uniós költségvetés

2020.12.03. 21:20

Varsó elárulta: ezekkel a feltételekkel állnának el a vétótól

Brüsszelnek garanciát kell adnia arra, hogy valóban „csak” az EU-költségvetés és a járvány miatti mentőalap forrásainak védelmére használja a feltételrendszert.

A Reuters hírügynökség megszólaltatta Lengyelország miniszterelnök-helyettesét, aki csütörtök este elárulta:

Lengyelország azt kéri az EU-tól, hogy a jogállamisági mechanizmus mellé csatoljanak egy jogilag kötelező erejű értelmező anyagot. Amennyiben a dokumentum zöld jelzést kap az országvezetők jövő heti uniós csúcstalálkozóján, Varsó feladja a költségvetési vétóját.

írja a Magyar Nemzet.

Jarosław Gowin szerint a lengyelek amiatt készek a kompromisszumra, mert a keretköltségvetési alku híján életbe lépendő vészforgatókönyvvel anyagilag igencsak rosszul járnának. Utóbbiról itt írtunk.

Gowin azt nem árulta el, hogy Magyarországnak is megfelelő lenne-e a lengyel kompromisszum. Orbán Viktor magyar, illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök mindenesetre épp egy hete arról állapodtak meg Budapesten, hogy csakis olyan alkut fogadnak el, amely mindkét ország érdekeinek megfelel.

A lengyel miniszter szerint a kilátásba helyezett, értelmező dokumentumban

Brüsszelnek garanciát kell adnia arra, hogy valóban „csak” az EU-költségvetés és a járvány miatti mentőalap forrásainak védelmére használja a feltételrendszert, az semmilyen politikai nyomást nem helyez majd az EU-országokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában