Ország-világ

2020.07.12. 21:21

Andrzej Duda vezet az első exit poll felmérések szerint a lengyel elnökválasztáson

Nemrégen zártak az urnák a választás második fordulójában.

Krakkó, 2020. július 12. Andrzej Duda lengyel államfõ, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje úságíróknak nyilatkozik, miután leadta szavazatát a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én. Andrzej Duda a szavazatok 43,5 százalékával megnyerte a lengyel elnökválasztás június 28-án tartott elsõ fordulóját, a második fordulóban ellenfele Rafal Trzaskowski varsói fõpolgármester, a fõ ellenzéki erõ, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltje. MTI/AP/Czarek Sokolowski

Forrás: MTI / AP / Czarek Sokolowski

Fotó: Czarek Sokolowski

A felmérések szerint Duda a szavazatok 50,4 százalékát szerezte meg kihívójával, Trzaskowskival szemben, aki a voksok 49,6 százalékát tudhatja magáénak.

Soká éljen Lengyelország! Hetven százalékos részvételi aránnyal győzni az elnökválasztáson valami hihetetlen. Meghatódtam. Köszönöm honfitársaim

- hangoztatta Duda a fővárostól, Varsótól 60 kilométerre északra található Pultusk városában egy rendezvényen a támogatói előtt, miután az exit pollt közzé tették.

A hivatalban lévő elnök a kihívójának, Trzaskowskinak is gratulált az eredményéhez

Mondtuk, hogy szoros lesz és az is lett. Meggyőződésem azonban, hogy győzni fogunk

- jelentette ki Trzaskowski Varsóban nyilatkozva. Hozzátette, hogy most pontosan meg kell számolni a leadott szavazatokat.

Az Ipsos közvéleménykutató-cég szerint a választói részvétel várhatóan elérte a 68,8 százalékot.

Az Ipsos által készített exit poll hibahatára 2 százalékpont. A szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló előrejelzést mintegy ötszáz szavazóhelyiségben végezték el.

Az első hivatalos eredmények a lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint legkorábban hétfőn este, vagy keddre virradóra várhatók.

A június 28-i első fordulóban Duda a szavazatok 43,5 százalékát kapta, míg Trzaskowskit a szavazók 30,5 százaléka támogatta.

Megfigyelők számítottak arra, hogy a második fordulóban szoros lesz az eredmény, a két politikus ugyanis kilenc másik jelöltet szorított ki a versenyből, és számíthattak az ő támogatóik szavazatára is.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje újságíróknak nyilatkozik, miután leadta szavazatát a lengyel elnökválasztás második fordulójában Krakkóban 2020. július 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában