A magyar diákok előtt is nyitott a Mercedes-Benz Iskola

Kecskeméten, a Homokbánya városrészben működő Mercedes-Benz Iskola 2020 szeptemberétől elindítja nyelvi előkészítő osztályát, lehetőséget biztosítva ezzel az intézmény gimnáziumi képzésébe való bekapcsolódásra. A most nyolcadikos diákok december 6-ig adhatják be jelentkezésüket. Az iskola általános iskolai képzésére az óvodások 2020. február 21-ig jelentkezhetnek. A részletekről Tobias Bopp iskolaigazgatót kérdeztük.

– Tíz éve nyitotta meg kapuit az iskola. A kezdeti célok változtak?
– A Mercedes-Benz Iskola 2009-ben az MNÁMK (Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja) német iskolai tagintézményeként Baden-Württemberg tartomány tanrendjéhez igazodva 1-10. évfolyamokon kezdte meg működését. A fő cél az első hat évben a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyárában dolgozó német kollégák gyermekeinek a beiskolázása volt. Az iskolánk tette lehetővé, hogy a néhány éves magyarországi munkavállalás után Németországba visszatérő dolgozók gyermekei vissza tudjanak illeszkedni a német iskolarendszerbe. 2015-ben – miután jelentősen csökkent a külföldi alkalmazottak és ezzel együtt az iskoláskorú gyerekek száma a gyárban – megvizsgáltuk a magyar gyerekek beiskolázásának lehetőségét, és nyitottunk irányukba.

– Változott a képzési struktúra?
– Nem. Mivel a kecskeméti Mercedes-Benz gyár az oktatás iránti felelősségvállalásra is kiemelt figyelmet fordít, az iskolavezetés, az iskolát működtető alapítvány és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. közös döntése alapján a pedagógiai koncepciót érintetlenül hagytuk. Továbbra is egynyelvű német iskolai képzést kínálunk. Ennek tükrében indítottuk be az első olyan osztályokat, amelyben már a magyar gyerekek képezték a többséget.

– Jelenleg mely korosztálynak kínálnak képzéseket?
– Iskolánk alsó, felső és gimnáziumi tagozatból áll. Nyitott minden, a német nyelvet magas szinten elsajátítani kívánó tanuló előtt. Eddig 1-10. évfolyamig oktattunk. A 2020/21-es tanévtől kezdődően azonban megújítjuk a pedagógiai koncepciónkat. Felmenő rendszerben lehetőséget nyújtunk az iskola befejezésére. A diákok a 12. évfolyam végén német-magyar kettős érettségi bizonyítványt (Doppelabitur) szerezhetnek. Így az iskola egy olyan sikeres tanulási útvonalat kínál, amelyben egyenes út nyílik meg a végzősök számára a magyar és a német nyelvterületek egyetemeire.

– Minden tantárgy oktatása német nyelven zajlik?
– Majdnem. Az egynyelvű német képzés keretében a magyar tanulók az írás-olvasáson, valamint a magyar nyelv és irodalom oktatáson kívül minden tantárgyat németül tanulnak.

– A gimnáziumi képzésbe a most nyolcadikosok is bekapcsolódhatnak?
– Igen. Az iskola 2020 szeptemberétől elindítja nyelvi előkészítő osztályát, lehetőséget biztosítva ezzel a Mercedes-Benz Iskola gimnáziumi képzésébe való bekapcsolódásra. Ez a német tannyelvű középiskolai képzés hiánypótló oktatási kínálat Kecskeméten. Erre a képzésre 2019. december 6-ig várjuk a németül már tanuló, most 8. osztályos tanulók jelentkezését az iskola honlapjáról letölthető jelentkezési lapon.

– Melyek a felvételi követelmények?
– A gimnáziumi nyelvi előkészítő osztályba olyan németül már tanuló diákokat vár az iskola, akik a gimnáziumi évek alatt tökéletesre szeretnék fejleszteni német nyelvtudásukat és van kedvük minden tantárgyat – kivéve a már említett magyar nyelv és irodalmat – német anyanyelvi tanároktól németül tanulni.

– Az első osztályba tanulók jelentkezését meddig fogadják?
– Az első osztályba készülő óvodások és szüleik 2020. február 21-ig tudnak jelentkezni. A jövő tanévtől az általános iskolánkban két párhuzamos első osztályt indítunk. Az óvodás gyermekek jelentkezésénél a német nyelvismeret nem feltétel.

– A tanórákat csak német anyanyelvű tanárok tartják?
– Az osztályainkban német és magyar nyelvű párhuzamos tanítás folyik. Minden óra két pedagógus közös munkájával valósul meg, azaz a német tanító mellett mindig egy magyar nyelvű pedagógus is foglalkozik a gyermekekkel. Annak érdekében, hogy igazán hatékony legyen az oktatás kislétszámú osztályokat indítunk.

– Kérem, mutassa be röviden az iskola felszereltségét.
– A 2018/19-es tanévtől a Mercedes-Benz Iskola korszerűsítése által az alsó és felső tagozatos diákok immár közös épületben, együtt élvezhetik és hasznosíthatják a modern világ vívmányait, melyek megalapozzák a tudást, amit magukkal visznek majd az iskola elvégzése után. A felújított épületben modern tantermekben, csoportszobákban és oktatótermekben tanulhatnak a diákok. Az iskolai rendezvényekhez a megújult aula és földszinti tornaterem biztosítanak lehetőséget. A diákok étkeztetése a korszerű berendezésű melegítő- és tankonyhával rendelkező étkezőben történik. Az udvaron két játszótér, műfüves focipálya, teniszpálya, 100 méteres futópálya, strandröplabda pálya, valamint távolugró pálya és egy kültéri fitnesz eszközökkel felszerelt tornapálya biztosít mozgási és sportolási lehetőséget a tanulóknak.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
Imádja az internet
Mutatjuk, hogy nézett ki Jennifer Aniston gyerekként
Fölszállott a páva / 4 órája
Újabb öt produkció jutott a döntőbe
A szabadkártya sorsáról a nézők dönthettek.
Gyász
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy GULYÁS ISTVÁNNÉ Zsikla Lídia kerekegyházi lakos, 94 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 18-án, 11.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy SZELES GYÖRGY MIHÁLY nyárlőrinci lakos, 47 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2019. december 17-én, 11.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Elrabolt tőlünk a szörnyű halál, elmentél, el sem búcsúztál. Fáradt tested megpihenni tér, jóságos lelked várja az égi bért. Ha tűrőké az Isten országa, a Te lelkednek biztos az lett a hazája. Bocsáss meg, Uram, ha vétkezett, engedd, hogy vigyázzon ránk idelent." CSERNÁT IMRÉNÉ Tánczos Erzsébet halálának 10. évfordulójára. Szerető családja: férje, lányai, vejei és 3 unokája.
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telnek a hónapok, múlnak az évek, szívből szeretünk, s nem feledünk téged." SZABÓ PÁL JÁNOS halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
"Úgy mentél el, ahogy éltél csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében!" Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ GERGELY LÁSZLÓ 2019. december 3-án, 74 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROHR JÓZSEF nyugállományú vadászrepülő őrnagy életének 79. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 19-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BUDAI LAJOS nyugalmazott honvéd őrnagy kecskeméti lakos, 65 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. december 17-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Aki annyi szeretetet adott, Aki mindig mellettünk volt, örökre elment. Szeretete szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZEGEDI JÁNOSNÉ Szabó Katalin kerekegyházi lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 14-én, 12.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖRBE MÁTYÁS kerekegyházi lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 14-én, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk BENE JÁNOSNÉ Varga Ilona életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GOLOVICS ISTVÁN JÁNOS matkói lakos, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 15-én, 10.20 órakor a mise előtt kerül sor a matkói templomkertben. Kérjük részvétüket csak egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család.
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LANGÓ KÁLMÁN FERENC 2019. december 6-án, 64 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2019. december 12-én, 14.00 órakor lesz a Szabadszállás balázspusztai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, szeretett édesanyánk, anyósunk és nagymamánk HEGEDŰS GYÖRGYNÉ Börönde Julianna kecskeméti lakos, életének 82. évében 2019. december 7-én rövid, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Még most is ég a csillag, ahogy ottan, arany-tüzekkel ékszeres az égbolt, csak én nem égek már, ki úgy lobogtam." (Kosztolányi Dezső) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. VARGA MÁRTON keceli lakos, életének 89. évében az örök vadászmezőkre távozott. Temetése 2019. december 10-én, 11.00 órakor lesz a keceli temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KEMENCZEI JÁNOSNÉ Ordasi Borbála fülöpházi lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 14.00 órakor lesz a fülöpházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÁBRAHÁM ÉVA kecskeméti lakos, 56 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. december 12-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm" Zsolt. 23,1 A boldog feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOTA ANDRÁS életének 89. évében, 2019. november 24-én elhunyt. Utolsó földi útjára 2019. december 11-én, szerdán, 10.00 órai kezdettel kísérjük a református egyház szertartása szerint a kecskeméti Református Temetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük! Kecskeméti Református Egyházközség
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy SZAKONYI GYÖRGY kecskeméti lakos, 2019. november 25-én életének 97. évében elhunyt. Temetése 2019. december 12-én, 10.45 órakor katolikus szertartás szerint lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BEREGSZÁSZI JÓZSEF asztalos kecskeméti lakos, 74 éves korában, hosszantartó betegség után, 2019 november 23-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRISTÓ SÁNDORNÉ Megyeri Magdolna kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
incidens / 4 órája
Késsel támadt a rendőrökre egy férfi Párizsban
fürdőpatika / 5 órája
Varázsoljon gyógyfürdőt otthon!
baleset / 6 órája
Kerékpáros kislányt sodort el az autó Kiskunhalason
Pozsgai Ákos
A Dal 2020 / 6 órája
Rekordot döntött a nevezések száma
kék hírek / 6 órája
Újabb, ezúttal halálos baleset történt az M5-ösön Petőfiszállásnál
baon.hu / police.hu
galériával / 6 órája
Hasznos bűnmegelőzési tanácsokat kaptak a halasiak az adventi és karácsonyi időszakra
Pozsgai Ákos