Hirdetés

2022.11.28. 13:08

Boxspring ágy: ideális hely az egészséges alváshoz

A jó éjszakai és pihentető alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy másnap reggel kipihenten és frissen tudjunk felkelni. Manapság azonban nagyon sokan szenvednek álmatlanságtól vagy rossz alvási élménytől, aminek okai nagyon változatosak lehetnek, de a leggyakrabban a rossz alvási helyre vezethető vissza. Egy boxspring ágy nem csak csodálatos megjelenésével nyűgöz le, hanem egészségügyi előnyeivel is.

Hogyan befolyásolja egészségünket az a hely, ahol alszunk?

Az egészséges és pihentető alvás nagy hatással van saját egészségünkre és mindennapi közérzetünkre, személyes jólétünkre. A jó alvásélmény továbbá hozzájárul a szervezetünk gyorsabb és jobb regenerációjához. A jó alvásminőség rendkívül fontos tényező, különös tekintettel a sokak által tapasztalt fokozódó, mindennapos stresszre, ugyanis a rossz alvás különféle testi és pszichés panaszokat okozhat.

Az alvási hely nagyban befolyásolja az alvás kényelmét. A nyugtalan éjszaka leggyakoribb oka gyakran a nem megfelelő, kényelmetlen rossz ágyra vezethető vissza. Egy túl puha matrac, vagy egy már rugalmasságát vesztett, nem megfelelő minőségű léces ágyráccsal rendelkező ágykeret negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét.

Imperia boxspring ágy
Forrás: kanape-shop.hu

A fenti két tényező ellensúlyozására a boxspring ágy ideális alternatívája lehet a hagyományos, keretes, faléces ágyráccsal rendelkező, matracos ágynak. Ez az ágytípus számos előnnyel rendelkezik. De egy dolog tényleg nagyon különlegessé teszi őket, ez pedig a megjelenésük. Egy springbox ágy megjelenése által otthonossá varázsolja és egyedi bájjal gazdagít minden hálószobát. A nagy fekvőfelületű rugós ágyak továbbá hozzájárulnak a jobb fekvési kényelemhez és alvási komforthoz. Aki aludt valaha luxus szállodai ágyban, az tudja, milyen pihentető tud lenni az ott töltött éjszaka.

Amit a boxspring ágy szerkezeti felépítéséről tudni érdemes

A luxuságy szerkezete általában három különböző rétegből áll, aminek az alapját a rugós doboz képezi. Ez információt ad a rugósűrűségről, biztosítja az optimális légáramlást és hozzájárul a test precíz tehermentesítéséhez a megfelelő alátámasztás által.

Prémium minőség esetén az alsó doboz táskarugós kialakítású, és a rugósűrűség négyzetméterenként általában 500-1000 darabból áll.

Atlanta boxspring ágy
Forrás: kanape-shop.hu

A második réteg egy prémium táskarugós matrac. Minél több rugó van egy matracban, annál nagyobb az alátámasztást biztosító erő, és annál inkább tudják az egyedi táskákba varrt rugók a test formáját követni.

A harmadik és egyben utolsó réteg a fedőmatrac, vagy topper. Ez egyrészt védi a matracot, másrészt javítja az alvási kényelmet és növeli a fekvési magasságot, harmadsorban pedig hozzájárul a higiénia növeléséhez, a huzat moshatósága által.

A legmagasabb kategóriát a motoros boxspring ágyak jelentik, ahol az oldalaknál a fejrészt és a lábrészt a fekvő egyén igényei szerint állthatjuk be.

Milyen előnyökkel jár a boxspring ágy?

A tradicionális matracos ágyhoz képest az úgynevezett szállodai ágy számos előnnyel jár. A hagyományos sztenderd ágy egy ágykeretből, egy alátámasztást biztosító fa laprugós ágyrácsból és egy matracból áll.

A népszerű, prémium king size szállodai ágy viszont egy alátámasztást biztosító alsó rugós dobozból, és egy kényelmes matracból áll. Szükség esetén egy fedőmatrac, vagy úgynevezett topper is elhelyezhető rajta, ami által az alvási komfort még tovább növelhető. Az alábbi rövid áttekintés segít bemutatni egy ilyen luxus ágy előnyeit.

Kiváló alvási minőség:

A springbox ágy által biztosított alvás minősége aligha hasonlítható össze egy hagyományos ágyrendszerrel. Ezek az ágyak kiváló alvási élményt nyújtanak, ami javítja az alvás minőségét. A megfelelő matrackeménység kiválasztása esetén az ágy matraca és toppere alkalmazkodik az alvó test körvonalaihoz, valamint magas fekvési magasságának köszönhetően kényelmes be- és leszállást tesz lehetővé.

Corina boxspring ágy
Forrás: kanape-shop.hu

Egészségre gyakorolt pozitív hatás:

A matrac hét fekvési zónájának köszönhetően kiválóan alkalmazkodik a fekvő ember körvonalaihoz és testalkatához, mely által a hát különösen megkönnyebbül az ergonómiai alátámasztás által. A megfelelően kiválasztott ágytípussal és matraccal elkerülhető a hátban kialakuló feszültség, és a hátfájás. Ez vonatkozik az ágyéki gerinc vagy a csigolyaközi porckorongok problémáira is, mely miatt ezek az ágyak különösen hátbarátnak számítanak. Ezenkívül a szerkezet kiváló légáramlást is biztosít, ami hozzájárul az alváshigiénia

növeléséhez. Izzadás által mindenki elveszít bizonyos mennyiségű testfolyadékot az éjszaka folyamán. Egy rosszul szellőző hagyományos ágynál a matrac felszívhatja ezt a nedvességet, ami elősegíti a penészgomba kialakulását. A szállodai ágy szerkezetének köszönhetően viszont rendkívüli légáteresztést és szellőzést biztosít, így segít megelőzni a penész kialakulását.

Egyediség:

A luxus ágyak a legtöbb esetben egyedileg konfigurálhatók és összerakhatók. Ennek az az előnye, hogy pontosan a vásárló igényeihez és követelményeihez igazíthatók. Különösen a különböző fekvőzónák és a rugósűrűség járulnak hozzá az izmok és ízületek optimális tehermentesítéséhez. A matrac kiválasztásakor egy összefüggő, vagy két egyedi matrac közül is választhatunk. Két matracnak különösen akkor lehet értelme, ha két különböző testsúlyú ember alszik egy ágyban, aminek oka a matrac keménységében rejlik. Minél nagyobb vagy nehezebb egy személy, annál magasabb az elvárt keménységi foka.

SmartClick boxspring ágy
Forrás: kanape-shop.hu

Hosszú élettartam:

Egy boxspring ágy kifejezett előnye a hosszú élettartam. Ez az ágytípus rendkívül erős és tartós. Egy jó minőségű rugós ágydoboz akár 25 évig is méretstabil és sértetlen marad. Higiéniai okokból adódóan a matracot és a toppert azonban érdemes minimum 10 évente újra cserélni.

Az egészségtelen alvás következményei

Az egészségtelen alvásnak számos negatív egészségügyi következménye lehet. Ezek elsősorban testi panaszok lehetnek, elsősorban a hátban kialakuló feszültség, vagy hátfájás. De hosszan tartó alvási problémák esetén ez a pszichére és a jó közérzetre is jelenős hatással lehet. A depresszió, az ingerlékenység és a kedvetlenség csak néhány azon panaszok közül, amelyek a kialvatlanságra visszavezethetőek.

Végszó

A megfelelő alvási hely és a matrac keménysége elengedhetetlen az egészséges és pihentető alváshoz. Egy luxus ágy számos előnnyel jár, és különleges kiegészítő a hálószoba belső kialakításban. Mind a fekvési magasság, mind a különböző fekvőzónák hozzájárulnak a test anatómiailag megfelelő alátámasztásához, a hátizmok tehermentesítéséhez, valamint ezek az ágyak szerkezeti kialakításuknak köszönhetően különösen

hosszú élettartamúak. Ugyanakkor a sokszor egyedileg is konfigurálhatók, így optimálisan az egyéni igényekhez és követelményekhez illeszthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában