Hirdetés

2022.08.17. 13:27

A Yettel megkezdte a 3G hálózat kivezetését

Miért kell lekapcsolni a 3G mobilhálózatot?

A 3G egy régi, elavult mobiltechnológia, már a bevezetésekor ismertek voltak azok a korlátai, amit a következő negyedik és ötödik generációs hálózatok (4G, 5G) könnyedén meg tudtak lépni. A 3G kivezetése azért vált szükségessé, mert a mobilszolgáltatók által használható frekvenciatartomány egy szűkös erőforrás, így célszerű azt a modern, mai igényeket kiszolgáló technológiákra használni. A 3G kivezetésével annak helyét modernebb technológiák (4G és 5G) veszik át.

Hogy történik a kivezetés?

A Yettel 2022 júliusától kezdte meg országosan a 3G technológia kivezetését, amely két nagy lépcsőben zajlik. A 2022-ben a 3G 900MHz-ről történő kivezetése elsősorban a ritkábban lakott területeket érinti. A teljes 3G-hálózat lekapcsolása várhatóan 2023 végére, szakaszosan valósul majd meg.

Hogyan érinti ez a felhasználókat?

Azok a felhasználók lesznek leginkább érintettek, akik maximum 3G képes készülékkel rendelkeznek, bár érdemi változást csak akkor tapasztalnak, ha ezen az eszközön mobilinterneteztek is. A hang 2G segítségével az ő készülékeiken is zavartalanul elérhető marad. Azok a felhasználók, akik sima, maximum 2G-s vagy éppen fejlettebb, 4G, 5G technológiákat használó készükkel rendelkeznek, nem tapasztalnak majd érdemi változást a 3G kivezetésével. (A 4G nem VoLTE képes telefonok esetén a hívás közbeni internetezés nem fog működni. Ezt a kisebb élmény romlást VoLTE képes készülékre történő csere orvosolja.)

A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság támogatása

Az államilag támogatott program segítségével 2022. július 18-tól egyszeri maximum 40.000. Ft-os támogatást vehetnek igénybe azok a mobilhasználók, akik 2021. július 1. és 2022. április 30. között legalább egyszer használták a 2G vagy 3G képes készüléküket, és eddig még nem éltek a csere lehetőségével.. A Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság személyenként egyszer felhasználható támogatásával most egyszerűen lecserélhetővé válnak a 3G-képes mobiltelefonok, így egyre többen élvezhetik a modernebb mobiltechnológiák nyújtotta előnyöket. A támogatás további feltételei itt olvashatók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában