Hirdetés

2022.08.10. 19:47

Paradicsom a pusztában – Gyerekbarát hitélet Ágota Táborban

Kevés emberről mondható el, hogy még életében sétányt neveztek el róla. Podmaniczki Imre atya azonban augusztus 8-án végigsétálhatott a róla elnevezett területen ÁGOTA Falván, néhány órával később pedig már szentmisét celebrált a rendezvénysátorban elhelyezett oltár előtt. Az ÁGOTA Tábor hatodik napjának középpontjában a gyerekbarát szentmise állt, ahol gitár, hegedű és dob kíséretében közel négyszázan énekeltek együtt.

A 25 éves ÁGOTA Tábor története szorosan összefonódik Bács-Kiskun megyével, hiszen negyedszázaddal ezelőtt Izsákon szervezték meg az első tíznapos mennyországot, amelynek születésénél szintén ott volt az idén 75 éves plébános.

„Úgy segíts a másikon, ahogy éppen rászorul. Néha elég, ha csak ott vagy vele.” – hangsúlyozta a páhii plébános, aki egy tükörrel szemléltette, mi lehet mindnyájunk feladata. „Sugározd tovább Isten szeretetét, te magad vagy a tükör, amely továbbítja a fényt” – folytatódott a prédikáció, amelyben arra kaptak biztatást a jelenlévők, hogy legyenek valakinek az emberei, találják meg, hogyan tudnak másokon segíteni. Ez azért is fontos, mert választ adhat a mire használjuk az életünket kérdésre. Az atya kiemelte, hogy a segítségért ne várjunk hálát, mert az emberek gyakran nem veszik észre, hogy az érdekükben cselekszünk.

Mivel a mise Szent Domonkos emléknapján hangzott el, Podmaniczki atya felelevenítette az ő példáját is. A domonkos rend 13. századi alapítója még könyveit is képes volt pénzzé tenni, hogy az éhezőket támogassa: a tanítás és az igehirdetés mellett a szegények segítése állt a rendalapító tevékenységének középpontjában.

Ezek az alapértékek az ÁGOTA Alapítványnak is kiemelkedően fontosak, és Podmaniczki atya szerint Kothencz János kiváló érzékkel vitte sikerre a tábor és Ágota Falva ügyét. „Mindig lesznek olyanok, akiket nem látnak szívesen a családjukban, és szükségük van otthonra” – ezért is örül neki a plébános, hogy negyedszázada működik a tábor, és felépült az ennek otthont adó "település”

A rendezvényen Kothencz János, az ÁGOTA közösség nevében többek között egy aranykitűzővel köszönte meg Podmaniczki atya huszonöt éves munkáját.

A táborba ellátogatott Kovács Ernő Bács-Kiskun megyei főispán és Juhász Tünde, az építési és beruházási minisztérium államtitkára. Előbbi kitért arra, hogy polgármesterként számos befogadó családdal megismerkedett, így személyesen ismer sok táborozót. Kovács Ernő kiemelte, hogy Kothencz János egy kihasználatlan állami területen a pusztában paradicsomot épített, amely ráadásul a legideálisabb helyen, az ország közepén van, így az összes megyéből könnyen megközelíthető. A főispán továbbra is támogatásáról biztosította Bács-Kiskun megye új települését és állandó otthonra talált rendezvényét.

Juhász Tünde elmondta, több mint 10 éve került kapcsolatba az alapítvánnyal, végigkísérte, milyen hatalmas utat tett meg és mivé nőtte ki magát, ez mindenképpen példaértékű dolog. - Azt gondolom, hogy a család szerepe napról napra felértékelődik, ám sajnos mindig vannak olyan gyermekek, akik nem a vér szerinti családjukban nőnek fel, ám szerencsére van egy olyan szervezet, amely gondoskodik arról, hogy szerető környezet és biztos háttér vegye őket körül – hangsúlyozta az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában