Hirdetés

2022.01.25. 14:16

A tökéletes kommunikációs eszközt keresed? Mutatjuk

A kommunikáció manapság számos platformon történhet a technológia folyamatos újításainak köszönhetően. Ma már az sem ritka, ha a személyes jelenlétet teljes mértékben felváltja az online vagy telefonon való kapcsolattartás, hiszen remekül alkalmazkodunk ezek használatához. Az azonban rendkívül fontos, hogy a különböző fajta kommunikációs formákat az annak megfelelő csatornán és eszköz segítségével használjuk.

Mit jelent a kommunikáció fogalma?

 

 

A kommunikáció tulajdonképpen információcserét jelent, amely a felek között egy közös jelrendszer segítségével történik. Ahhoz, hogy a kommunikációs csatorna létrejöjjön, szükséges egy adó és egy vevő. Az adó a csatornán keresztül átadja az információt a vevőnek, aki ezt fogadja és tudatosítja. A kommunikációs csatorna lehet személyes jelenlétű párbeszéd, telefonálás, számítógépes chatelés vagy akár walkie talkie segítségével való beszélgetés is.

Kommunikáció alatt sok mindent érthetünk a beszéden kívül. Ha például nem beszélünk egy nyelvet egy adott személlyel, akkor nonverbálisan, mozdulatokkal és arcmimikával is adhatunk át információt a részére.

Az információátadás irány szerint is meghatározható. Az egy az egyhez kommunikáció során mindkét fél jelen van és fogadja a másik üzenetét, vagy épp információt ad át. Az egy a sokhoz irány esetében egy személy ad át jelet egy tömegnek nyilvános beszéd, előadás, könyvek, újságok vagy televízióadás formájában. A sok a sokhoz jel cseréjére jó példa a számítógép-hálózatok és az ezen történő konferenciák, ahol mindkét oldalon tömegek adnak és kapnak információt.

Hogyan változtak a kommunikációs lehetőségeink a telefonok és walkie talkiek megjelenésével?

 

 

Az első távbeszélő megépítése 1876-ban történt, és Alexander Graham Bell nevéhez köthető. Ha az akkori telefonok valamelyikén kellene felhívnunk valakit, valószínűleg semmit nem értenénk a túloldalon lévő beszélőből, hiszen már annyira hozzászoktunk a kristálytiszta hálózathoz.

A folyamatosan fejlődő technológia újabb és újabb kommunikációs csatornák létrehozásán, és az azon való üzenetcsere megkönnyítésén dolgozik. A legújabb mobiltelefonok, laptopok, hírközlési készülékek mind-mind azért dolgoznak, hogy a lehető legkisebb zajjal, a legjobb minőségben és a leghatékonyabban történjen az információátadás.

A kommunikáció immár olyan fejlett, hogy komplett munkahelyek és nagyvállalatok képesek az egymással való egyeztetésre, a munkavégzésre, illetve a teljes irányításra egy számítógép segítségével. Gyakran a személyes jelenlét sem szükséges, hiszen egy laptop és stabil internethálózat segítségével mindkét fél között tökéletesen működik az információátadás.

Így találd meg a tökéletes kommunikációs eszközt!

 

Ahhoz, hogy eldöntsd, az általad igényelt tevékenységhez, munkához melyik kommunikációs eszköz válhat be a legjobban, érdemes alaposan végiggondolni néhány szempontot.

1. Milyen igényeid vannak a kommunikáció tisztaságával és minőségével kapcsolatosan? Ebben az esetben akár a végletekig elmehetünk. Tegyük fel, hogy a legjobb és legtisztább vonalat a televíziók kristálytiszta hírközlési eszköze adhatja, amely gyönyörű kép- és hangminőséget biztosít a nézők számára. Ez rendkívül bonyolult és drága rendszer, és igen speciális célokra is szolgál. Ezzel szemben ha egy túrázáshoz, kiránduláshoz vagy építkezési munkához lenne szükségünk egy egyszerű és kisméretű eszközre, amellyel szabadon kommunikálhatunk drága telefonszámla nélkül, a walkie talkie nyújthat ideális megoldást.

 

2. Szükséges privát, titkosított kommunikáció a tevékenység végzéséhez? Erre akkor lehet szükség, amikor egy komplett, szenzitív személyes adatokat és titkos céginformációkat tartalmazó hálózatot szeretnél létrehozni. Az ilyen hiperérzékeny adatok tárolásának biztonságáról ugyanis számos jogszabályi előírás miatt muszáj gondoskodni.

 

3. Fontos az időhatékonyság? Két fél között a kommunikáció, ha nem akadályozza semmi abban az esetben a leggyorsabb, ha személyesen történik. Ha a két fél jelentősen távol van egymástól, jellemzően telefonos hívás vagy sms segítségével kommunikálhatnak. Ennél azonban gyorsabb és hatékonyabb megoldást kínálhat a walkie talkie. A közös kommunikációs csatornán az egymástól pár száz méteres vagy néhány kilométeres sugáron belül lévő felek egy gombnyomásra adhatják át az üzenetet a másik félnek, hosszú tárcsázási idő és költségek nélkül.

Miért fordíts kellő időt a döntés meghozatalára?

 

A kommunikáció tisztasága és akadálymentessége jellemzően akkor válhat égetően fontossá, amikor gyorsan kell cselekedni. Az idő pénz, így főleg a munka világában rengeteg költséggel járhat, ha az információ nem kerül időben átadásra.

Hatalmas bosszúságot okozhat egy határidős e-mail is, amely a rendszer nehézsége miatt nem kerül elküldésre. Azonban akár életveszélyes szituációban is jól jöhet egy mobiltelefon, például a mentő, rendőrség vagy tűzoltóság értesítése miatt. De például egy balesetveszélyes és rizikófaktorokkal teli építkezésen is minden másodperc számít egy munkagép kezelőjének utasításait illetően.

Érdemes tehát az éles helyzet előtt alaposan végiggondolni az igényeket, majd letesztelni a különböző kommunikációs eszközöket. Így elkerülhető a csúszás és a kellemetlen várakozás, és az információcsere mindig az arra alkalmas eszközzel történhet a felek között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában