kézilabda

2018.07.20. 12:33

Járdi Ádám célja egy szolgáltató kézilabda-szövetség kialakítása

Járdi Ádám lett a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség új elnöke. A 28 éves sportvezetővel azokról a célkitűzésekről is beszélgettünk, amiket szeretne megvalósítani a jövőben.

Tapodi Kálmán

Járdi Ádám elnöki programja már januárban elkészült

Forrás: Petőfi Népe

Baján tartotta egy hónapja a tisztújító közgyűlését a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség. A szavazásra jogosult 43 tagszervezet közül 36 képviseltette magát az ülésen, ahol Járdi Ádám kapta a többség bizalmát.

Járdi Ádám elnöki programja már januárban elkészült
Fotó: Petőfi Népe

– Nem egy hirtelen elhatározás volt, hogy pályázok a posztra – mondja Járdi Ádám.

– Már múlt év végén is többen megkerestek azzal, hogy támogatnának, ha indulnék az elnökségért. Alaposan átgondoltam mindent és az év elején eldöntöttem, hogy igent mondok a felkérésre. Tulajdonképpen az elnöki programom, amiről kikértem tapasztaltabb sportvezetők véleményét is, már januárban elkészült – mondta el Járdi Ádám, aki a versenybizottság vezetőjeként, korábban is aktív szereplője volt a megye kézilabda­életének.

– Hat éve dolgozik a szövetségben, de az életkora alapján még a pályán is bizonyíthatna…

– Az életemet valóban a kézilabda határozta meg kisgyermekkorom óta. Először a pálya mellől édesapámat figyelve, majd a pályán játékosként szívtam magamba ennek a sportágnak minden szépségét. Az aktív kézilabdát egy sérülés miatt korán abba kellett hagynom, azonban az évek alatt a kézilabda sportág minden szegmensében tapasztalatot szereztem: edzőként, versenybíróként, játékvezetőként, egyesületi elnökként és versenybizottsági elnökként. Rengeteg élmény és tapasztalat, melyet ennek a sportágnak köszönhetek. A megválasztásom miatt az EuroScale Kecskemét csapatának elnöki posztjáról lemondok, mert nem tartom etikusnak, hogy megyei elnökként klubvezető is legyek.

– Melyek a programjának kiemelt célkitűzései?

– A szövetség eddigi kissé kusza pénzügyi kultúrájának rendbetétele mellett, a „szolgáltató szövetség” megvalósítása az egyik fontos elem. Mindezzel az egyesületek életét szeretnénk megkönnyíteni minden területen.

– Konkrétan mivel tudnának segíteni?

– Egy olyan rendszer tervét alakítottuk ki, melyben helybe visszük a szolgáltatásokat. Az elmúlt évek tapasztalata alapján az év eleji roham alkalmával hatalmas segítséget jelentene, ha előre egyeztetett helyszíneken az egyesületek mindent el tudnának intézni. A komplex szolgáltatáscsomagban sportorvos és fotós is szerepel, így a kitelepülések alkalmával a sportolóról elkészített fénykép a rendszerben rögzítésre kerül, és míg a sportorvosi vizsgálat elkészül, addig már nyomtatásra is kerül sportorvosi karton és a játékengedélyek rögzítése is megkezdődik.

– A kézilabda egy dinamikusan fejlődő sportág. Mit tudnak tenni, hogy a megyei kézilabda se maradjon le az újdonságokról?

– A sportszakmai életben elengedhetetlen a fejlődés, ezért utánpótlásedzői képzéseket indítanánk több településen. Tematikus szakesték indítását is tervezzük például technikai vezetők, edzők számára, de sportfinanszírozással és a marketinggel is foglalkoznának. A médiakapcsolatokat is erősíteni akarjuk és szeretnénk elindítani a megye utánpótlásműhelyeit bemutató sorozatot. Megújul a szövetség honlapja, ahol mind az NB-s, mind a megyei bajnokságokról képes beszámolók készülnének.

A férfiaknál a Kiskunmajsai KC győzelmével zárult a megyei bajnokság rájátszása
Fotó: Petőfi Népe

– A közgyűlésen új elnökséget is választottak. Kik lettek a tagjai?

– A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében átalakulnak a megyei szövetségek. Több fontos változás közül az elnökség átalakul fellebbviteli bizottsággá, melynek tagjai: Demeter József (Kiskunhalasi UKSC), Lakatos Zoltán (Kiskunmajsai KC), Czérna János (Kiskőrösi NKSZSE), Isán András (Kiskunfélegyházi HTK).

– Jövőre jubilál a megyei szövetség. Vannak már tervek a megünneplésére?

– Szeretnénk méltóképpen megemlékezni arról, hogy hatvan éve, 1959 novemberében alakult meg a Bács-Kiskun Megyei Kézilabda Szövetség. Tervezünk egy programsorozatot, melyben szerepel egy könyv megjelentetése, egy kiállítás és egy kézilabda-­emléktorna.

A másodikok is magasabb osztályba léptek

Rekordszámú nevezést adtak be a Nemzeti Bajnokság (NB) különböző csoportjaiba a Bács-Kiskun megyei egyesületek. Az előző szezon az NB II.-ben ötödik helyen végző Lajosmizsei UKC női csapata nem adta be a nevezését. A férfiaknál a megyei rájátszást megnyerő Kiskunmajsai KC mellett, az ezüstérmes KIKI Sport is besorolást nyert a magasabb osztályba. A nőknél a megyei bajnokság második helyezettje, a Bácsalmási PVSE is az NB II.-ben szerepelhet. Bács-Kiskun megye NB-s kézilabdacsapatai: NB I. B férfi, Kelet: Kecskeméti TE, Mizse KC, NB I. B női, Kelet: Kecskeméti NKSE, NB II. férfi, Délnyugat: Kalocsai KC, Bajai KSE, Kiskőrös KSK, Kiskunhalas UKSC, NB II. férfi, Délkelet: Kiskunmajsai KC, NB II. férfi, Dél: Kiskunfélegyházi HTK, KIKI Sport, NB II. női, Délkelet: Bácsalmási PVSE.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!