A következő évtized kihívásai

Hogyan volt képes az ország válaszolni az évtized elején a gazdasági válság kihívásaira? Hol tart ma? Hogyan tud alkalmazkodni a gyorsan változó világhoz hazánk? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járta körbe egy könyvbemutató keretében dr. György László államtitkár a megyei kereskedelmi és iparkamarában rendezett könyvbemutatóján Kecskeméten.

Egyre nagyobb szerepe van az innovációnak és a kutatásfejlesztésnek az átalakuló magyar gazdaságban. Ehhez azonban a 2010-ben válság előtt álló országot rendbe kellett tenni. Ma már a GDP, a folyó fizetési mérleg, a költségvetés, a munkanélküliség és egyéb gazdasági mutatók számai rendben vannak. Ezt Gaál József megyei elnök mondta azon a rendezvényen, amelyen dr. György László könyvét ismertették. Megjegyezte: a szerző, aki államtitkár, az egyensúlyra teszi a hangsúlyt a műben. Ezt követően átadta a szót a vendégnek.

A könyve, melynek a címe Egyensúly, teremtés – a Gazdaságpolitika missziója két éve látott napvilágot. Szerzője az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A könyvbemutató apropóját az adta, hogy a mű angol nyelvű kiadása friss kiegészítéssel a közelmúltban jelent meg. Dr. György László a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tartott előadást az elmúlt évek gazdasági stratégiájának aktuális kérdéseiről. A politikus nem ismeretlen Kecskeméten. Ő ugyanis a Neumann János Egyetem, Gazdaságtudományi karának egyetemi docense is. Most nem tanít, államtitkári feladatokat lát el.

György László államtitkár tartott elemző előadást a kamarában
Fotó: Bús Csaba

A politikus az előadását érdekes adatsorokkal fűszerezte. Mint mondta, jelenleg olyan patrióta szemléletű politika irányítja az ország gazdaságát, amely a nemzeti érdeket helyezi előtérbe. A bankszektoron belül több mint 50 százalékos a hazai tulajdon mértéke, korábban kevesebb volt. A közművek visszakerültek állami kézbe. Három éve több mint 4 százalékkal nőtt a hazai GDP, amely éppen két százalékkal magasabb az uniós átlagnál. A hazai költségvetési hiány 3 százalék alatti, 12 százalékkal alacsonyabb az eladósodottság mértéke az uniós átlagnál. Míg 2010-ben 3,678 millió ember dolgozott, addig az idén ez a szám már 4,511 millióra nőtt. Ha ehhez tesszük azt, hogy több százezren külföldön dolgoznak, akkor tíz év alatt elértük az ígért 1 millió új munkahelyet. Előadásában érintette a külföldön dolgozók számát, mely a lakosság hat százalékát teszi ki, ugyanakkor ez a szám nem kiugró Kelet-Európában. Romániában ez 17,5, Horvátországban 20,4, Lengyelországban pedig 11,5 százalék. Megjegyezte, hogy jó néhány év után egyre többen térnek haza.

Kaldenekker Sándor, az egyik kerekegyházi cég vezetője is kérdezett az államtitkártól
Fotó: Bús Csaba

A gazdaságpolitika hét pillére

Dr. György László előadásában arra is kitért, hogy a magyar fejlődés jövője hét pilléren nyugszik. György László a következő évek magyar gazdaságstratégiájában a következő hét pontot emelte ki:

1. 2030-ig 90 százalékban klímasemlegessé kell válni, azaz elérni, hogy nulla szén-dioxid-kibocsátásúvá váljon a villamosenergia-termelésünk, és minél több forrásból lehessen beszerezni az energiát. Paks az igények 40 százalékát, a napenergia 20-30 százalékát kell, hogy biztosítsa. A maradék igény nagyobb részét alternatív energiahordozók adják majd.

2. A lerakott hulladék aránya csökkentendő, 90 százaléka újrahasznosítható kell, hogy legyen, a többi depóba kerül.

3. Több science tudományos kutató parkot hoznak létre Budapest, Győr, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Zalaegerszeg központokkal. Az egyetemek segítségével több tízmilliárd forintos technológiákat fognak telepíteni ezekbe a parkokba, a cél minél több nagy multicéget bevonzani.

4. A negyedik ipari forradalomra a digitalizációs alapinfrastruktúra fejlesztésével készül fel az ország.

5. Említette azt is, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése szempontjából kiemelkedő az észak-déli összeköttetések erősítése.

6. Fontos szempontként határozta meg a felnőtt- és szakképzési rendszer átalakítását úgy, hogy a jelen és a jövő követelményeire felkészüljenek a képzést igénybe vevők.

7. Megemlítette, hogy a kreativitásunk nemzetközi összevetésben is kivételes. Az energiáinkat három irányba kell fókuszálni. Azt kell fejlesztenünk, ami nekünk fontos. Azt kell erősítenünk, amiben jók vagyunk, illetve arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, amire a világnak szüksége van, mondta előadása végén az államtitkár.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
Élő hagyomány: közeledik a Fölszállott a páva döntője
Imádja az internet
Mutatjuk, hogy nézett ki Jennifer Aniston gyerekként
Fölszállott a páva / 4 órája
Újabb öt produkció jutott a döntőbe
A szabadkártya sorsáról a nézők dönthettek.
Gyász
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy GULYÁS ISTVÁNNÉ Zsikla Lídia kerekegyházi lakos, 94 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 18-án, 11.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy SZELES GYÖRGY MIHÁLY nyárlőrinci lakos, 47 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2019. december 17-én, 11.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Elrabolt tőlünk a szörnyű halál, elmentél, el sem búcsúztál. Fáradt tested megpihenni tér, jóságos lelked várja az égi bért. Ha tűrőké az Isten országa, a Te lelkednek biztos az lett a hazája. Bocsáss meg, Uram, ha vétkezett, engedd, hogy vigyázzon ránk idelent." CSERNÁT IMRÉNÉ Tánczos Erzsébet halálának 10. évfordulójára. Szerető családja: férje, lányai, vejei és 3 unokája.
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telnek a hónapok, múlnak az évek, szívből szeretünk, s nem feledünk téged." SZABÓ PÁL JÁNOS halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
"Úgy mentél el, ahogy éltél csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében!" Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ GERGELY LÁSZLÓ 2019. december 3-án, 74 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ROHR JÓZSEF nyugállományú vadászrepülő őrnagy életének 79. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 19-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BUDAI LAJOS nyugalmazott honvéd őrnagy kecskeméti lakos, 65 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. december 17-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Aki annyi szeretetet adott, Aki mindig mellettünk volt, örökre elment. Szeretete szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZEGEDI JÁNOSNÉ Szabó Katalin kerekegyházi lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 14-én, 12.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖRBE MÁTYÁS kerekegyházi lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 14-én, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk BENE JÁNOSNÉ Varga Ilona életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GOLOVICS ISTVÁN JÁNOS matkói lakos, 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 15-én, 10.20 órakor a mise előtt kerül sor a matkói templomkertben. Kérjük részvétüket csak egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család.
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LANGÓ KÁLMÁN FERENC 2019. december 6-án, 64 éves korában visszaadta lelkét Teremtőjének. Temetése 2019. december 12-én, 14.00 órakor lesz a Szabadszállás balázspusztai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága feleségem, szeretett édesanyánk, anyósunk és nagymamánk HEGEDŰS GYÖRGYNÉ Börönde Julianna kecskeméti lakos, életének 82. évében 2019. december 7-én rövid, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Még most is ég a csillag, ahogy ottan, arany-tüzekkel ékszeres az égbolt, csak én nem égek már, ki úgy lobogtam." (Kosztolányi Dezső) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. VARGA MÁRTON keceli lakos, életének 89. évében az örök vadászmezőkre távozott. Temetése 2019. december 10-én, 11.00 órakor lesz a keceli temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KEMENCZEI JÁNOSNÉ Ordasi Borbála fülöpházi lakos, 86 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 13-án, 14.00 órakor lesz a fülöpházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Jól csak a szívével lát az ember, ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ÁBRAHÁM ÉVA kecskeméti lakos, 56 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. december 12-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm" Zsolt. 23,1 A boldog feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOTA ANDRÁS életének 89. évében, 2019. november 24-én elhunyt. Utolsó földi útjára 2019. december 11-én, szerdán, 10.00 órai kezdettel kísérjük a református egyház szertartása szerint a kecskeméti Református Temetőben. Emlékét kegyelettel megőrizzük! Kecskeméti Református Egyházközség
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy SZAKONYI GYÖRGY kecskeméti lakos, 2019. november 25-én életének 97. évében elhunyt. Temetése 2019. december 12-én, 10.45 órakor katolikus szertartás szerint lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BEREGSZÁSZI JÓZSEF asztalos kecskeméti lakos, 74 éves korában, hosszantartó betegség után, 2019 november 23-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRISTÓ SÁNDORNÉ Megyeri Magdolna kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
incidens / 5 órája
Késsel támadt a rendőrökre egy férfi Párizsban
fürdőpatika / 5 órája
Varázsoljon gyógyfürdőt otthon!
baleset / 6 órája
Kerékpáros kislányt sodort el az autó Kiskunhalason
Pozsgai Ákos
A Dal 2020 / 6 órája
Rekordot döntött a nevezések száma
kék hírek / 7 órája
Újabb, ezúttal halálos baleset történt az M5-ösön Petőfiszállásnál
baon.hu / police.hu
galériával / 7 órája
Hasznos bűnmegelőzési tanácsokat kaptak a halasiak az adventi és karácsonyi időszakra
Pozsgai Ákos