Hallgassa élőben!

2020-ra a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel

Egy év alatt 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen megtakarítási termékkel – derül ki az OTP Bank megbízásából készített 2019-es Öngondoskodási Index kutatásból*. A pozitív változás biztató, az viszont elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken azoknak a száma, akik legalább 5 évre előre terveznek, pedig a hosszabb távú befektetésekkel a folyamatosan otthon tartott pénznél, vagy a bankbetétnél nagyobb hozam is elérhető.

Az OTP Bank szakértői szerint a megtakarítások kapcsán kétirányú folyamat zajlik hazánkban. Egyre többen fektetik be a pénzüket különböző megtakarítási termékekbe, de ezzel egy időben egyre többen tartják otthon a megtakarításaikat. A legfrisebb Öngondoskodási Index kutatás rámutatott, hogy a legtöbben váratlan helyzetre gyűjtenek és tartanak otthon készpénzt, de sokan vannak, akik szerint túl kicsi a rendelkezésükre álló összeg ahhoz, hogy befektessék. A tévhitek mellett az is látszik a kutatási eredményekből, hogy évről-évre egyre kevesebben terveznek előre.

„A legújabb felmérésünkből azt látjuk, hogy évről-évre csökken azoknak az aránya, akik legalább 1 vagy akár több évre előre terveznének. Az idei évre a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel, míg 5-10 évre, vagy ennél hosszabb időre már csak a válaszadók 3-5 százaléka tervez tudatosan. A tudatos tervezést sajnos az sem segíti, hogy a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (75%), sem otthon (41%) nem részesült pénzügyi oktatásban” – idézte a 2019-es Öngondoskodási Index eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hogyan legyünk tudatosabbak pénzügyeink terén?

Az első lépés a célok meghatározása. Ha ez megvan, fel kell mérni, mennyi pénzt tudunk félretenni a kijelölt célért, mennyi ideig és mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a nagyobb nyereség reményében.

A pénzügyi tervezés következő lépése a megfelelő befektetési termék vagy portfólió kiválasztása. A piacon számtalan befektetési termék érhető el; betétek, állam- és értékpapírok, részvények, vagy az olyan adókímélő megtakarítási termékek, mint például a Tartós Befektetési Számla és a Nyugdíj-előtakarékossági Számla – csakhogy néhány példát említsünk. Ezek között egyedül nem feltétlen egyszerű eligazodni és megtalálni azt, amelyik optimális ahhoz, hogy elérjük az általunk kitűzött célt. Az OTP Bank szakértőinek tanácsa, hogy érdemes már kis összeggel is elkezdeni a rendszeres, hosszú távú megtakarítást. Erre például jó megoldás lehet a takarékszámla, amely kellően rugalmas megoldás ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan kéznél legyen.

Ha nagyobb összeg áll a rendelkezésünkre és hosszabb távú terveink vannak, mint például a gondtalan nyugdíjas élet megalapozása, akkor érdemes szakértő segítséget kérni a megfelelő befektetési termék megtalálásához. A célunk eléréséhez a legmegfelelőbb megtakarítási termék kiválasztásában az OTP Bank szakértő munkatársai segíthetnek a Kecskemét, Korona u. 2 és Szabadság tér 5. szám alatti bankfiókban. A személyes egyeztetésen túl már arra is van lehetőség, hogy otthonról, egyszerűen kiszámoljuk az OTP Bank Pénzügyi Tervezőjével, hogy havonta mennyit kell rendszeresen megtakarítanunk ahhoz, hogy elérjük az éppen aktuális célunkat. A tervező felméri céljainkat és kockázatvállalási hajlandóságunkat, és mindezek alapján bemutatja, hogy a céljaink eléréséhez milyen rövid-, közép- és hosszú távú befektetési lehetőségeket kínál az OTP Bank.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, további információt a https://azenjovom.otpbank.hu/ oldalon talál.

*Forrás: 2019-es OTP Öngondoskodási Index felmérés: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

 

Hozzászólások

beruházás Pozsgai Ákos
Kiskunhalas újabb kulturális színtere lesz az elkészült Kincsem Ház
lépés / 27 perce
Különálló lánytagozattal bővül a világhírű regensburgi fiúkórus
A lányok a 2022-23-as tanévtől jelentkezhetnek az új kórusba és feltétel lesz, hogy a kórushoz kapcsolódó zenei gimnáziumba járjanak.
Gyász
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik HERCZEG FERENC búcsúztatásán megjelentek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal, megrendülten tudatjuk, hogy szeretett férjem PLESKÓ LŐRINC 2021. június 9-én, életének 59. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvait 2021. június 23-án, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben, az evangélikus egyház szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család. Mosolygós tekintetére, kedves szavaira egyetlen szál virággal emlékezzünk!
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KONCZ IMRE ny. százados kecskeméti lakos, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 23-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben katonai tiszteletadással. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik HORVÁTH IMRE temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretetet, munka és küzdelem volt egész életed." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, édesapánk, apósom, nagyapánk KÓCSÓ ISTVÁN 2021. június 10-én, életének 74. évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. június 22-én, 10.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünk temetésén részt vesznek és fájdalmunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HERCZEG FERENC kecskeméti lakos, 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 18-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Hálás szívvel fejezzük ki köszönetünket a rokonoknak, barátoknak, munkatársaknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik SZAKÁL ISTVÁNT utolsó útjára elkísérték, sírjára koszorút, virágot helyeztek, gyászunkban együtt éreztek velünk. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FÜLÖP JÁNOSNÉ Szántai Rozália kunadacsi lakos, 80. életévében elhunyt. Temetése 2021. június 18-án, 10.00 órakor lesz a kunadacsi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HATÁR MIHÁLYNÉ Kiss Mária 2021. június 7-én, 86. évében elhunyt. Szerettünket szűk családi körben kisértük utolsó útjára. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, Csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, Örökké él, kit igazán szeretnek." (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH IMRE kecskeméti lakos, 70 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 18-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Gyászmise a temetés után 11.00 órakor lesz a Barátok templomában. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDŰ-TORMA BÉLÁNÉ Messzi-Szabó Ilona a Margaréta Nyugdíjas Otthon lakója életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. június 18-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló gondviselője.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, dédmamám UNGVÁRI JÓZSEFNÉ Varga Ágnes a Barnevál egykori művezetője kecskeméti lakos, életének 71. évében hosszú, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. június 17-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Nem múlnak ők el, Kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek..." (Juhász Gyula) Fájó szívvel emlékezünk LÓCZI FERENC halálának 15. évfordulóján. Felesége, gyermekei, unokái.
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek..." (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÉL PÁL városföldi lakos, 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 15-én, 11.00 órakor lesz a városföldi Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRÁLIK GYÖRGY nyugalmazott őrnagy kecskeméti lakos, 91 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 16-án, 11.00 órakor lesz a Szentcsalád Plébánián. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Tiszteletüket egy szál virággal fejezhetik ki. A gyászoló család.
"Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt nem jön vissza soha. Bár lassan mindent elvesztünk, de lesz, kit örökké szeretünk." BENDE PÁLNÉ Kovács Matild halálának 10. évfordulójára. Szerető családod.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SERSÉNYI SÁNDORNÉ szül: Hajagos Mária, 82 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 18-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatásán megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÖLDI GYÖRGY kecskeméti lakos, életének 87. évében elhunyt. Búcsúztatása 2021. június 14-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemető szóróparcellájánál. Minden külön értesítés helyett. Gyászoló szerettei.
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. SZABÓ PÁLNÉ Gugyeta Archondula 82 éves korában hirtelen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. június 14-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus szertartása szerint. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS DEZSŐNÉ Marozsi Rozália kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2021. június 14-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük mindazoknak, aki a temetésen részt vesznek, mély gyászunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
hamarosan engedélyeztetik / 31 perce
Rendkívül hatékony a Novavax által kifejlesztett vakcina
Betelik a pohár? / 40 perce
Fokoznák a kitoloncolásokat a migránsbűnözés miatt a franciák
jó módszer lehet / 42 perce
Így lehetne hatékonyabban alkalmazni a kutyákat a Covid kiszimatolására
közlekedésfejlesztés / 49 perce
Villamosítás az északi parton – a fejlesztés növeli a Balaton vonzerejét
baja / 52 perce
Bajai anyakönyvi hírek
baon.hu
hőség / 1 órája
A kecskeméti vasútállomáson is osztanak vizet a MÁV-START munkatársai
baon.hu