2020-ra a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel

Egy év alatt 44 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik rendelkeznek valamilyen megtakarítási termékkel – derül ki az OTP Bank megbízásából készített 2019-es Öngondoskodási Index kutatásból*. A pozitív változás biztató, az viszont elgondolkodtató, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken azoknak a száma, akik legalább 5 évre előre terveznek, pedig a hosszabb távú befektetésekkel a folyamatosan otthon tartott pénznél, vagy a bankbetétnél nagyobb hozam is elérhető.

Az OTP Bank szakértői szerint a megtakarítások kapcsán kétirányú folyamat zajlik hazánkban. Egyre többen fektetik be a pénzüket különböző megtakarítási termékekbe, de ezzel egy időben egyre többen tartják otthon a megtakarításaikat. A legfrisebb Öngondoskodási Index kutatás rámutatott, hogy a legtöbben váratlan helyzetre gyűjtenek és tartanak otthon készpénzt, de sokan vannak, akik szerint túl kicsi a rendelkezésükre álló összeg ahhoz, hogy befektessék. A tévhitek mellett az is látszik a kutatási eredményekből, hogy évről-évre egyre kevesebben terveznek előre.

„A legújabb felmérésünkből azt látjuk, hogy évről-évre csökken azoknak az aránya, akik legalább 1 vagy akár több évre előre terveznének. Az idei évre a magyarok mindössze ötöde készült pénzügyi tervvel, míg 5-10 évre, vagy ennél hosszabb időre már csak a válaszadók 3-5 százaléka tervez tudatosan. A tudatos tervezést sajnos az sem segíti, hogy a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (75%), sem otthon (41%) nem részesült pénzügyi oktatásban” – idézte a 2019-es Öngondoskodási Index eredményeit Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások igazgatója.

Hogyan legyünk tudatosabbak pénzügyeink terén?

Az első lépés a célok meghatározása. Ha ez megvan, fel kell mérni, mennyi pénzt tudunk félretenni a kijelölt célért, mennyi ideig és mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak vállalni a nagyobb nyereség reményében.

A pénzügyi tervezés következő lépése a megfelelő befektetési termék vagy portfólió kiválasztása. A piacon számtalan befektetési termék érhető el; betétek, állam- és értékpapírok, részvények, vagy az olyan adókímélő megtakarítási termékek, mint például a Tartós Befektetési Számla és a Nyugdíj-előtakarékossági Számla – csakhogy néhány példát említsünk. Ezek között egyedül nem feltétlen egyszerű eligazodni és megtalálni azt, amelyik optimális ahhoz, hogy elérjük az általunk kitűzött célt. Az OTP Bank szakértőinek tanácsa, hogy érdemes már kis összeggel is elkezdeni a rendszeres, hosszú távú megtakarítást. Erre például jó megoldás lehet a takarékszámla, amely kellően rugalmas megoldás ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan kéznél legyen.

Ha nagyobb összeg áll a rendelkezésünkre és hosszabb távú terveink vannak, mint például a gondtalan nyugdíjas élet megalapozása, akkor érdemes szakértő segítséget kérni a megfelelő befektetési termék megtalálásához. A célunk eléréséhez a legmegfelelőbb megtakarítási termék kiválasztásában az OTP Bank szakértő munkatársai segíthetnek a Kecskemét, Korona u. 2 és Szabadság tér 5. szám alatti bankfiókban. A személyes egyeztetésen túl már arra is van lehetőség, hogy otthonról, egyszerűen kiszámoljuk az OTP Bank Pénzügyi Tervezőjével, hogy havonta mennyit kell rendszeresen megtakarítanunk ahhoz, hogy elérjük az éppen aktuális célunkat. A tervező felméri céljainkat és kockázatvállalási hajlandóságunkat, és mindezek alapján bemutatja, hogy a céljaink eléréséhez milyen rövid-, közép- és hosszú távú befektetési lehetőségeket kínál az OTP Bank.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, további információt a https://azenjovom.otpbank.hu/ oldalon talál.

*Forrás: 2019-es OTP Öngondoskodási Index felmérés: bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Beteg gyerekeknek
Megnyitotta kapuit a Digitális Bátor Tábor
LABDARÚGÁS / 7 perce
Túl van az első meccsén a KTE
Szerdán Jászberényben játszotta első felkészülési mérkőzését az NB III. őszi rajtjára készülő KTE HUFBAU.
Gyász
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága férjem, szeretett édesapánk BAKOS BÉLA kecskeméti lakos, 85 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2020. július 7-én, 11.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DARÁNYI ALBERTNÉ Könyves Erzsébet a Kecskeméti Konzervgyár volt dolgozója kecskeméti lakos, 86. életévében, 2020. június 29-én, méltósággal viselt betegségben elhunyt. Temetése 2020. július 6-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH IMRE kecskeméti lakos, 78 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 9-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Feledni Téged nem lehet, Csak meg kell tanulni élni Nélküled." TÓT ZOLTÁN halálának egy éves évfordulóján. Soha nem feledünk! Szerető szüleid.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LACZAY TAMÁS erdőfelügyelő kecskeméti lakos, 2020. június 27-én életének 71. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2020. július 6-án, hétfőn 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben, a református vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Nem múlnak Ők el, akik szívünkben élnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS ANDRÁS kecskeméti lakos, 68 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. július 3-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Amilyen rövid volt az életed, most éppolyan keserű fájdalom nélküled." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA JÓZSEF gitáros kecskeméti lakos, 57 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 3-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Édesanyád és nevelőapád.
"Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek, ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÖRÖSMARTY LÁSZLÓ kerekegyházi lakos, 67 éves korában elhunyt. Temetése 2020. július 1-jén, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk KAKÓ JÁNOSNÉ Vasadi Balázs Julianna 2020. június 24-én, életének 92. évében Isten akaratában megnyugodva örök nyugovóra tért. Drága szerettünktől 2020. július 2-án, csütörtökön 10.00 órakor veszünk búcsút a lakiteleki Köztemetőben, református vallás szerint. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak a rokonoknak, barátoknak, szomszédoknak, ismerősöknek, akik SÁNDOR FERENCNÉ Benda Ilona temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Fájó szívvel tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KATONA JÁNOS kecskeméti lakos, 92 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 2-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. Mátrai Ildikó ~ Ferencz Ildikó egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Vízellátási és Csatornázási Tanszék oktatója 2020. június 22-én, 56 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. július 2-án 14 órakor veszünk búcsút a Véméndi temetőben. Gyászmiséjét 2020. julius 2-án 13 óra 15 perckor tartjuk. Drága emléke szívünkben él. Az elhunytat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem saját halottjának tekinti.
"Addig vagy boldog, míg van ki szeret, Aki a bajban megfogja a kezed, S hogy mily fontos is volt neked, Csak akkor tudod, ha már nincs veled." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKASINSZKY ISTVÁNNÉ Varga Margit kecskeméti lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 29-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. BACSA FERENC hetényegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 30-án, 15.00 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Vissza adom Uram bő ajándékodat Most, hogy végig jártam földi utamat. Szívetek ne fájjon soha érettem, Boldog voltam nagyon, míg köztetek éltem." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LACZKÓ JÓZSEF lajosmizsei lakos, életének 87. évében elhunyt. Drága halottunk hamvait 2020. június 26-án, 13.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a lajosmizsei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és fájdalmunban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, drága lelked nyugodjon békében." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁNDOR FERENCNÉ Benda Ilona helvéciai lakos, 94 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. június 26-án, 13.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy ZELENKA IGNÁC JÓZSEF kecskeméti (volt nyárlőrinci) lakos, 100 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 24-én, 10.00 órakor lesz a nyárlőrinci Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Minden külön értesítés helyett. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
Fájdalommal tudatjuk, hogy MÁTRAI LÁSZLÓ gépészmérnök, munkavédelmi szakmérnök, munkavédelmi igazságügyi szakértő 2020. június 15-én, életének 88. évében elhunyt. Hamvait 2020. június 30-án, 9.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyezzük örök nyugalomra. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RITTGASZER LÁSZLÓ ágasegyházi lakos, 58 éves korában elhunyt. Temetése 2020. június 24-én, 15.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Ha nem fújod el, maguktól is elalszanak a gyertyák. A tegnap elmúlt, a holnapot talán meg se tartják. Ha lépned kell, azt úgy is érzed itt benn. Mire vársz még? Ma történik minden." (The Grenma) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ERDŐS LÁSZLÓ Via Nouve Bt. cégvezetője kecskeméti lakos, 59 éves korában, 2020. június 14-én elhunyt. Temetése 2020. június 23-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
nyári munka / 23 perce
Akár 2 ezer forintot is kereshetnek óránként a diákmunkások
Fejlesztés / 40 perce
Több helyen bővítette a postai feldolgozást a Magyar Posta
Mozihír / 46 perce
Fiával együtt szerepel új filmjében Liam Neeson (videó)
kárpát expressz / 1 órája
Kelemen László: minden eszközzel segítjük a határon túli közösségeket (videó)
GALÉRIÁVAL / 1 órája
Fegyvert ragadtak az újoncok a kecskeméti bázison
Hraskó István
Lakberendezés / 1 órája
Így alakítsa ki hálószobáját, hogy az a nyugodt pihenés helyszíne legyen