a legveszélyesebb misszió

2017.09.06. 06:41

Az ENSZ BT szankciókat vezetett be a mali békemegállapodás megsértői ellen

Befagyasztják a vagyonukat, utazási korlátozással sújtják vagy szankciós listára kerülnek azok, akik akik Maliban megsértik a két évvel ezelőtt kötött békemegállapodást vagy gyerekeket verbuválnak katonáknak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag fogadott el kedden határozatot, azok ellen, akik Maliban megsértik a két évvel ezelőtt kötött békemegállapodást vagy meghiúsítják a végrehajtását, illetve akadályozzák a segélyszállítmányok eljuttatását a rászorulókhoz, emberi jogsértéseket követnek el.

A Franciaország által kezdeményezet határozat értelmében szankciós listára kerülnek az ilyen természetes vagy jogi személyek, befagyasztják a vagyonukat és utazási korlátozással sújtják őket. Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet szerint a határozat elrettentő erejű üzenet azoknak, akik még mindig nem tették le a fegyvert és akadályozzák a béke megteremtését az afrikai országban.

Mali északi része 2012-ben katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték a szélsőséges fegyvereseket. A kormány és a szakadár csoportok között 2015-ben kötött megállapodás és az ENSZ-békefenntartók missziójának (Minusma) jelenléte ellenére a térség továbbra sem biztonságos. A Minusma a világszervezet legveszélyesebb missziója, eddig csaknem száz kéksisakos vesztette életét Maliban. Augusztus közepén legkevesebb tizenkilenc ember halt meg a Minusma elleni támadásban, és kedden – aznap, amikor a BT elfogadta a határozatot – két békefenntartó halt meg, ketten pedig súlyosan megsebesültek a konvojuk elleni aknatámadásban az északi Kidal régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában