időjárási vészhelyzet

2019.09.15. 20:36

Uniós segítséget kérne Délkelet-Spanyolország az árvízkárok enyhítésére

A valenciai autonóm közösség elnöke nemzetközi együttműködést tartana szükségesnek.

A délkelet-spanyolországi árvízkárok enyhítésére uniós segítséget szeretne kérni a valenciai regionális kormány – erről Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke beszélt újságíróknak vasárnap Orihuelában, ahol komoly pusztítást okoztak az elmúlt napokban a heves esőzések miatti áradások.

A politikus úgy fogalmazott: „egyfajta Marshall-tervet”, nemzetközi együttműködést tartana szükségesnek, amelyben a helyi kormány, a spanyol kormány és az Európai Unió is közreműködik.

Pedro Sánchez ügyvezető spanyol miniszterelnök szombaton járt a térségben, és azt ígérte, hogy „nem fukarkodnak” majd a kárenyhítésre szánt anyagi támogatással.

Mint mondta, lehetséges, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítják a térséget, ahogy azt már hivatalosan kezdeményezte a murciai regionális kormány, de erre majd a kárfelmérést követően kerülhet sor.

Délkelet-Spanyolországban az elmúlt napokhoz képest sokat javult az időjárási helyzet, nincs már érvényben vészhelyzet miatti riasztás, és csak helyenként esik az eső, de nem olyan intenzitással, mint korábban.

A hirtelen megáradt folyók viszont továbbra is veszélyt jelentenek. Vasárnap hajnalban és a nap folyamán összesen 1500 ember kellett kitelepíteni két kempingből Alicante környékén, és további kétszáz embert evakuáltak ugyanebben a térségben Heredades településről az áradások miatt. Velük együtt összesen több mint ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát vagy szálláshelyét csütörtök óta.

A kitelepítésben közreműködik a hadsereg különleges egysége, összesen 1400 katonát vezényeltek a helyszínre, akik helikopterrel, illetve speciális katonai járművekkel jutottak el a mások számára megközelíthetetlen területekre is. Ha menteni már nem kell, akkor a pusztítás nyomainak felszámolásában fognak segédkezni.

Az elmúlt napok áradásai miatt eddig hatan vesztették életüket, a legutóbbi áldozat egy középkorú férfi, akit korábban eltűntként tartottak nyilván. A hatóságok jelenleg nem tudnak más eltűnt személyről.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) beszámolója szerint Alicante és Murcia városa között körülbelül 50 autóúton nem lehet közlekedni, mert egyes szakaszaik víz alatt vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában