Járvány

2021.12.01. 10:53

Úgy tűnik, tetőzött a negyedik hullám Magyarországon

Második napja csökken az új fertőzöttek heti átlaga, ilyen három hónapja nem volt. A szennyvízben is stagnál a koronavírus örökítőanyagának szintje.

11 152 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon a szerda reggeli adatok szerint, ez 11,8 százalékkal kevesebb, mint a múlt hét szerdáján. Ezzel második egymást követő nap csökken az új fertőzöttek úgynevezett hétnapos mozgó átlaga – erre augusztus óta nem volt példa. Az NNK közlése szerint a szennyvízben stagnál a koronavírus örökítőanyaga, ez is arra utal, hogy eljöhetett a tetőzés.

Múlt hét szerdán 12 637 új esetet jelentettek, ehhez képest jelentősnek tűnik a közel 1500 fős csökkenés. Kedden 2 százalékos volt a csökkenés, a hétfői szám pedig még 2,2 százalékos növekedést mutatott. Pénteken 5 százalékos, csütörtökön 12 százalékos volt még a növekedés.

Jól látható tehát a tendencia: folyamatosan csökkent a növekedés üteme, majd most megfordult. Ilyenre nyár óta nem volt példa.

Az új fertőzöttek számát nem az előző nap adataihoz, hanem az előző hét azonos napjához hasonlítják a szakemberek, azért, mert nyilvánvalóan többen mennek el teszteltetni magukat hétköznap, mint hétvégén (Magyarországon a vasárnapi tesztek eredményeit kedd reggel, a hétfőiekét szerdán reggel publikálják, vagyis a mai adatok a hétfői tesztekből keletkeztek). Ezért a tendenciát az úgynevezett hétnapos mozgóátlaggal írják le, ez hétfőn volt a csúcson 10 146-tal, kedden 10 128-ra, ma pedig 9915-re csökkent. Ennél pontosan egy hete, múlt szerdán, november 24-én volt alacsonyabb.

Az NNK közleménye szerint magas szinten ugyan, de stagnál a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának szintje is – ez is arra utal, hogy elérkezhetett a tetőzés.

Ugyanakkor továbbra is rendkívül fontos a harmadik oltások felvétele, és egyáltalán az oltakozás, nem tudni ugyanis, hogy a különböző variánsok mit okozhatnak a következő hetekben: Nyugat-Európában már az ötödik hullám zajlik.

Borítókép: Rosta Tibor/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában