CSIKÉRIA

2020.01.23. 17:34

Alagúton és a kerítéshez támasztott létrákon próbálnak bejutni a migránsok

Harminchét méter hosszú alagutat ástak a migránsok Csikéria külterületén az ideiglenes biztonsági határzár alatt. Az alagutat kedden nem sokkal dél után fedezte fel egy kutyavezető járőr alig 15 méterre egy másik alagúttól, amit még tavaly ősszel találtak a rendőrök.

Pozsgai Ákos

Növekszik a migrációs nyomás a magyar-szerb határ Bács-Kiskun és Csongrád megyei szakaszán, rövid időn belül a második alagutat leplezték le a határon szolgálatot teljesítő rendőrök. Csütörtök délelőtt a sajtó munkatársainak megmutatta a rendőrség a kedden Csikéria közelében megtalált alagutat. A vájatot az egyenruhások egy nappal azután fedeztek fel, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a fokozódó migránsválság miatt az innen 15 kilométerre lévő Bácsalmáson országos főkapitányi értekezletet tartott a rendőri vezetőknek.

A helyszínen jól látható volt, hogy az alagutat alig 15 méterre találták egy korábbi nyílástól, amit tavaly októberben észleltek az egyenruhások. Azt az alagutat betonnal öntötték be, így mivel nem tudták áttörni, vélhetően azért folytatták az ásást másik irányba a migránsok. Az 50 centiméter átmérőjű nyílás, amibe egy kisebb méretű ember fér el, átvezet a határ szerb oldalára. A rendőrség közlése szerint a jelenlegi adatok alapján az ideiglenes biztonsági határzár alatt ásott mostani alagúton sem juthattak át migránsok, mert a befejezését követően rövid időn belül észlelték az alagutat a rendőrök.

Tavaly ősszel a Csongrád megyei Ásotthalom közelében is találtak a déli határszakaszon egy alagutat, a mostanihoz hasonlóan a belső támasztószerkezet nélküli járatokat a rendőrök szerint kézzel ásták ki, a be- és kijáratukat pedig növényzettel takarták el.

Mivel egyre több migráns érkezik, illetve kísérel meg bejutni Magyarország területére különféle módszerekkel: a kerítés alá ásott alagutakon, a kerítésen létrán átmászva, vízi úton, leplombált kamionokban, a magyar hatóságok éjjellátó és hőérzékelő rendszerekkel, drónokkal és helikopterekkel vigyázzák az államhatárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!