2018.02.12. 14:35
Száznál több párlatról mondtak véleményt
Kávé-, uborka-, sárgarépa- és sonkatökpárlat is előkerült a hétvégi kolbászfesztiválhoz kapcsolódó pálinkaversenyen. Ennek eredményeit már a rendezvény előestéjén kihirdették a szervezők a Turisztikai Központban megrendezett záróeseményen, amire jó szokásukat ápolva ismét megérkeztek a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend tagjai.
Neves bírálók, az ország számos tájáról érkezett pálinkamesterek ízleltek és minősítették az italokat. Lakatos Márton zsűrielnök, a Madarasi Pálinkaház tulajdonos-ügyvezetője értékelésében hangsúlyozta: minden párlatot két asztalnál bíráltak, jelentős eltérés esetén – ilyen mintegy 20 esetben fordult elő – harmadik asztal is kóstolt. Huszonhét személy 103 párlattal nevezett, 20 párlat maradt minősítés nélkül, 20 bronz, 36 ezüst és 27 arany oklevél kiadásáról határoztak, a fődíjakról a legmagasabb pontszámot elért aranyérmesek közül választották ki, nyílt szavazással.
– Egyre jobbak a pálinkák. Ha az öt évvel ezelőtti átlagot hármasra osztályoznánk, akkor ma már az ötöshöz közelít a mezőny. Pálinkát csak gyümölcsből lehet főzni, de akadt néhány különlegesség, amit párlatként értékelhettünk – összegezte tapasztalatait Lakatos Márton. Azt is elárulta, hogy életében először találkozott uborkapárlattal, ami kellemes meglepetésként érte, tökéletes volt ízében és illatában is.
A díjazottak: Bácska aranypálinkája:
Zoran Varadjanin (körte),
Bácska ezüstpálinkája: Muth József (ringlószilva),
Bácska bronzpálinkája: Margan Plus (bánáti alma),
Különdíj: Dankó Géza (meggy).