választási kampány

2021.06.21. 17:20

Újabb ellenzéki elnökjelöltet vettek őrizetbe Nicaraguában

Mintegy négy és fél hónappal a nicaraguai elnökválasztás előtt újabb ellenzéki jelöltet vettek őrizetbe a hatóságok – közölte a 100% Noticias nevű helyi televízió hétfőn.

A 100% Noticias tulajdonosát hétfőre virradóra fogták el. Miguel Mora Barberena kormánykritikus újságírót azzal vádolják, hogy aláássa a latin-amerikai ország függetlenségét és szuverenitását – ismertette a rendőrség.

Állításuk szerint Miguel Mora Barberena a külföldi erők beavatkozását és nemzetközi szankciók kivetését próbálja elérni a kormánnyal szemben.

Morát 2018-ban egyszer már őrizetbe vették. Akkor ezrek vonultak az utcákra Daniel Ortega elnök autokrata kormánya ellen tüntetve. A megmozdulások során több mint háromszázan vesztették életüket és nicaraguaiak tízezrei menekültek külföldre.

A szandinista nicaraguai vezetés ismételten fokozta az ellenzékkel szembeni fellépéseit,

megkezdte az ismert másként gondolkodók letartóztatását. Az utóbbi hetekben több mint egy tucat ellenzéki került a hatóságok kezére, köztük a november 7-re kitűzött elnökválasztáson indulni akaró jelöltek is voltak.

Az ellenzék azzal vádolja Ortegát és alelnöki tisztséget betöltő feleségét, Rosario Murillót, hogy elejét akarják venni a szabad és tisztességes választásnak. A nemzetközi jogvédő csoportok és több kormányzat is elítélte a nicaraguai vezetés fellépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában