrár expó is kiváló színtere ennek, hiszen itt első kézből értesülhetnek az érdeklődők arról, hogy olyan specialitásokat alakítottunk ki, amelyek újdonságnak számítanak a hazai bankpiacon.

Dr. Kasler György, a Takarék Agrár Igazgatóság Bács – Kiskun megyei területi képviselője a bank standjánál

Az egyik ilyen figyelemre méltó újdonság, hogy amikor felvesszük a kapcsolatot az ügyfelekkel, akkor un. családi holdingokat képezünk. Erre azért van szükség, mert az agráriumban tapasztalható családi adózás következtében a családok szétaprózzák a tevékenységüket. A 8 millió forintos adózási plafon miatt tevékenykednek így. Mi feltérképezzük, hányan is gazdálkodnak a családon belül együtt. A teljesítményüket egyben vizsgáljuk. A naturália adatokat gyűjtjük be, nem pedig a szja adatokból próbáljuk vizsgálni, hogy milyen az eredménytermelő képességük. Azaz megnézzük hány hektáron termelnek, mi a vetés szerkezete.

Kialakítottunk egy olyan eredménybecslő rendszert, amelyet az Agrárgazdasági Kutató Intézet 10 évnyi adatsorával töltöttünk fel. Ebbe betápláljuk, az említett családi gazdaság adatait, és ebből tudjuk megmondani, hogy milyen eredménytermelő képessége van az adott holdingnak. Mi meg tudjuk mondani, hogy például egy 500 hektáros növénytermesztő családi vállalkozás mekkora értéket képes előállítani, és ez alapján milyen szolgáltatással állhat a bank a rendelkezésére. Bizonyos üzemméret felett kimegyünk az adott birtokra, amelyet feltérképezünk. A hitel-, tőke-, és a kamatfizetési – kötelezettséget az általunk felállított új típusú vizsgálati rendszer alapján készítjük el. Ez a rendszer a valós eredmények alapján értékeli a partnerünk lehetőségeit.

Mindenképpen érdemes tehát szakértőink segítségét kérni annak érdekében, hogy együtt alakítsuk ki a gazdálkodók számára ideális pénzügyi környezetet.” – mondta végül dr. Kasler György, a Takarék Agrár Igazgatóság Bács – Kiskun megyei területi képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában