Hirdetés

2023.06.05. 10:44

Hogyan spóroljunk vásárlás közben?

A rendszer mindig pontosan ugyanaz – péntek vagy szombat, nagy hipermarket vagy diszkont üzlet, tömeg és rohangálás a polcok között. A nagy élelmiszervásárlás hetente egyszer kényelmes, de rendkívül költséges. A kocsi zsúfolásig megtelt, a pénztárnál jön a sokk, megint egy vagyont költöttünk. De valójában mit is vettünk? A vásárlás ámokfutásában könnyen elveszíthetjük a kontrollt a kiadások felett. Éppen ezért ezúttal egy nagyon hatékony módszert kínálunk a költségek csökkentésére. Olvasásra invitálunk!

PR-cikk

Forrás: Freepik

Nagy vagy kicsi vásárlás? Mi a jövedelmezőbb?

Saját tapasztalatunkból azt mondanánk, hogy gazdaságosabbak a nagy vásárlások, például heti egy alkalommal. Főleg, hogy sokan hajlamosak a „beraktározós” beszerzésekre, aminek következtében tovább rontjuk az élelmiszer-pazarlás amúgy is riasztó rátáját. Vajon miért olcsóbbak a nagy bevásárlások? Egyrészt, mert nem pazarolunk pénzt üzemanyagra vagy jegyekre, hogy többször is eljussunk a boltba. Másrészt egy egyszeri, nagy kiadás aggodalmat kelt bennünk, és igyekszünk tartózkodni a további pénzköltéstől. Kis összegek ismételt elköltése nem jár ilyen hatással. A heti egyszeri nagyobb vásárlásnak van még egy hatalmas előnye – lehetőséget ad arra, hogy felkészüljünk erre a feladatra, például listaírással. Ez az alapja a bölcs pénzkezelésnek az üzletben! A listának köszönhetően jelentősen növeljük esélyeinket az impulzív vásárlások elkerülésére. Hányszor mászkáltál céltalanul a boltban, és tettél be a kosárba valami kütyüt, arra gondolván: „Azt hiszem, ez jól jönne!” A listakészítés kifizetődő, és nagymértékben növeli a pénzügyi találékonyság szintjét. Ráadásul így sokkal gyorsabb a vásárlás is. A vásárlás tervezése időigényes, de hatékony. Benézünk a hűtőbe, tudatosítjuk, miből van hiány, felmérjük például a fagyasztott hús állapotát. Ezzel egyébként megtervezhetjük a heti menüt is – ez erősíti a biztonságérzetünket és a rendet. Nem mellesleg kihasználhatjuk a heti Spar akciós újság kedvezményeit is!

Vigyünk készpénzt a vásárláshoz!

A megtakarítás legnagyobb ellensége a pénzügyi kontroll hiánya. Ennek pedig nagyon kedvez a hitelkártya használata. A pszichológusok már régóta bebizonyították, hogy sokkal többet költünk a kártyával, mert egész egyszerűen nem érezzük, hogy mennyi készpénztől válunk meg. Ha komolyan szeretnénk spórolni, vásárlásra mindig vegyük fel a betervezett összeget, lehetőleg egy kis tartalékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában