Erdély

2019.10.27. 08:22

Újra az EMNT elnökévé választották Tőkés Lászlót

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Csíkszeredában tartott országos küldöttgyűlésén szombaton újabb két évre a szervezet elnökévé választották Tőkés Lászlót, a tanács alapítóját. Az ügyvezető elnöki feladatokat továbbra is Sándor Krisztina látja el.

Kolozsvár, 2019. augusztus 17. Tõkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond az elsõ unitárius püspök, Dávid Ferenc szobrának felavatása elõtt a kolozsvári unitárius templomban 2019. augusztus 17-én. MTI/Kiss Gábor

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

Tőkés László a közel száz küldötthöz intézett beszédében felidézte az erdélyi magyarság autonómiaküzdelmét, és kijelentette: „Száz esztendővel a történelmi Magyarország és nemzetünk szétdarabolása után világosan látjuk, hogy Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz: az autonómia.” Úgy vélte:

egy olyan autonóm magyar politikai és társadalmi közélet kialakításán és megszervezésén kell munkálkodni, amely mindenféle opportunizmus, meghátrálás és megalkuvás nélkül, a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben képes szolgálni az erdélyi magyar nemzeti közösség javát és jövőjét.

Tőkés László azt is kijelentette, hogy az erdélyi magyarságnak új egységre van szüksége. „Hogyan is volnánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?” – tette hozzá. A volt püspök szerint a mostani országos válság körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe végre ténylegesen kezébe vegye a sorsát, s az 1989-es forradalom eredeti célkitűzéseinek megfelelően kivívja szabadságát és beteljesítse a demokratikus rendszerváltozást. Úgy vélte,

az erdélyi magyarságot megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés.

A küldöttgyűlést Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is levélben üdvözölte. Potápi Árpád János köszönetet mondott az EMNT-nek azért a segítségért, amit a honosítási folyamatban nyújt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának. Közölte: erre a munkára továbbra is számítanak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében létkérdésnek nevezte, hogy az EMNP, az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemzeti szárnya értsenek szót egymással, és hozzanak létre egy új egységet. „Ennek hiányában nem lesz élhető magyar jövő Erdélyben” – jelentette ki a pártelnök.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke Kós Károlyt idézve kijelentette, a romániai magyarok szívesebben lennének építők. Azt is megemlítette azonban, hogy

Romániát nem tekintheti hazájának addig, amíg a románok ellenségként tekintenek a magyarokra és nem ismerik el Székelyföld autonómiáját.

Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke beszámolójában elmondta: munkatársaik 2011 óra végzik a honosítási tevékenységet – jelenleg 22 irodában -, és eddig 255 282 főnek segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében.

A küldöttgyűlésről az EMNT sajtóirodája adott ki közleményt.

Borítókép: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke beszédet mond az első unitárius püspök, Dávid Ferenc szobrának felavatása előtt a kolozsvári unitárius templomban 2019. augusztus 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában