Hirdetés

2023.05.25. 08:15

A Hungarikum Ligetben tartotta vándorgyűlését a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa

PR-cikk

A Bősze Sándor-díjat idén Batalka Krisztina kapta

A Hungarikum Liget ad otthont a Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa éves vándorgyűlésének a napokban. 

Az 1994-ben alapított Magyar Levéltárak Vezetőinek Tanácsa Magyarország egyik meghatározó levéltáros szakmai szervezete, amely tagsága révén képviseli a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiként működő megyei levéltárakat, az önkormányzatok által fenntartott városi levéltárakat, valamint a többi bejegyzett köz- és magánlevéltárat.

A Tanács különleges fórumként szolgál a vezetői ismeretekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztására, és a jó gyakorlatok elsajátítására, továbbá alapvető cél a levéltárakban folyó munka szakmai támogatása, az új kezdeményezések felkarolása, illetve a szakmai érdekképviselet. A szervezet legfontosabb fóruma az éves vándorgyűlés, amely minden esetben szakmai tudományos konferenciával összekötve kerül megrendezésre.

A Hungarikum Liget Kölcsey Házában a csütörtöki ünnepélyes megnyitón részt vett és felszólalt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke, a rendezvény védnöke. A honatya szerint hiteles dokumentumok nélkül a nemzeti emlékezet megbetegszik, fonnyadt és ványadt lesz. Mint mondta: az elmúlt évtizedekben sokan dolgoztak azon kudarc- és sikerélmények között egyaránt, hogy a nemzeti emlékezetben jelenjenek meg a levéltárak, mert a múlt erős gyökér, jelen és jövő belőle él. 

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kiemelte: mindaz, amit ezek az intézmények megtestesítenek és nyújtani képesek, nagymértékben felértékelődik korunkban, amikor legfőbb célunk nemzeti identitásunk megőrzése a jövő generációja számára. Hozzátette: az identitás megőrzése pedig nem lehetséges másként, mint gyökereink, múltunk alapos és tudományos igényességű megismerésén, valamint megértésén keresztül. 

A megnyitón felszólalt még Dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Vajk Ádám az MLVT titkára és Dr. Nyári Gábor, a társszervező Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Levéltár ügyvezető igazgatója és Dr. Cseh Gergő Bendegúz, az MLVT elnöke.

A szakmai tanácskozás első napján adták át az egyesület egyik alapítójáról elnevezett Bősze Sándor-díjat, amelyet az idén Batalka Krisztina, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár Levéltárának vezetője, főlevéltáros kapott (felvételünkön). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában