cselgáncs

2021.03.12. 09:16

Az ország negyedik legjobb klubja a bajai

A Mogyi Bajai Judo Klub az ország negyedik leg­eredményesebb egyesülete. Minden korosztályban vannak olyan reménységeik, akik feljuthatnak válogatott vagy komoly nemzetközi versenyekre. Jelen pillanatban nyolcvan aktív versenyzőjük van és még ugyanennyi olyan cselgáncsozó, akit nem tudnak beszólítani a szigorítások miatt. A klub edzőjével, Andrási Barnával beszélgettünk a jelen­legi helyzetről és a klub terveiről.

Márton Anna

Ügyesek a Sugó-parti dzsúdósok, és a lelkesedés sem hiányzik

Fotó: Márton Anna

Ebben a mögöttünk álló – és mindmáig tartó – nehéz időszakban, amikor rengeteg versenyt töröltek, és az elmúlt év végén csak az országos bajnokságokat rendezték meg, a Mogyi Bajai Judo Klub az ország negyedik legeredményesebb egyesülete lett, nemcsak hazai porondon, hanem a nemzetközi versenyeket is tekintve. Jelen pillanatban 80 aktív tagja van a klubnak és még ugyanennyi olyan cselgáncsozó van, akit nem tudnak beszólítani a szigorítások miatt. Ráadásul mindegyik korosztályban vannak reménységeik, akikre nagy sikerek várhatnak a jövőben. Andrási Barna, a Mogyi Bajai Judo Klub egyik edzője a jelenlegi helyzetről és a klub terveiről számolt be hírportálunknak.

– Ha az összes versenyt, tehát a diákversenyeket és a nemzetközi versenyeket is nézzük, akkor az eredményeinkkel országosan a negyedik helyen állunk. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon nagy dolog és joggal ad okot büszkeségre. Az előző évben nagy önbizalommal kezdtük az évet. Nagyon jól sikerült a toborzásunk, közel hetven gyermeket sikerült beszólítani a dzsúdótermünkbe, zömmel tíz év alattiakról van szó. Ám aztán sajnos, a pandémiás helyzet és a szigorítások miatt, őket október végétől haza kellett küldenünk és manapság csak a versenyzőcsoportok edzhetnek. Egyébként a tízéves korosztály életkor tekintetében a legkisebb, amellyel dolgozunk. Éppen azért, mert ők az a korosztály, amely már versenyen is indulhat – számolt be a közelmúltról Andrási Barna.

Az egyesület február 22-én csatlakozott a parasport napjához, Csete Margit edző vezetésével.

– A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) által meghirdetett Lélek Mozgató rendezvényhez csatlakoztunk. Ebben a Bajai EGYMI Értelmileg Akadályozottak iskolája tanulóival közösen vettek részt a gyerekeink, Csete Margit edzőnk vezetésével. A rendezvény nagy élmény volt az azon részt vevő sportolóknak és az edzőknek, pedagógusoknak egyaránt. De különösen a részt vevő gyerekeknek

– mondta Andrási Barna.

A tavalyi évben a klub egyik nagy reménysége, Szigetvári Mercédesz az U23-as korosztályban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Emellett az országos bajnokságokon is minden korosztályban érmes helyezéseket tudtak szerezni a klub versenyzői. Tavaly még Knetig Emőke is indult nemzetközi versenyeken és pontszerző helyen végzett. Idén úgy tűnik, hogy csak a felnőttversenyeket szervezik meg nemzetközi viszonylatban, hiszen az olimpiai kvalifikáció időszakát éljük. Szigetvári Mercédesz jelenleg a 35. helyen van a világranglistán, egy éremre és egy pontszerző helyre lenne szüksége egy Grand Slam-versenyen ahhoz, hogy Tokióra kvalifikálja magát. Az edző szerint még távol van ettől a bajai 22 éves versenyző, bár minden megtörténhet. A realitás azt mutatja, hogy a párizsi olimpia lehet a reális célkitűzés a fiatal bajai cselgáncsozó számára, az lehet az a világverseny, amelyen eséllyel is szerepelhet. Knetig Emőke az orvosi tanulmányai mellett űzi az élsportot, olyan szinten, hogy több felnőtt-Európa-kupa érme is van.

– Legutóbb Prágából tért haza, onnan sajnos egy sérüléssel. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez egy hosszadalmas felépülés lesz, hiszen bordasérülést szenvedett. Három versenyzőnk volt Prágában, az Európa Open versenyen, ahol Szigetvári Mercédesz az 5., Knetig Emőke pedig a 7. helyen végzett, de sajnos a sérülése miatt a vigaszágas meccsekre már nem is tudott kiállni. Egy fiatal versenyző, az egyik gyermekem, Andrási Márton egy győzelem és egy vereséggel búcsúzott, de ő még junior­korú. Ám mivel nincs ilyen korosztályú nemzetközi lehetőség, az edzője úgy gondolta, hogy elindítja már a felnőttek között. Még van ideje beleerősödni a felnőtt korosztályba – utalt Andrási Barna a legutóbbi nemzetközi versenyen elért eredményeikre.

– Szerintem a jövőt illetően a legfontosabb, hogy újra elkezdődjön egy alulról induló építkezés. Én azt látom a leginkább aggasztónak, hogy nem látom biztosítva, meglesz-e a 2022-es évben a piramis alapja, a tízéves korosztály, hiszen jelenleg nem szólíthatjuk be őket az edzésekre. Amikor majd elkezdődik a versenyszezon, akkor kit fogunk elindítani ebben a korosztályban? Ettől az évtől azt várom, hogy megszűnik ez a nehéz időszak és újra elkezdhetjük építeni az alapokat nagyon sok gyermekkel. Minden korosztályban vannak reménységeink, akik feljuthatnak a válogatottba, vagy kijuthatnak komoly nemzetközi versenyekre. A legfontosabb most az, hogy a klubunk visszaálljon arra a megszokott kerékvágásra, amikor napi szinten közel 150 gyerek jön be a csarnokba – részletezte az edző.

A klubnál már nagyon várják, hogy végre a tíz év alatti korosztály is visszatérhessen, ráadásul nem is csak a saját érdekeiket nézik. Az edző úgy gondolja, hogy olyan mozgáslehetőségről maradnak le a gyerekek, ami nagyon értékes a személyiségük fejlesztésében.

– Hiszen a cselgáncsedzésen a gyerek nem csak fegyelmet és koordinációt, erőt kap, ugyanis ez a sportág, a hagyományaival együtt, a gyerek egész személyiségének tud nagyon sokat adni. Ezért is szeretik a szülők a dzsúdóedzéseket Baján, mert azt érzik, hogy nemcsak megizzad a gyerek edzésen, hanem egy jó család tagja is – zárta gondolatait Andrási Barna, a Mogyi Bajai Judo Klub egyik edzője.

Ügyesek a Sugó-parti dzsúdósok, és a lelkesedés sem hiányzik
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!