szponzorált tartalom

2019.07.20. 00:00

A személyi kölcsönök népszerűbbek, mint valaha

A személyi kölcsönök állománya hozzávetőlegesen 740 milliárd forintra rúg, ami hozzávetőlegesen 37 százalékos éves növekedést jelent. A piaci várakozások a hiteltípus további szárnyalását vetítik előre, hiszen most zajlanak a hitelfelvétel szempontjából legaktívabb hónapok; ebben az időszakban vásároljuk a legtöbb háztartási gépet, ilyenkor újítjuk fel a lakásokat, az iskolakezdés előtti időszakban cseréljük le a gyerekek laptopjait, de a nagy családi események is ekkorra tehetők.

A bankok és hitelintézetek beszámolói alapján tudhatjuk, hogy a személyi kölcsönöket egyre nagyobb arányban fordítjuk lakásfelújításra és használtautó-vásárlásra. Mivel az igényléshez rendszerint nincs szükség ingatlanfedezetre, ezért a feltételek sokak számára vonzók, ráadásul a még mindig alacsonynak mondható kamatkörnyezet segíti a teljes hitelmutatók alacsonyan tartását.

Pénzügyi tudatosság mindenekelőtt!

Ha hitelfelvétel mellett döntünk, a pénzügyi tudatosság elengedhetetlen. Ilyenkor alaposan meg kell terveznünk a kiadásainkat, illetve számba kell vennünk a várható bevételeinket. Amennyiben fix havi jövedelemmel rendelkezünk, a pozitív oldal könnyen meghatározható, a kiadások tervezése azonban nagyobb körültekintést igényel. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy váratlan kiadások bármikor jelentkezhetnek, ezekkel is számolnunk kell. Úgy kalkuláljunk, hogy egy-egy váratlan kiadás ne veszélyeztesse a fizetőképességünket, máskülönben jelentős prolongációs díjakra kell számítanunk.

Habár a saját banknál felvett személyi kölcsön járhat előnyökkel, ez nem feltétlenül van így. A bankok és a hitelintézetek folyamatosan versengenek az ügyfelekért, igyekeznek minél vonzóbb konstrukciókat biztosítani… Egyáltalán nem biztos, hogy a számlavezető bankunk biztosítja számunkra a legkedvezőbb kölcsönt. Való igaz, hogy a különböző ajánlatok és konstrukciók útvesztőjében nem nehéz eltévedni, azonban megéri időt szánni a tájékozódásra.

Ebben nagy segítségünkre van az úgynevezett teljes hitelmutató. A THM jó kiindulási pontként szolgál, hiszen tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, illetve a kötelező számlavezetés díját is, viszont léteznek olyan költségek, amelyeket a THM kalkulációban nem kötelező feltüntetni. Rendszerint a közjegyzői díj vagy a nemfizetés során felmerülő késedelmi kamat tartozik ebbe a sorba.

Akció, akció, akció!

Mindenhol találkozunk akciós ajánlatokkal, miért lenne kivétel a hitelpiac? Léteznek közöttük előnyös és kevésbé előnyös konstrukciók, de sajnos előfordulhat, hogy egy-egy akciós ajánlat a végén rosszabb üzletet jelent, mint a sima banki ajánlatok többsége.

Érdemes alaposan körüljárni az akciós ajánlat részleteit, hiszen léteznek konstrukciók, amelyek esetében az akció csupán a futamidő első hónapjaira vonatkozik, más esetben a kedvezmény bizonyos feltételekhez kötött, így könnyedén eleshetünk a kedvezőbb konstrukciótól. Sajnos előfordul, hogy a végelszámolásnál egy akciós csomaggal rosszabbul járunk, mintha a kedvező, de nem akciós ajánlatok közül válogattunk volna.

Személyi kölcsön szinte azonnal? Lehetséges!

A személyi kölcsönök sikere részben a kedvező feltételeknek, részben a fedezetnélküli konstrukcióknak, részben az alacsony kamatkörnyezetnek tulajdonítható. Néha pedig a rendkívül gyors folyósítás jelent nagy előnyt; a Minikölcsön esetében akár 1 órán belül kézhez kaphatjuk az igényelt összeget, mindezt online folyamatot követően, expressz szolgáltatással, külön díj ellenében; a videóazonosítás, az elektronikus aláírás, illetve a bankszámlamegosztó funkció mind azt a célt szolgálja, hogy a kisértékű kölcsönfelvétel minél egyszerűbb és gyorsabb lehessen az Ügyfelek részére. Ha azonnali pénzeszközre van szükség, van hova fordulni.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában