első a biztonság

2018.06.14. 13:45

Veszélyes gyerekjátékokat vontak ki a forgalomból

A fogyasztóvédelmi hatóság 38 gyerekgondozási cikket, játékot, etetőszéket vont ki a forgalomból, húszat pedig a vásárlóktól is visszahívott.

Forrás: Shutterstock

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint a most megvizsgált 10 etetőszékből három, a 8 bébikompból kettő nem teljesítette az előírt követelményeket. A játékok esetében az 5 tricikliből négy, a 10 játékrollerből hat, a 25 lábbal hajtható kismotorból öt, a 20 játszószőnyegből öt, a 20 plüssjátékból pedig 13 esetében találtak kockázatot.

A vizsgált etetőszékek esetében egyrészt a stabilitás nem bizonyult megfelelőnek, másrészt a termékek szerkezeti felépítésében is találtak balesetveszélyes elemeket: a nem megfelelő méretű lyukak, rések, nyílások sérülést, ujjtörést okozhatnak.

A játékjárművek ellenőrzése során főként a termékek stabilitását, a kormányszerkezetek kialakítását, a kormánycsövek szilárdságát, a kerekek méretét, a hegyes, éles elemeket, szerkezeti kialakításokat kifogásolták.

A játszószőnyegek és plüssjátékok esetében a leszakítható kisméretű alkatrészek okozta fulladásveszély miatt vontak ki több terméket is a forgalomból. A veszélyesnek bizonyult típusok tételes listája a kormányzati honlapon elérhető – írták.

Hangsúlyozták, az ITM a jövőben is aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel járul hozzá a családok védelméhez és a gyermekek biztonságához.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában