Kutatás

2022.03.30. 10:50

A Fidesz győzelmét jósolja a Medián

128 mandátumot jósol a Medián a Fidesz–KDNP-nek, 71-et az ellenzéki közös listának, a kormánypártok 50, a baloldal 40 százalékra mért támogatottsága mellett – derült ki a Hvg.hu-n megjelent kutatásból.

A Medián március végén készült felmérése szerint a kampány hajrájában a kormánypárt megerősítette a már február végén tapasztalt fölényét: bő egy héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 40 százalékának, a választani tudó szavazók 50 százalékának a támogatását élvezi.

A tapasztalatok szerint a várható tényleges szavazatarányokat az utóbbi szokta a legjobban közelíteni, ezért a Medián mandátumbecslése a választani tudók szavazatmegoszlásán alapul.

Mint írják, mindez jelentős mozgósítottság mellett következett be, hiszen a februári 75 százalék után most már a megkérdezettek 80 százaléka állította, hogy április 3-án biztosan elmegy szavazni.

Ez – bár az ilyen „ígéretek” többnyire felülbecslik a majdani valóságot – akár rekordrészvételt is jelezhet.

A Medián felhívja a figyelmet arra, hogy túl sok tartaléka ezek után egyik politikai erőnek sem lehet, mégis érdemes figyelmet fordítani azokra, akik biztos szavazónak mondják magukat, viszont nem tudják vagy nem akarják megmondani, kire fognak voksolni. Ez a 12 százalékot kitevő szavazóközönség szinte pontosan három részre osztható: egyharmaduk kormányváltást, másik harmaduk a kormány maradását óhajtja, a többiek pedig ebben a kérdésben sem tudnak dönteni.

Ennek alapján a bizonytalannak vagy rejtőzködőnek nevezett csoport esetleges utolsó pillanatban bekövetkező döntése sem billentené el a választás kimenetelét az ellenzék javára.

A Medián felméréséből kiderül, a lakosság kétharmada, de még az ellenzéki szavazók egyharmada is a Fidesz győzelmére számít. Látványos, hogy mostanra nemcsak a Fidesz–KDNP többsége, de az ország települési megosztottsága is megszilárdult: a kormánypárt–ellenzék szavazatarány Budapesten 27:45, vidéken viszont 43:29, sőt a községekben 50:26.

Nehéz lenne kétségbe vonni, hogy a Fidesz pozícióját a háborútól való félelem is erősítette, mindenesetre a jelek szerint Orbán Viktor rövid bizonytalankodás után hatékonyabban építette be kampányába az emberek biztonság- és stabilitásigényét, mint az ellenzék – állapítja meg a Medián.

A válaszokból az is kiolvasható, hogy a Fidesz szavazótáborának többsége jogosnak tekinti Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Forrás: Medián

Borítókép: Leadják az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatait Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. március 29-én (MTI/Veres Nándor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!