Hirdetés

2023.03.29. 23:55

Kun vetélkedőt rendeztek a Hungarikum Ligetben

PR-cikk

A zsűri tiszteletbeli elnöke: Lezsák Sándor volt

A Kun Képes Lexikon megjelenése és Kun László király trónra lépésének 750. évfordulója alkalmából rendeztek vetélkedőt a kun települések iskolái számára a lakiteleki Népfőiskolán.  A versenyre 71 felső tagozatos- és középiskolás diákokból álló csapat jelentkezett, közülük az írásbeli fordulók után 10-10 csapat jutott a hétvégi döntőbe. A vendégeket Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Elmondta, a Képes Kun Lexikont az Antológia Kiadó gondozásban 3000 példányban jelentették meg, és ajándékba megküldték 40 kiskun és 9 nagykun település iskoláinak és könyvtárainak.

Varga Mihály pénzügyminiszter levélben köszöntötte a szervezőket és a résztvevőket. Így fogalmazott: „Nagy örömmel vettem kezembe a Képes Kun Lexikon-t. Ez a kötet tökéletes eszköz arra, hogy a kun identitást érdekes, izgalmas és befogadható módon mutassa be a mai kor gyermekeinek. Kunsági születésű magyar emberként nagyon fontosnak tartom, hogy képviseljük, ápoljuk és őrizzük szűkebb és tágabb értelemben vett hagyományainkat és ismerjük el azon teljesítményeket, amelyek mindezt szolgálják. A Népfőiskola Alapítvány az összmagyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik, amelynek ékes példája ez a verseny is” – írta a miniszter.

A Kun vetélkedő döntőjében a felső tagozatos csapatok közül I. helyezett lett a Kiskunhalasi Sziládys lányok csapata; II. helyen a Kis kunok a Nagykunságról csapat (Kunszentmárton); III. helyen a Kereki történészek (Kerekegyháza) végeztek. A középiskolás csapatok közül I. helyen a Nagykun legények (Karcag); II. helyen a Konok kun kiscsajok (Kiskunfélegyháza); III. helyen a Csertán csajok (Kiskunfélegyháza) végeztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában