Ország-világ

2021.09.30. 19:23

Varga Judit: Magyarország szabad, független ország

Az igazságügyi miniszter a LIBE bizottság Budapestre érkezett küldöttségével közölte, a magyar kormány csak a magyar nép demokratikus döntésének akar megfelelni.

Varga Judit igazságügyi miniszter egyértelművé tette az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának küldöttsége számára, hogy Magyarország szabad, független ország és a bizottságnak semmiféle hatalma nincs felette. Erről a miniszter számolt be a Budapesten tartózkodó küldöttséggel folytatott egyórás megbeszélést követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kifejtette: Brüsszelben már megkezdődött a 2022-es választási kampány; a LIBE bizottság politikai testület, Budapestre érkezett küldöttsége négy baloldali, illetve liberális és három jobboldali, konzervatív tagból áll.

A jogállami viták értékviták, nem a jog betartásáról szólnak. Ezekre csak politikai válaszokat lehet adni. A 7. cikkelyes eljárás is erről szólt, most pedig

az európai baloldali többség nem hagyja, hogy a magyarok megvédjék a gyerekeiket.

A LIBE bizottság már nyáron támadást intézett a magyarok ellen a gyerekvédelmi törvény miatt – emlékeztetett Varga Judit.

Jelezte: azt is tisztázta a küldöttséggel, hogy a 7. cikkelyes eljárás jelen szakaszában az EP-nek – és így a LIBE bizottságnak – semmi dolga. Most az EU Tanácsa előtt van az ügy. Az EP próbál ugyan nyomást gyakorolni az eljárásra a „tanácsi” szakaszban is, de ehhez nincs joga. Az EP „várja ki a sorát!” – mondta a miniszter.

„Ez egy politikai boszorkányüldözés, (...) ahol a vádirat megegyezik az ítélettel”

- fűzte hozzá. Ugyanakkor köszönetet mondott azoknak a képviselőknek, akik a magyar álláspont mellett szólaltak fel. „Európa még sokszínű” – jegyezte meg.

Varga Judit elmondta, hogy a küldöttség tagjainak útravalóul azt a könyvet adta, melyben részletesen cáfolták a korábbi Sargentini-jelentést.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy

az EU-ban az emberi méltóság, szabadság és demokrácia alapvető érték, a magyar kormány pedig csak a magyar nép demokratikus döntésének akar megfelelni.

Kérdésre válaszolva közölte: visszautasította a vádaskodásokat és a LIBE bizottság küldöttségét tájékoztatta arról, hogy a vitatott gyermekvédelmi törvény nem a felnőttekről szól.

Az EU helyreállítási alapjára vonatkozó kérdés kapcsán a miniszter leszögezte: „nem fogunk engedni a zsarolásnak”. „A nonszenszek nonszensze”, hogy értékvitához próbálják kötni a kifizetéseket, ráadásul egy közös hitelfelvétel után lehet olyan ország, amelyik nem jut hozzá a pénzhez – tette hozzá.

Varga Judit elmondta, hogy a 2006. őszi események kapcsán megkérdezte a LIBE bizottság küldöttségét, kezdeményeztek volna-e eljárást, de kitérő választ kapott. Mint ahogy az sem derült ki: miért nem foglalkozik a bizottság azzal, hogy az egyesült magyar ellenzéknek vannak nyíltan antiszemita nézeteket valló képviselői is – jegyezte meg az igazságügyi miniszter.

Címkék#Varga Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában