Terrorgyanú

2018.06.13. 17:00

Veszélyes méreg birtoklása miatt vettek őrizetbe egy tunéziai férfit Németországban

Veszélyes anyag birtoklásának és terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt őrizetbe vettek egy tunéziai férfit a németországi Kölnben, szerdai sajtóértesülések szerint lakásában a világ egyik legveszélyesebb mérgeként számon tartott anyagot, ricint találtak.

A 29 éves férfit kedden vették őrizetbe otthonában feleségével együtt. Az ügyet szerdán magához vonta a szövetségi legfőbb ügyészség, mert egyelőre nem lehet kizárni, hogy a férfi terrorcselekményre készült. Államellenes súlyos bűncselekmény előkészítésének kezdeti gyanúja miatt indítottak eljárást ellene – mondta az ügyészség egyik szóvivője német hírportálok beszámolói szerint.

A Kölner Stadt-Anzeiger című lap értesülését megerősítve azt is közölték, hogy ricint tartalmazó anyagot találtak a lakásán, ezért a háborús fegyverek ellenőrzéséről szóló törvény megsértésének alapos gyanúja miatt is eljárást indítottak a gyanúsított ellen, és előzetes letartóztatásba helyezték.

A ricin a ricinus növény magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, biológiai fegyverek hagyományos hatóanyaga.

A Kölner Stadt-Anzeiger hírportálján közölt beszámoló szerint a tunéziai férfi 2016 novemberében érkezett Németországba. Rendőrségi ügye eddig nem volt. Azért került a hatóságok látókörébe, mert értesülést szereztek arról, hogy nagy mennyiségű veszélyes anyagot szerzett, és tárol az otthonában. Megfigyelés alá vették, majd kedd este egy terrorelhárító egység lecsapott a négygyermekes házaspár lakására. A gyanúsított német feleségét időközben elengedték.

A lap értesülése szerint a férfi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa, hazájában is radikális iszlamistaként tartották számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában