2020-ra a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel

Egy év alatt 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen megtakarítási termékkel – derül ki az OTP Bank megbízásából készített 2019-es Öngondoskodási Index kutatásból*. A pozitív változás biztató, az viszont elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken azoknak a száma, akik legalább 5 évre előre terveznek, pedig a hosszabb távú befektetésekkel a folyamatosan otthon tartott pénznél, vagy a bankbetétnél nagyobb hozam is elérhető.

Az OTP Bank szakértői szerint a megtakarítások kapcsán kétirányú folyamat zajlik hazánkban. Egyre többen fektetik be a pénzüket különböző megtakarítási termékekbe, de ezzel egy időben egyre többen tartják otthon a megtakarításaikat. A legfrisebb Öngondoskodási Index kutatás rámutatott, hogy a legtöbben váratlan helyzetre gyűjtenek és tartanak otthon készpénzt, de sokan vannak, akik szerint túl kicsi a rendelkezésükre álló összeg ahhoz, hogy befektessék. A tévhitek mellett az is látszik a kutatási eredményekből, hogy évről-évre egyre kevesebben terveznek előre.

„A legújabb felmérésünkből azt látjuk, hogy évről-évre csökken azoknak az aránya, akik legalább 1 vagy akár több évre előre terveznének. Az idei évre a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel, míg 5-10 évre, vagy ennél hosszabb időre már csak a válaszadók 3-5 százaléka tervez tudatosan. A tudatos tervezést sajnos az sem segíti, hogy a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (75%), sem otthon (41%) nem részesült pénzügyi oktatásban” – idézte a 2019-es Öngondoskodási Index eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hogyan legyünk tudatosabbak pénzügyeink terén?

Az első lépés a célok meghatározása. Ha ez megvan, fel kell mérni, mennyi pénzt tudunk félretenni a kijelölt célért, mennyi ideig és mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a nagyobb nyereség reményében.

A pénzügyi tervezés következő lépése a megfelelő befektetési termék vagy portfólió kiválasztása. A piacon számtalan befektetési termék érhető el; betétek, állam- és értékpapírok, részvények, vagy az olyan adókímélő megtakarítási termékek, mint például a Tartós Befektetési Számla és a Nyugdíj-előtakarékossági Számla – csakhogy néhány példát említsünk. Ezek között egyedül nem feltétlen egyszerű eligazodni és megtalálni azt, amelyik optimális ahhoz, hogy elérjük az általunk kitűzött célt. Az OTP Bank szakértőinek tanácsa, hogy érdemes már kis összeggel is elkezdeni a rendszeres, hosszú távú megtakarítást. Erre például jó megoldás lehet a takarékszámla, amely kellően rugalmas megoldás ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan kéznél legyen.

Ha nagyobb összeg áll a rendelkezésünkre és hosszabb távú terveink vannak, mint például a gondtalan nyugdíjas élet megalapozása, akkor érdemes szakértő segítséget kérni a megfelelő befektetési termék megtalálásához. A célunk eléréséhez a legmegfelelőbb megtakarítási termék kiválasztásában az OTP Bank szakértő munkatársai segíthetnek a Kecskemét, Korona u. 2 és Szabadság tér 5. szám alatti bankfiókban. A személyes egyeztetésen túl már arra is van lehetőség, hogy otthonról, egyszerűen kiszámoljuk az OTP Bank Pénzügyi Tervezőjével, hogy havonta mennyit kell rendszeresen megtakarítanunk ahhoz, hogy elérjük az éppen aktuális célunkat. A tervező felméri céljainkat és kockázatvállalási hajlandóságunkat, és mindezek alapján bemutatja, hogy a céljaink eléréséhez milyen rövid-, közép- és hosszú távú befektetési lehetőségeket kínál az OTP Bank.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, további információt a https://azenjovom.otpbank.hu/ oldalon talál.

*Forrás: 2019-es OTP Öngondoskodási Index felmérés: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

2020-ra a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel

 

Hozzászólások

Carey Mulligan
Azt hitte az Oscar-jelölt színésznő, hogy átok ül rajta
gyorsuló ügymenet / 15 perce
Márciustól visszakerülnek a szabálysértési eljárások a rendőrséghez
Az Országos Rendőr-főkapitányság szerint ez könnyebbséget jelent majd az állampolgároknak.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik PATIK FERENC temetésén megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Fájdalom költözött 3 éve szívünkbe, nem múlik el soha, itt marad örökre. Most sírod előtt állunk, talán te is látod, körülötted van szerető családod. Könnyes szemmel nézünk fel az égre, szeretünk téged most és mindörökre." BÖRÖCZKI ZOLTÁN halálának 3. évfordulóján. Szerető édesanyja, édesapja és testvére.
"Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALOGH JÓZSEF kerekegyházi lakos, 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 28-án, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagypapánk KOVÁCS PÉTER PÁL bugaci lakos, 84 éves korában, 2020. február 15-én elhunyt. Temetése 2020. február 28-án, 14.30 órakor lesz a bugaci temetőben a római katolikus egyház szertartása szerint. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, sírjára virágot, koszorút helyeznek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LABANCZ KORNÉL nyug. rendőr alezredes kecskeméti lakos, 52 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben az evangélikus egyház szertartása szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA IMRE okleveles építészmérnök kecskeméti lakos, a 80. születésnapján, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Részvétüket kérjük, hogy egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JÓZSEFNÉ Ancika (volt Szuknovits Jánosné) kecskeméti lakos, 2020. február 18-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. február 28-án, 15.00 órakor lesz a Szentcsalád Plébánia urnatemetőjében. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatásán megjelennek, utolsó útján elkísérik. A gyászoló család.
"Könnyes az út, mely hozzád vezet, örökké érezzük emlékedet." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HORVÁTH MIHÁLY kecskeméti lakos, 74 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 27-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél, fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadba. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓSZEGI PÁL hetényegyházi lakos, 70 éves korában elhunyt. Temetése 2020. február 26-án, 9.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Nélküled szomorú, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." SZTANA BÉLÁNÉ Nagy Mária halálának 30. évfordulóján. Szerető leánya Katalin.
"Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni. Szerető jóságod nem tudjuk feledni, Mert elfelejteni Téged soha nem lehet. Csak meg kell tanulnunk, ezután élni Nélküled!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANCSIN SÁNDORNÉ Elek Edit szíve életének 79. évében örökre megszűnt dobogni. Utolsó útjára 2020. február 24-én, 11.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u. 17/b) kísérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család tisztelettel kéri a szertartást követő részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló szerettei.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik 2020. január 15-én PAPP JÁNOS ny. rendőr alezredes temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Szívetek ne eméssze fájdalom. Vigasz legyen, hogy örökké vidáman álmodom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁBICZKI BÉLA, volt kecskeméti BÁCSVÍZ dolgozó 66 éves korában elhunyt. Hamvasztásos temetése 2020. február 25-én, 9.00 órakor lesz Parád Nagyközség temetőjében. Búcsúzik nővére és családja.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS JÓZSEF városföldi lakos, 80 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 26-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Örökre velünk maradsz, ragyogsz mint a csillagok..." A gyászoló család tudatja a rokonokkal, ismerősökkel, barátokkal, hogy felejthetetlen kislányunk, húgom, anyukám DUBECZ DÓRA 35 éves korában, hosszantartó súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2020. február 26-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemtőben. Ezúton köszönjük, akik részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy PATIK FERENC kecskeméti lakos, 74 éves korában türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2020. február 25-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szomorú az út mely sírodhoz vezet, megpihen a drága apai szíved. Virágot viszünk egy néma sírra, de ezzel téged nem hozhatunk vissza. Tudjuk, hogy nem jössz, de olyan jó várni, hazudni a szívnek, hogy ne tudjon fájni." BORSODI FERENC halálának 15. évfordulóján. Soha el nem felejt feleséged, fiad, lányod, menyed és az unokák, István, Szabolcs, Ferenc, Tamás, Ildikó.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy LÉGRÁDI IMRE ny. honvéd zászlós kecskeméti lakos, életének 89. évében elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 27-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SÁFÁR JÁNOSNÉ Ági Ilona kecskeméti lakos, 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. február 24-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Veled vagyunk most is, te pedig velünk vagy Mert szeretetünk irántad oly végtelenül nagy." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk BERENTE ISTVÁNNÉ Nagy Márta halálának 6. évfordulójára. Szerető családja.
Jánoshalma / 49 perce
Elkészíti fejlesztési stratégiáját a város önkormányzata
Pozsgai Ákos
tisztességtelen üzelmek / 1 órája
A GVH szigorúan fellép a gyerekeket célzó reklámok ellen
GALÉRIÁVAL / 1 órája
A gazdáknak volt okuk az ünneplésre Halason
Pozsgai Ákos
jó tudni / 1 órája
Nem jelölt allergén összetevő miatt visszahívtak egy levesport
KECSKEMÉT / 2 órája
Szkeptikus az LMP a kormány klímavédelmi akciótervével kapcsolatban
Hraskó István
kalandvadászat / 2 órája
Kedvezményes áron barlangászhatunk márciusban