fenyegetés

2018.03.28. 07:38

Tüzet nyitottak a volt brazil elnök választási konvojára

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak Luiz Inácio Lula da Silva kampányához tartozó buszokra.

A politikus Twitter-üzenetében tájékoztatott a támadásról, amely a déli Parana államban történt. Többször nyitottak tüzet két buszra, amely Lula választási kampányának konvojához tartozott. A buszokon Lula párttársai és szakszervezeti vezetők utaztak, de ő maga nem volt egyiken sem. A támadásban senkinek sem esett baja. A buszokon golyó ütötte nyomok maradtak. A támadók szögeket szórtak az útra, ezért az egyik busz kerekei kilyukadtak.

A konvojt az elmúlt napokban már többször megtámadták, tojásokkal és kövekkel dobálták meg, de fegyveres támadásra nem volt példa.

Lula a Twitteren azt üzente, hogy Brazíliában már-már teret hódít a nácizmus, de tévednek azok, akik azt gondolják, hogy megijesztik őt.

Lula 2003 és 2011 között volt Brazília elnöke. Január végén egy fellebbviteli bíróság súlyosbította a korrupció és pénzmosás miatt nem jogerősen elítélt politikus büntetését kilenc és fél évről 12 év börtönre, hétfőn pedig egy másik bíróság elutasította az újabb panaszát.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Lulát megvesztegette a Petrobras brazil olajvállalat. Az ezzel kapcsolatban 2014-ben indított Lava Jato (Autómosó) fedőnéven elhíresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt váltott ki Brazíliában: kiderült ugyanis, hogy számos – köztük az Odebrecht nevű – építőipari cég fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében. A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában.

Az ítélet miatt Lula elvileg nem indulhat az októberi választáson, holott roppant népszerűségnek örvend. Ha mégis indulna, elsöprő győzelmet aratna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában