kecskemét

2018.03.10. 13:00

65 éve kezdte meg működését a Honvédkórház

1953-ban adták át Kecs­kemé­ten a 9. számú Honvéd­kórházat. Az idők folyamán sokat változott, itt épült meg a korszak egyik legmodernebb barokamrája. Jelenleg az intézmény szakemberei a katonai pilóták és a polgári gépek pilótáinak repülő­orvosi, valamint a tartalékosok általános alkalmassági vizsgálatát is elvégzik, emellett a civileknek járóbeteg-szakrendelés is van. Pénteken ünnepelték az elindulás 65. évfordulóját.

Hraskó István

Kecskemét

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Bús Csaba

Pénteken ünnepélyes állománygyűlést rendeztek az egykori Honvédkórház felavatásának 65. évfordulója alkalmából, a ma már Repülőorvosi, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézetben (RAVGYI). Az ünnepélyes eseményen részt vett Kun Szabó István vezérőrnagy, az MH Egészségügyi Központ parancsnoka, Farkas Bertalan, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is.

– Különösen jelentős a katonai és polgári repüléshez kapcsolódó, itt felhalmozódott speciális orvosi szaktudás, amely nem csupán hazai, de nemzetközi viszonylatban is jegyzett és elismert. A pilótajelöltek, -növendékek és gyakorló pilóták számára alapvetően meghatározóak az itt végzett vizsgálatok, vágyott életpályák szökkennek szárba vagy törnek össze általuk, tehát vitathatatlanul óriási felelősség hárul az e területen tevékenykedő szakszemélyzetre – hangsúlyozta Kun Szabó István.

– A RAVGYI feladatköre ma három nagy részből tevődik össze, amelyből kettő katonai vonatkozású – mondta el lapunknak dr. Lengyel Attila orvos ezredes, az intézet vezetője. – Itt történik a hajózójelöltek és az aktív pilóták repülőorvosi alkalmassági vizsgálata, amely rendkívül összetett munka, és csak egyik részét jelenti a már majdnem 40 éves barokamrában végzett vizsgálat, ahol légritkított teret tudnak előállítani, ezzel szimulálva az alacsony véroxigénszinttel, hipoxiával járó állapotot. Emellett belgyógyászati, sebészeti, szemészeti, fül-orr-gégészeti, fogászati és laboratóriumi vizsgálatok is várnak a hajózókra. 2013 februárjától szintén a RAVGYI foglalkozik a honvédek, a katonai szolgálatra, honvéd tisztjelöltnek, altisztjelöltnek vagy önkéntes tartalékos katonának jelentkezők egy részének általános katonai alkalmassági vizsgálatával is. Eddig éves szinten 10–12 ezer általános vizsgálat volt jellemző, ez várhatóan 15–18 ezerre nő, és az eddigi 1700 helyett 2500 repülőorvosival kell számolniuk. A növekvő munkaterhet belső munkaszervezéssel egyelőre még kezelni tudja az intézet – tette hozzá Lengyel Attila.

Az ünnepi műsort a Honvéd Férfikar adta
Forrás: Petőfi Népe | Fotós: Bús Csaba

Magas szintű járóbeteg-szakellátás, nem csak katonák számára

A RAVGYI-ban magas színvonalú járóbeteg-szakellátás, diagnosztika és egynapos sebészet is van, nemcsak a hivatásos, szerződéses, önkéntes tartalékos és nyugállományú katonáknak és igényjogosult családtagjaiknak, hiszen a RAVGYI-hoz területi ellátási kötelezettség alapján 25 ezer fő tartozik Kecskemé­ten. Akkreditált

repülőorvosi központként pedig valamennyi polgári repülő-­egészségügyi osztályban a civil repülőszemélyzet és kabinszemélyzet repülő­orvosi vizsgálata és szakszolgálati orvosi engedélyének kiadása is itt zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!