PR Cikk

2020.10.14. 19:48

Ki igényelhet vissza nem térítendő támogatást?

A vissza nem térítendő támogatás nem véletlenül a legnépszerűbb támogatásforma. Mit érdemes tudni ezekről az EU-s és hazai pályázati lehetőségekről? Ki igényelhet vissza nem térítendő támogatást és milyen feltételekkel? Milyen feltételekre számíthatunk mezőgazdasági pályázatok esetén?

PR cikk

Nevéből egyértelműen kitűnő módon a vissza nem térítendő támogatás olyan támogatás, melyet nem kell a pályázat kedvezményezettjének visszafizetnie. Természetesen nem részesülhet bárki ilyen támogatásban, a vissza nem térítendő támogatások külön feltételhez vannak kötve.

A vissza nem térítendő támogatások fő jellemzője, hogy nem kell fizetni a kapott támogatást.

Mit érdemes tudni erről a támogatásformáról?

 • Magyarországon számos EU-s „vissza nem térítendő támogatás” közül lehet választani, ezek elsődleges célja, hogy támogassák az EU-s szakpolitika célkitűzéseit.
 • A vissza nem térítendő támogatások köre az oktatástól a kutatáson keresztül egészen a humanitárius segítségnyújtásig terjed, a palettán természetesen mezőgazdasági pályázatok is fellelhetőek.
 • A vissza nem térítendő támogatásokban állami és magánszervezetek, illetve esetenként magánszemélyek (például mezőgazdasági őstermelők) is részesülhetnek.
 • A pályázati felhívások keretében meghirdetett EU-s, vissza nem térítendő támogatások általában nem finanszírozzák a teljes projektet, többnyire önrésszel is kell rendelkeznie a támogatás igénylőjének.
 • Természetesen nemcsak az EU, hanem a magyar állam is szokott vissza nem térítendő támogatásokat nyújtani, ezeket a támogatásokat szintén nem kell visszafizetni, akár magánszemélyeknek, akár vállalkozásoknak nyújtják azt.

  Fotó: pixabay

  Mezőgazdasági vonatkozású vissza nem térítendő támogatások

  Mezőgazdasági pályázatokat mezőgazdasági őstermelők, mezőgazdasági főtevékenységű egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok, valamint szociális szövetkezetek nyújthatnak be.

  A vissza nem térítendő támogatásoknál általában elő van írva, hogy hány éve kell mezőgazdasági tevékenységet folytatni, a minimális termelési érték, illetve az elvárt minimum bevétel összege szintén meg van határozva.

  Jó hír, hogy a mezőgazdasági vissza nem térítendő támogatások között számos százszázalékos támogatási mértékű – vagyis önerő nélküli – pályázati lehetőséget találhatunk.

  Vissza nem térítendő támogatás igénylése esetén számos kötelezettség teljesítését szükséges vállalnia a pályázónak.

 • Egyrészt fontos, hogy ténylegesen megvalósítsa a projektet.
 • A legtöbb esetben meg van határozva, hogy meddig kell megvalósítani a vállalt feladatot a nyújtott támogatásért cserébe.
 • A vállalkozás fenntartása is kitétel szokott lenni, tehát hogy legkevesebb mennyi ideig szükséges a vállalkozásnak működnie, meddig kell az őstermelőnek tevőleges mezőgazdasági tevékenységet folytatnia.
 • A vissza nem térítendő támogatások kedvezményezetti körét általában limitálni szokták, azaz közvetetten, a keretösszeg alapján előre meghatározzák, hogy hányan részesülhetnek támogatásban. A pályázatokat általában pontozás alapján felállított sorrend szerint nyerhetik el a támogatást igénylők.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában