Ország-világ

2020.11.29. 19:18

Varga Juditnak ítélték oda idén a lengyel Custos Virtutum díjat

Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén – emelték ki.

Varga Judit igazságügyi minisztert tüntették ki vasárnap Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjjal, az ünnepségen kiemelték a politikus kiállását a közép-európai értékekért.

A koronavírus-járvány miatt vegyes, részben online formában rendezett ünnepi gálán jelen volt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, örökségvédelmi, kulturális és sportügyi miniszter.

A köszöntőbeszédben kiemelték: Varga Judit hangja az utóbbi időben meghatározóvá vált a visegrádi csoport problémaköre, elsősorban a jogállamisággal, a szülők és gyermekek jogaival kapcsolatos jogalkotás terén.

Aláhúzták: a nemzeti szuverenitás jegyében folytatott politika híveként, Varga Judit „sosem tévesztette szem elől Lengyelországot és a lengyel-magyar barátságot”.

Varga Judit felszólalásában hangsúlyozta: Waclaw Felczak történészprofesszor, második világháborús futár a magyarok számára az a példakép, aki a 20. század viszontagságos történelmének kihívásaira „egyszerre adott bátor, emberséges és példaértékű választ”. A lengyel-magyar barátságnak ez a „legendás apostola” egyben közép-európai polgár is volt, aki szembeszállt mind a fasiszta és a kommunista rendszerekkel. „Még halálában is a magyar történelemre emlékezetet minket” – utalt a miniszter arra, hogy a Waclaw Felczak 1993. október 23-án hunyt el, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján.

A politikus kijelentette: hiszi, hogy a díj elismerése mindannak, ami az ezeréves barátság során közös a lengyelekben és a magyarokban, annak, amiben „mindannyian hiszünk, egy szuverén nemzetekre épülő, sokszínű és erős Európában, ahol a társadalom alapja a család, a kereszténység és a konzervatív értékek”.

Az online bejelentkező Varga Judit nevében a díjat Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet vette át. A DoRzeczy lengyel konzervatív hetilap védnökségével a Custos Virtutum elismerést a Felczak intézet tanácsa idén második alkalommal ítélte oda, a tavalyi kitüntetett Marek Jedraszewski krakkói érsek volt.

A DoRzeczy hetilapnak adott, vasárnap a kurier.plus/hu honlapon magyar változatban is kiadott interjúban Varga Juditot az uniós költségvetési vitáról is megkérdezték. „Az úgynevezett jogállamisági kérdések feszegetése egy jól felépített politikai fegyver, amely bármikor bármilyen országgal szemben bevethető” – reagált a miniszter. Leszögezte: a média sokszínűségéről, a különböző jogintézmények hatékonyságáról vagy szabadságfokáról „bármikor bárkivel el lehet vitatkozni”. Ha azonban ezek a viták „a globális liberális média és az átláthatatlan utakon keresztül finanszírozott, nem kormányzati szervezetek által felnagyítva történnek”, akkor egy átlagos médiafogyasztó úgy gondolhatja: „nem a terrorizmus, az illegális migráció vagy a gazdaság talpra állítása a valódi probléma, hanem az, hogy mennyire sokszínű a magyar vagy a lengyel média” – jelentette ki.

A DoRzeczy főszerkesztője, Pawel Lisicki a Felczak-intézet hírportáljának elmondta: Varga Judit azon emberek közé tartozik, akiknek bátorságuk van „nemcsak saját maguk, hanem más államok szuverenitása nevében is szembemenni az árral”. Lisicki szerint ennek a bátorságnak jelenleg sok uniós politikus híján van. „Úgy néz ki, mások azt gondolják: ha már akadt két olyan bátor államférfi – utalt Lisicki a lengyel és a magyar miniszterelnök által az uniós költségvetés kapcsán képviselt álláspontra -, ők inkább kivárják, milyen is lesz az eredmény”.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában