Hirdetés

2022.01.18. 10:04

Hogyan készül az önéletrajz?

Új év, új munkahely! Talán egy újévi fogadalom miatt úgy döntöttél, hogy otthagyod a munkát, amit nem kedvelsz, és idén megszerzed álmaid állását. Kilépsz a nagyvilágba, feltérképezed a lehetőségeidet, és olyanba kezdesz, amit igazán szeretsz.

Forrás: pexels.com

Újévkor rengetegen fogadják meg, hogy végre megvalósítják önmagukat, vagy kilépnek abból a környezetből, amiben eddig éltek. Otthagyják a mókuskereket, és olyan állást szereznek, amilyet mindig is akartak, és ahova élveznek majd bejárni. Ha te is erre vágysz, akkor ennek eléréséhez egy ütős önéletrajzra van szükség. Egy olyan önéletrajz megírása vár rád, amely a lehető legjobban prezentálja képességeidet, készségeidet, tudásodat. 

Forrás: pexels.com

Hogyan írj igazán nyerő önéletrajzot?

Az önéletrajz Magyarországon alapvetően 6 fő szekcióból áll. Ezek a személyes adatok, elérhetőségek, a szakmai összegzés, munkatapasztalat, tanulmányok, készségek és képességek, valamint a nyelvtudás. Utóbbi természetesen csak akkor kötelező, ha ha ténylegesen beszélsz nyelvet. 

A hobbi és érdeklődés megadása napjainkban is közkedvelt, de a munkáltatókat inkább az elért eredmények érdeklik, mintsem a szabadidő eltöltése. Ha mégis szívesen megadnád, inkább abban az esetben tedd, ha a hobbi a cég profiljába vág. Például, ha környezetvédelemmel foglalkozó céghez jelentkezel, és egyébként is a jóga, meditáció, környezettudatosság elkötelezett híve vagy. 

Mindig tartsd szem előtt, hogy az egy oldal hosszúságot ne lépje túl az önéletrajz, valamint, hogy minél átláthatóbb, összeszedettebb és részletesebb legyen. 

Beszéljünk egy kicsit az ATS használatáról…

Az ATS, vagyis jelentkezés szűrő rendszer használata mindennapos, főleg a multi cégeknél. A program feladata, hogy különböző kulcsszavakat keressen az önéletrajzokban, és így már csak az ezen az első szűrőn átjutott jelentkezéseket lássa csak a HR-es. Ez természetesen megkönnyíti az ő munkáját, de megnehezíti a tiédet! 

Mik azok a kulcsszavak?

A kulcsszavak az álláshirdetésben könnyen tetten érhetők. Azok a készségek, képességek, tudás és szakmai ismeretek, amelyeket leggyakrabban az álláshirdetés elvárásait tartalmazó szekciójában találhatók meg. Ilyen például a programok ismerete (Microsoft Office, Excel, vagy épp az AutoCad, vagy a Photoshop). Ide tartoznak a készségek és képességek is, mint a kiváló kommunikációs készség, a tárgyalástechnika, esetleg a precizitás.

 

Minél többet találsz az álláshirdetésben, és azok valóban igazak is rád, akkor lehetőleg mindet írd bele az önéletrajzodba. Bár sokkal több energiabefektetésre van szükséged így, hiszen minden egyes jelentkezésnél kissé át kell alakítanod az önéletrajzot, megéri! 

További tippek az önéletrajz elkészítéséhez:

 

  • Az önéletrajz szekciói

Az önéletrajznak ránézésre letisztultnak kell lennie. Minél több tér legyen a sorok között, lehetőleg kerüld a túlzsúfoltságot. Ha túl sok a szakmai tapasztalatod, akkor is csak 15 évvel ezelőtti munkahely felsorolásáig menj vissza időben.

 

  • A fordított időrendi sorrend használata

Bármelyik önéletrajz típust is használod, mindenképp fordított időrendi sorrendet használj ahhoz, hogy a HR-es átlássa a teljes karrierívet. 

 

  • A szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

A szakmai összegzést akkor használd, ha már van legalább 3-4 éves szakmai tapasztalatod. Ebben az esetben mindössze 3-4 mondatban foglald össze az eddigi eredményeidet, tapasztalataidat, sorolj fel néhány feladatkört, képességet. Ami a legfontosabb, hogy lehetőleg számokkal is támaszd alá az eredményeket! 

A karriercél meghatározás során pedig a céljaidat, motivációdat határozd meg, kiemelve a képességeket. Mutasd meg, miért hozzájuk jelentkeztél, és hogy mit nyer veled a cég!

 

  • Használj önéletrajz sablont 

Az önéletrajz sablon használata megkönnyíti a munkádat, hiszen kész szekciók és design vár. Kreatívabb szakma esetén válassz színesebbet, viszont a kissé kötött munkáknál maradj a hagyományos sablonoknál, amelyek professzionalizmust sugallnak. 

Idén sikerülhet megtalálni álmaid munkáját, de ehhez a legfontosabb, hogy jól add el önmagadat egy önéletrajzban! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában