biztosjelölti meghallgatás

2019.11.14. 09:40

Várhelyi Olivér: az EU-nak fel kell készülnie új tagországok befogadására

Nem kell választani a nemzeti és az európai uniós érdekek között, a közös jóért kell dolgozni, miután a végső cél egy erős és sikeres közösség megteremtése – jelentette ki csütörtöki európai parlamenti meghallgatásán az uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér.

European Union commissioner-designate for Neighbourhood and Enlargement, Hungary's Oliver Varhelyi attends a hearing before the European Parliament in Brussels on Novembre 14, 2019. - Varhelyi and two other commissioners-designate are facing three-hour hearings today as MEPs will examine whether they are qualified to be Members of the College of Commissioners, to carry out their assigned duties and to deliver on the programme that EU President-elect presented to MEPs in July. (Photo by JOHN THYS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: John Thys

A külügyi szakbizottság brüsszeli ülésén a bővítési és szomszédságpolitikai biztos posztjára jelölt magyar diplomata elmondta, hogy bővítési és szomszédságpolitikai biztosként híd szerepet kívánna betölteni a legfőbb uniós intézmények, illetve a környező országok között.

Hangsúlyozta, hogy az EU számára stratégiai fontossággal bír szomszédjainak helyzete, fontos cél egyebek mellett a szomszédos térségek stabilitásának, biztonságának és jólétének biztosítása, a fejlettségbeli különbségek mérséklése. Hozzátette, eltérő célokra és megközelítésekre van szükség a különböző partnerországok esetén, nem lehet egységes sémát alkalmazni.

Folytatni kell a Nyugat-Balkán EU-s integrációját

Minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalást Albániával és Észak-Macedóniával, az Európai Unió hitelessége forog kockán, a feltételeket teljesítő államok előtt meg kell nyitni az integráció útját – mondta a meghallgatáson Várhelyi Olivér. A elmondta, az EU-nak fel kell készülnie új tagországok befogadására, amennyiben azok eleget tesznek a feltételeknek, de a csatlakozási tárgyalások hatékonyságát is növelni kell.

A bővítési és szomszédságpolitikai uniós biztosnak jelölt Várhelyi Olivér az Európai Parlament (EP) külügyi szakbizottságának meghallgatásán Brüsszelben 2019. november 14-én.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA

Kiemelte, kinevezése esetén azon fog dolgozni, hogy jövőre sikerüljön lezárni a szerb és a koszovói kormány közötti párbeszédet.

A Nyugat-Balkán integráns része Európának, a csatlakozási perspektíva fenntartása a közösségnek is érdeke, fenn kell tartani és gyorsítani kell az érintett országok haladását a reformfolyamatban, odafigyelve a jogállamiság, a demokrácia és a gazdasági fejlődés szempontjaira – közölte. Emellett azon véleményének adott hangot, hogy nem kell választani az Európai Unió mélyítése és szélesítése között.

Erősíteni kell a migrációs együttműködést

Az együttműködés jelentős erősítésére van szükség a déli partnerállamokkal mások mellett a migráció területén is, miközben támogatni kell a térség biztonságát, stabilitását és jólétét – jelentette ki csütörtöki európai parlamenti meghallgatásán a magyar biztosjelölt példaként.

Várhelyi Olivér ezen belül az illegális bevándorlás megfékezését, az embercsempész-hálózatok felszámolását, a határvédelem támogatását, az illegális bevándorlók visszaküldésének növelését és a kölcsönösen előnyös legális migrációs programokat említette.

Meg kell újítani a partnerségünket a déli szomszédokkal a „többet többért” elv alapján, az érintett államok gazdasági és demokratikus fejlődésére is fókuszálva – mondta angolul és franciául előadott nyitóbeszédében.

Beszélt emellett arról is, hogy támogatni kell a menekültek önkéntes és biztonságos visszatérését Szíriába, amikor adottak a feltételek, valamint javítani kell a humanitárius körülményeket Líbiában, de a stabilitás megteremtéséhez Európának szüksége van szövetségeseire, például az Egyesült Államokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában