Ostrom alatt áll Európa

2020.09.16. 10:22

Tűz ütött ki egy menekülttábor közelében a görögországi Számosz szigetén

A lángok a tábor regisztrációs központjától nem messze csaptak fel, de a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk a tűz terjedését.

Tűz ütött ki egy menekülttábor közelében kedd este a Görögországhoz tartozó Számosz szigetén, egy héttel azután, hogy porig égett a Leszbosz szigeti Moria menekülttábor, a tűzoltóknak azonban ezúttal sikerült megfékezniük a lángok terjedését.

A közeli Vati város polgármestere, Jorgosz Sztancosz a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a lángok a tábor regisztrációs központjától nem messze csaptak fel. A sziget online hírportálja, a Samos Today később azt jelentette, hogy a tűzoltóknak sikerült megállítaniuk a tábortól 2-300 méterre keletkezett tűz terjedését.

A tábor nincs veszélyben – mondta el a helyi Thema 104.6 rádiónak a polgármester, aki korábban attól tartott, hogy a lángok a menekültek sátraira is átterjedhetnek.

Helyi híradások szerint a rendőrség előállított néhány férfit gyújtogatás gyanújával, de egyelőre nem lehet tudni, kik ők és mi lehetett a szándékuk.

A múlt heti Leszbosz szigeti gyújtogatás óta, amely elpusztította az ottani Moria menekülttábort, görög politikusok nem zárták ki, hogy a menedékjogért folyamodó illegális bevándorlók másutt is ezt a taktikát követik majd az égei-tengeri szigetek menekülttáboraiban, hogy így érjék el áttelepítésüket a szárazföldi Görögországba vagy gazdag észak-európai országokba.

A görög bevándorlásügyi minisztérium adatai szerint a 650 fő befogadóképességű vatii menekülttáborban jelenleg mintegy 4600 bevándorló tengődik. A leszboszi tűzeset nyomán az Európai Unióban felizzott a vita arról, kinek kell felelősséget vállalnia az EU országaiba illegálisan belépő, dokumentumok nélkül érkező migránsokért.

A török partok közvetlen közelében lévő görög szigeteket különösen súlyosan érintik a bevándorlási hullámok. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kedden Athénban tárgyalva kijelentette, hogy a migráció közös kihívást jelent az Európai Unió számára, s annak kezeléséből minden egyes tagállamnak ki kell vennie a részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában