véleménynyilvánítás

2021.02.05. 12:00

Varga Judit: virágzik a balliberális média Magyarországon

Magyarországon a balliberális média virágzik és meghatározó szerepe van a közéletben – szögezte le pénteken közzétett Facebook-bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

Varga Judit arról számolt be, hogy előző nap egyeztetést folytatott Dunja Mijatoviccsal, az Európa Tanács emberi jogi biztosával, aki

a következő hetekben készíti el a médiaszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának magyarországi helyzetéről szóló memorandumát.

„Azonos állásponton vagyunk abban”, hogy nem elegendő a technológiai cégek jóhiszeműségében, önszabályozásában bízni, időszerű volna a közös uniós szabályrendszer – olvasható a bejegyzésben.

Szóba került a hazai média helyzete is, amivel kapcsolatban Varga Judit kifejtette,

Nyugat-Európával szemben Magyarországon a nyilvános vitákban és a médiában valódi sokszínűség van.

„Sőt, a balliberális sajtó virágzik és meghatározó szerepe van a közéletben, ahogyan azt az elmúlt napokban magam is megtapasztalhattam” – fűzte hozzá, a vagyonnyilatkozatával kapcsolatos írásokra utalva.

Mint írta, a szólásszabadsággal kapcsolatban felhívta az emberi jogi biztos figyelmét arra, hogy a rémhírterjesztés büntetése már korábban is része volt a Btk.-nak, így – ahogyan azt az Alkotmánybíróság is megállapította – az a különleges jogrendre tekintettel nem lépi át a szólásszabadság arányos korlátozhatóságának határát. „Mindannyiunk felelőssége, hogy a védekezés sikeres legyen” – tette hozzá.

„A további párbeszédre is nyitottak vagyunk és reméljük”, hogy Dunja Mijatovic ideológiai befolyásoltság nélkül készíti el memorandumát – írta Facebook-bejegyzésében Varga Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában