Mindig van új lehetőség

A lehetőségek ismerete sokat segíthet abban, hogy jó munkahelyet találjunk, illetve olyan képzéseken vehessünk részt, amelyek munkahelyhez segítenek..

Galambos Sándor

A Kecskeméti Jóléti Egyesület új programba kezdett: hajléktalanokat segít munkahelyhez. Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) 27 millió forinttal támogatja a kezdeményezést. A program kétéves: az első évben az alapítvány támogatásából finanszírozhatják a feladat elvégzését, ám a második évben önfenntartóvá kell válniuk.
A munka: táska- és terítőkészítés. A szükséges alapanyagot Huszár Tamás városföldi divatáru- készítő biztosítja az egyesület részére. A vállalkozó a piackutatást és a kész termékek értékesítését is vállalta.

Tíz hajléktalan foglalkoztatását kezdték el: a hét aszszony és három férfi április 1-jén jelentkezett munkára. Bruttó 80 ezer forint a fizetésük. Ezenkívül kapnak munkaruhát, buszbérletet a helyi járatokra, havonta ötezer forint értékű étkezési jegyet és 10 ezer forint rendszeres albérleti hozzájárulást.
– A hajléktalanok, a kiszolgáltatott helyzetben élők gondjainak egy része tájékozatlanságukból ered. A legtöbbjük nem ismeri azokat a lehetőségeket, fórumokat, amelyek felkeresve segítséget kaphatna – állítja Kalló Julianna szociális koordinátor. – Az előkészületi időszakban ezért a rendelkezésünkre álló összes lehetőséget felhasználtuk az általunk kínált munkalehetőség megismertetésére.

Felkerestük a Hírös Diák és a Táncsics utcai hajléktalanszállók lakóit és a közterületeken élőket. Tájékoztatókat tartottunk a munkavállalás lehetőségéről és a programban való részvétel feltételeiről. Szórólapokon és faliújságokon is próbáltuk megszólítani az érdekelteket, de tapasztalataink szerint a személyes beszélgetések voltak a leghatékonyabbak. A munkára jelentkezettek közül kivétel nélkül mindenki így értesült a lehetőségről.

Különösebb szakértelmet nem igénylő, könnyen megtanulható munkát kínáltak számukra. Fizikai és mentális állapotfelmérést követően pszichológus, üzemorvos, munkavállalási tanácsadó és szociális munkások segítségével választották ki azokat, akikkel szerződést kötöttek.
– Jelenleg a betanítást végezzük – tette hozzá Kalló Julianna. – Kommunikációs tréningeket tartunk, géptan, anyag- és termékismereti előadásokat, tűz- és balesetvédelmi oktatásokat szervezünk. Terveink szerint júliusban jelenünk meg a piacon. Viszonylag kedvező árral tudunk kalkulálni. Termékeink a kiskereskedelmi forgalomban is kaphatók lesznek, de elsősorban a nagy áruházláncok megrendelésére számítunk, mert a nejlonszatyrokat rövidesen kitiltják a forgalomból

Többéves hagyomány, hogy tavasszal és ősszel állásbörzék sora kínál lehetőséget a végzős hallgatók számára. 2007 őszén egy új típusú állásbörze jelent meg a hazai piacon: az OKKN a külföldi, integrált állásbörzék mintájára jött létre.

A rendezvényen különböző „Terek” segítik az eligazodást. Az ÁllásTéren a hazai állásajánlatok mellett nemzetközi lehetőségek is várják a karrierjüket külföldön elképzelő, diplomás munkavállalókat. Azoknak pedig, akik még szeretnének továbbtanulni, számtalan képzési ajánlatot vonultat fel a KépzésTér, ahol a hazai felsőoktatási intézmények, nyelviskolák, OKJ-s képesítést kínáló vállalkozások képzései mellett várhatóan már tíz külföldi egyetem ajánlataiból is válogathatnak az érdeklődők.

A kétnapos rendezvényen számos, az álláskeresést, karrierépítést segítő szakmai programon vehetnek részt a vendégek.

Lesz tanácsadás az EU-s munkavállalással kapcsolatban, angol és magyar nyelvű önéletrajzírás, próbainterjúk, próba AC-k, személyre szabott karrier-tanácsadás, grafológiai elemzés, interaktív előadások a diplomák értékéről, a pályamódosításról, a távmunka-lehetőségekről, a munkajogi kérdésekről, az önmenedzselésről, a pályaválasztásról.

A programok részletes ismertetői már megtekinthetők a www.hvgallasborze.hu/latogatoknak oldalon. Az internetes oldal az új információk beérkezésével párhuzamosan folyamatosan frissül. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!