Hirdetés

2023.03.21. 16:03

Változtak cége adatai? Ilyen módon szükséges bejelentenie!

Amikor egy gazdasági társaságnál valamilyen adatváltozás történik, a tagok kötelesek azt bejelenteni a cégbíróság részére, méghozzá 30 napon belül. Ennek elmaradása esetén a társasággal szemben bírság is kiszabható, emellett a tagok egyéb jogi következményekkel is szembenézhetnek. Cikkünkben dr. Andirkó Balázzsal, a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda ügyvédjének segítségével vesszük végig a legfontosabb tudnivalókat a céges adatváltozás bejelentése kapcsán.

PR-cikk

Forrás: pixabay.com

Milyen adatok változását szükséges bejelenteni?

“Először is fontos tisztázni, hogy mi számít adatváltozásnak, ugyanis ez a kifejezés nem csak a módosult adatokat foglalja magában. Az adatváltozás újonnan bejegyezni vagy törölni kívánt cégadatokat is jelenthet.

Az olyan adatok változását kötelező bejelenteni, amelyek szerepelnek a cégnyilvántartásban. Ilyen például az új székhely vagy telephely, de a tagokat érintő személyi változás, például az új tisztségviselő is ide tartozik.” – mondja dr. Andirkó.

“Vannak azonban olyan adatok, – például a cég tevékenységi köre (TEÁOR) – amelyek változását nem szükséges azonnal bejelenteni, hiszen azokat a könyvelő jelzi a NAV felé, ami továbbítja a cégbíróság felé. A társaságoknak oda kell figyelnie azonban arra, hogy a következő létesítő okirat módosításánál az így bejelentett tevékenységi köröket frissítsék a létesítő okiratban” – teszi hozzá az ügyvéd.

Hogyan tudja a cégvezető bejelenteni az adatváltozást?

“A bejelentéshez a cégnek változásbejegyzési kérelmet kell előterjesztenie, amelyben szerepelnie kell a jogi képviselő adatainak, a cég nevének és nyilvántartási számának, valamint a szóban forgó régi és új adatnak” – válaszol dr. Andirkó. – “A bejelentés azonban nem a cégvezető feladata. A folyamathoz szükséges dokumentációt és az okiratokat is ügyvéd készíti elő, az eljáráshoz ugyanis jogszabály alapján kötelező jogi képviselőt megbízni.”

Hogyan választhatjuk ki a megfelelő ügyvédet ehhez?

“Mindenképpen érdemes olyan ügyvédet megbízni, aki tisztában van a cégbírósági folyamatokkal és magas tapasztalattal rendelkezik a cégjog területén. Így biztosra veheti a cégvezető, hogy vállalkozása jó kezekben van és a cég működése minden területen megfelel a jogszabályoknak.”

A Dr. Andirkó Ügyvédi Irodához bizalommal fordulhatnak a cégvezetők? 

“Természetesen. Akár egyszeri megbízásról, akár állandó jogi képviseletről van szó, a Dr. Andirkó Ügyvédi Iroda alapos munkát végez a cégjog minden területén.” – mondja végezetül az ügyvéd.   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában